Intervju: Strpljenje, znanje i povjerenje su ključni za uspjeh!

Ana Marija Koppert, direktorka i osnivačica Ino Edukacije je žena koja zna koji univerzitet je najbolji za vaše dijete! Sa nama je podijelila vrlo lične detalje o svom profesionalnom razvoju i biznisu. Posluje uspješno u Srbiji i u Crnoj Gori a njena kompanija je danas partner najuglednijih svjetskih obrazovnih ustanova!

Sanja Milosavljević sanja@mypressroom.me
Intervju: Strpljenje, znanje i povjerenje su ključni za uspjeh!
Foto: Ana Marija Koppert

Kada i kako si započela svoju biznis ideju?

U proljeće 2014. godine američka ambasada u Beogradu me je poslala na praksu u Njujork, gdje mi je jedna pametna žena iz Izraela rekla da bih bila sjajna u privatnom biznisu što meni nikad nije palo na pamet. Godinu dana ranije masterirala sam na Sorboni sa stipendijom Evropske komisije a od 2011. vodim sajt kakonamaster.com. Ovaj sajt bavi se studijama u inostranstvu i do danas ostao je najčitaniji regionalni sajt o školovanju u inostranstvu i platforma za biznis koji sam pokrenula 2014. Zbog velike posjete na sajtu počeli su da mi se obraćaju i studenti i strani univerziteti za pomoć, i sve je krenulo sa prvim klijentom i prvim univerzitetom... Mi danas posredujemo između studenata i univerziteta iz inostranstva, pomažemo pri odabiru programa, upisu, vize, smještaj i uopšte administriramo i olakšavamo cio proces. 

Koliko je vremena bilo potrebno da “staviš na noge” svoj biznis? 

Prva godina je bila isprobavanje, međutim imala sam nekih 50-ak klijenata i par potpisanih ugovora sa partnerskim univerzitetima, pa je, mogu reći sve krenulo odatle. Tek posle dvije godine biznis je krenuo uzlazno, ali sam tada doživjela lični i profesionalni slom jer su mi dotašanje koleginice i prijateljice napustile firmu i napravile konkurentsku agenciju sa biznis modelom koji su iskopirale od mene. Tada sam imala samo 28 godina, nisam imala puno poslovnog iskustva i nisam znala da menadžujem rastući biznis te mi se sve to i dogodilo. Bila je to odlična životna škola, koje me je natjerala da se uozbiljim i organizujem. Radila sam skroz sama tri mjeseca, 16 sati dnevno 7 dana nedeljno, dobila neke dobre biznis savjete koje sam primijenila. Posle tri mjeseca zaposlila sam novi tim i porasla 100% te godine. Da mi se nije desio ovaj pad, mislim da ne bih tako brzo rasla. Od tada je prošlo 5 godina i još uvijek smo vodeći regionalni centar za studije u inostranstvu. 

Ko su ti bile mentorke?

Nažalost imala sam manje mentorki i mentora nego što sam željela. Dvije osobe koje su mi najviše pomogle su kouč Mirjana Gomilanović, koje je motivisala da ne lutam više nego da počnem da se bavim studijama u inostranstvu, jer imam i potražnju i ponudu. Druga osoba je moj bivši muž Đorđe Marinković, bez čije podrške, iskustva, sistematičnosti i poslovnih savjeta nikada ne bih preživjela situaciju iz prošlog pitanja. Od skoro sam postala članica SAM-a (Srpske Asocijacije Menadžera) i nadam se da ću tu upoznati ljude koji su spremni da me mentorišu, jer iskustvo mnogo znači a ja imam 34 godine i puno toga je preda mnom.

Koja obuka koju si pohadjala ti je bila najkorisnija?

CEU Entrepreneurship program u Budimpešti je bio lijepo iskustvo, ali ipak najkorisnije su obuke koje organizuju naši poslovni partneri za nas, univerziteti i škole. Tu učimo o institucijama, njihovim pravilima, načinima upisa i stipendijama, i to sve prenosimo našim studentima i standardizujemo naš posao. Ako bih morala da izdvojim neki konkretan trening, bio bi to trening javnog nastupa koji sam imala dok sam bila stažistkinja u Skupštini Srbije i to je bio najbolji trening javnog nastupa na kojem sam u životu bila.

Ana Marija Koppert sa svojom studentkinjom na besplatnim konsultacijama koje su svima dostupne 

Šta je najvaznije u radu sa studentima i roditeljima?

Strpljenje, znanje, povjerenje i da se sve informacije daju napismeno, jer ljudi zaboravljaju i lako postaju emotivni kad su u pitanju njihova djeca i njihova budućnost. Sada kada sam i sama postala mama, razumijem i zašto.

Koji su ti budući planovi?

Posle dvije slabije sezone zbog korone očekujem da će naredna sezona biti veoma intenzivna. Sa svojim timom kreirali smo nove ponude i usluge za naše studente. Uveli smo usluge sudskog tumača za više jezika, otvorili smo školu za pripremu jezika i testova, kako bi studenti sve što im treba za studije u inostranstvu riješili na jednom mjestu. Takođe smo i povećali ponudu programa za Ameriku, razmjene i srednje škole. Na ličnom planu to je dijeta i prosperitet mog sina.

Kako je biti mama preduzetnica?

Izazovno, ali ne i nemoguće. Potrebna je podrška porodice, partnera, organizacija ali i neki kompromisi. Moj sin ima 11 mjeseci, uskoro kreće u vrtić i mislim da će tada biti lakše.

Koji je tvoj uticaj koji ti praviš u svom okruženju?

Ako govorimo o nekom širem kontekstu, mislim da sam kroz sajt kakonamaster.com i rad Ino Edukacije uticala na rast mobilnosti mladih na našim prostorima. 

www.inoedukacija.com