Intervju sa Marijom Stanković: Ljepote Crne Gore na suvenirima

Za #ZENEODUTICAJA govorila je Marija Stanković, profesionalna fotografkinja i osnivačica brenda „Pieces of Montenegro". Nesebično je podijelila sa nama svoja iskustva u pokretanju sopstvenog biznisa, svoje početke i mudre savjete. Za vas smo pripremili intervju sa jednom od hrabrih i talentovanih mladih žena čija je kreativnost primjećena na svakom koraku.

Jelena Plivelic
Intervju sa Marijom Stanković: Ljepote Crne Gore na suvenirima
Marija Stanković

#ZENEODUTICAJA: Ko je Marija Stanković?

MARIJA: Rođena sam jednog davnog proljeća, na Cetinju 1987. godine, majsko dijete. Od malih nogu sam najveći ljubitelj prirode i životinja. I nažalost slatkiša. Maštala sam kao mala da ću biti veterinar - jer veterinarski posao je da maziš životinje je l’, to je percepcija te profesije kada si mali. Pa sam htjela da budem sudija, pa advokat. Kad ono fotograf i dizajner. Rekla bih da mi fokus nije bio jača strana. Bila sam mirno dijete bez nekih spektakularnih talenata moram reći - do kraja srednje škole, tu je počelo da se zahuktava. Živim u Podgorici, ali sve više mi tijelo traži more. Magistrirala sam na Fakultetu Vizuelnih Umjetnosti.

#ZENEODUTICAJA: Kako je nastala ljubav prema fotografiji i kako ste se odvažili da od hobija počnete profesionalno da se bavite fotografijom?

#MARIJA: Ljubav prema fotografiji je bila sasvim slučajna. Kao što rekoh, nisam ispoljavala neke posebne talente na tom polju do kraja srednje škole. Tu sam dobila svoj prvi digitalni aparatić (kažem aparatić jer je to aparat zvani “idiot”, gdje ne postoje nikakva manuelna podešavanja, sam pravi fotografije) i počela da se igram sa fotografijom. I malo po malo sve više me je interesovala i dovela do toga da upišem FVU i to isključivo zbog fotografije. Prvog dana sam odlučila da ću ja biti fotograf. I bi tako. Strast je bila ogromna i nije puno vremena prošlo prije nego sam počela da radim, već na drugoj godini fakulteta. Što se tiče samog početka, bila sam mlada i zelena, sve mi je bilo stresno, plašila sam se svakog klijenta i nisam imala puno samopuzdanja, što mi je nekako i logično jer kad prvi put nešto radiš tek učiš i svaki put si sve bolji i bolji. Samom praksom i vježbom rastao je i  kvalitet kao i samopouzdanje.

#ZENEODUTICAJA: Nedavno ste radili na novom projektu i pokrenuli sopstveni brend „Pieces of Montenegro“. Ko je sve radio na projektu i šta vas je inspirisalo?

MARIJA: To je moje novo čedo. Nešto na čemu sam radila od marta mjeseca. Kompletna priča, ideja i proizvod je moj. Naime, kao neko ko je veliki obožavalac prirode Crne Gore, uvijek mi je bila razočaravajuća činjenica da što se tiče ponude turistima, u sferi fotografije, ne postoji suvenir koji prikazuje ljepotu naše države na unikatan, inovativan i kvalitetan način, pa i malo luksuzniji. Jedina forma suvenira je bila razglednica sa vrlo zastarjelim motivima ili obične fotografije. Ova zemlja živi od turizma i njenih ljepota i mi nismo imali suvenir koji bi na najkvalitetniji način vizuelno da prikazao posjetiocima tu ljepotu. I došla sam do “Pieces of Montenegro”. Moje autorske fotografije, motivi su isključivo pejzaži crnogorski, poznati i manje poznati, jer želim da kupci otkriju i mjesta za koja nisu znali do sada i posjete ih. Sve fotografije su formata A5, neuramljene i zavezane u svitak elegantnom vrpcom a zatim spakovane u brendirane kutije i kese sa porukom koja sadrži informacije o brendu i motivu sa fotografije. Svaki detalj i materijal sam birala dugo i vodila računa o svakom detalju sa željom da to ne bude vaš svakodnevni suvenir - već jedan vizuelno luksuzniji proizvod, a istovremeno pristupačan većini, koji na poseban način, koji niste do sada imali prilike da vidite kod nas, promoviše ljepotu naše države.

Marija Stanković: Pieces of Montenegro

#ZENEODUTICAJA: Kakav je bio vaš put pokretanja brenda „Pieces of Montenegro“?

#MARIJA: Meni lično jako stresan. Prvi put kada se susrećete sa svim tim administrativnim stvarima i pravilima to je jako opterećujuće. Toliko informacija. Pogotovo kada ste sami u svemu tome. Generalno cijeli život nisam imala “biznis mozak” da se tako izrazim, već kreativni. Meni prepusti kreativno stvaralaštvo a administraciju, papire i ostalo nekome drugome. Ali došlo je vrijeme da se i ja time bavim. Još mi teže pada jer sam perfekcionista i želim sve da je kako treba, svaki rok, svaki papir da znam i gdje je i šta znači. I zbog tolikog opterećivanja same sebe tim stvarima ovaj kreativni dio je mogao da  trpi, ali srećom snašla sam se nekako sa svim, tek sam na početku, i vjerujem da će vremenom sve to ići lakše. Kada se završi taj prvi krug i papirologija dođe vrijeme za druge stresne krugove ali to je već lijepi stres, jer počinje stvaranje brenda i proizvodnja.

#ZENEODUTICAJA: Da li ste samostalni finansijer vašeg biznisa ili ste imali pomoć?

MARIJA: Do otvaranja novog biznisa je došlo usled podrške Evropske Unije i Crne Gore, od kojih sam dobila grant za pokretanje biznisa. To mi je bio ogroman vjetar u leđa i velika podrška pri početnom kapitalu. Sada je dalji razvitak i rast biznisa na meni. Uz sopstvena i njihova ulaganja uspjela sam da počnem. 

#ZENEODUTICAJA: Od koga očekujete podršku za novonastali projekat „Pieces of Montenegro“?

MARIJA: Vjerujem da će proizvod biti zanimljiv raznim firmama kao dio korporativnog poklona, luksuznim hotelima - kao poklon gostima i naravno prodajnim mjestima za turiste - suvenirnice, etno-sela, nacionalni parkovi itd. Stvarno vjerujem da je Crna Gora dobila jedan brend za suvenire koji će je predstavljati na najbolji mogući način, i plan je da svake naredne godine dodajem po jedan novi drugačiji proizvod.

#ZENEODUTICAJA:  Da li imate neki savjet za mlade žene preduzetnice?

MARIJA: Koliko god da izgleda u određenim momentima da je previše stresno, neizvodljivo, preteško, da ne možete da se snađete, da ne znate ništa - a takvih momenata je na samom početku puno, i to je normalno, sve su to nove stvari i mi prirodno imamo strah od nepoznatog i novog - sve je rješivo i ne odustajte jer osjećaj koji imate kada vidite da vaš proizvod ugleda svjetlost dana, izazove sjajan feedback - ne postoji veći osjećaj ponosa i sreće. I uvijek će biti prepreka ali ako ne daš, ne 100% već 150% od sebe nema odustajanja. Pa ako ne uspijete, jer život je nepredvidiv na kraju krajeva, bar znate da ste dale sve od sebe. Smatram da je dobra organizacija vremena jedna od bitnijih stavki - vrijeme je najbitnije pri početku jer je osjećaj da vam je 24h malo. Ali dobra organizacija, pisanje svih obaveza i stvari i sve se stiže. Zvuči jednostavno i “basic” ali je prebitno. Rekoh ja i odoh posle ovog intervjua da završim…Samo da prebrojim u kalendaru - 22 obavezu danas.