Snima se film u svemiru!

Prvi put u istoriji kinematografije profesionalna glumica, Julija Peresiljd će snimati film u svemiru, radnog naslova Izazov koji je projekat Ruskog javnog servisa Prvi kanal i Roskosmosa.

Jelena Plivelic
Snima se film u svemiru!
Sa ruskog kosmodroma Bajkonur poletio je svemirski brod Sajuz MS-19, a prevozi nesvakidašnju posadu - tu su glumica Julija Peresiljd, filmski reditelj Klim Šipenko i komandant broda, astronaut Anton Škapljerov.

Učesnici su tridesetšestogodišnja glumica Julija Peresiljd i tridesetsedmogodišnji reditelj Klim Šipenko. Roskosmos je na YouTube kanalu uživo prenosio polijetanje.

Jedan od producenata je generalni direktor Roskosmosa (Državna korporacija za kosmičke aktivnosti) Dmitrij Rogozin.

  Ekipa će u svemiru snimati film, a radni naslov je Izazov

Nakon dva popodne po srednjeevropskom vremenu, svemirska letjelica stigla ja u Međunarodnu kosmičku stanicu. Astronauti su morali ručno da je prizemlje, jer su otkazali sistemi za automatsko slijetanje.

Prema riječima astronauta Mihaila Kornjijenka mnogi se protive ovom projektu, pa čak i on. Snimanje filma je uzrok sukoba između Rogozina, generalnog direktora Roskosmosa i rukovodioca programima letenja, Sergeja Krikaljeva. Mnogi kritikuju ovaj projekat i smatraju da se ne trebaju trošiti toliki novci za popularizaciju svemira.