Odbrana Zemlje od udara iz svemira

Planeta Zemlja je svakog dana izložena udarima brojnih nebeskih tijela, a na površinu naše planete padne tona materijala iz svemira. Srećom po stanovnike Plave planete, većina tijela koje uđu u našu atmosferu izgori prije nego što dođe do Zemlje, a oni komadi koji prežive su sitni i padaju neopaženo u okeane, mora i pustinje bez izazivanja štete.

Jelena Plivelic
Odbrana Zemlje od udara iz svemira
Asteroidi veličine približno 10 kilometara koji mogu načiniti globalnu štetu, poput asteroida koji je izbrisao dinosauruse prije 65 miliona godina, u Zemlju udaraju jednom u 100 miliona godina.

NASA krajem novembra počinje testirati tehnologiju za skretanje asteroida, koja bi trebala služiti kao sredstvo spašavanja Zemlje od mogućeg uništenja u sudaru s drugim nebeskim tijelima.

Prije 65,5 miliona godina na današnje meksičko poluostrvo Yucatan je pao asteroid veličine desetak kilometara. Taj udar je izazvao umiranje skoro 80 posto živih vrsta na našoj planeti.

Može se navesti slučaj iz 1908. godine kada je u predjelu Rusije udarilo nebesko tijelo veličine 60 do 190 metara. Ovaj udar je izazvao obaranje 80 miliona stabala tunguskih šuma na površini od 2.000 kvadratnih kilometara i osjetio ga je cijeli svijet. Ljudskih žrtava nije bilo jer se udar desio na nenaseljenom području.

Kako bi se ovakvi udari spriječili, u programe istraživanja ulaže se mnogo napora i finansija da bi se otkrila i pratila nebeska tijela koja mogu naštetiti Zemlji i čovječanstvu. Skretanje putanje asteroida zavisi od njihove mase što može biti dugotrajan proces. Udaljenost na kojoj se asteroid može otkriti zavisi od njegovih dimenzija i položaja u odnosu na Sunce.

Manji objekti, veličine 20-30 metara, vidljivi su sa Zemlje samo kada su joj vrlo blizu, a često se to svodi na period od samo nekoliko dana ili sedmica prije i poslije susreta.

Realnost je svakako pozitivnija jer ako pogledamo naš životni vijek statistika udara je sledeća: 

Udara asteroida veličine približno 100 metara, koji mogu uništiti gradove, udaraju svakih 2.000-4.000 godina. Objekti veličine približno jedan kilometar, koji mogu izazvati štete kontinentalnih razmjera, statistički udaraju jednom u 450.000 godina.

Asteroidi veličine približno 10 kilometara koji mogu načiniti globalnu štetu, poput asteroida koji je izbrisao dinosauruse prije 65 miliona godina, u Zemlju udaraju jednom u 100 miliona godina.

Izvor