Jedina Kineskinja koja je prošetala svemirom

Astronautkinja Wang Yaping postala je prva Kineskinja koja je izašla u svemirsku šetnju. Ona je u svemiru jer najmnogoljudnja država u svijetu radi na izgradnji svemirske stanice.

Jelena Plivelic
Jedina Kineskinja koja je prošetala svemirom
Wang Yaping (u sredini) pozdravlja gomilu prije odlaska posade na svemirsku stanicu Tiangong

Četrdesetjednogodišnja pilotkinja i generalka kineskih vazdušnih vojnih snaga, obavila je svoj dio posla u sklopu misije  rakete Shenzhou-13, koja je lansirana sredinom oktobra.

Posada koju čine generalka i dva astronauta, provest će u svemiru šest mjeseci, što je rekord za Kinu.

Njihova je misija nastaviti izgradnju svemirske stanice, ali i testirati sposobnost posade da izdrži ovako dugačak boravak u nulta gravitaciji.

Wang Yaping se pridružila astronautu Zhai Zhigangu u svemirskoj šetnji 8. novembra 2021. koja je trajala šest sati i 25 minuta.

Wang Yaping izvela je 6,5-satnu šetnju svemirom, saopštila je Kineska svemirska agencija zadužena za letove ljudi u svemir (CMSA).

Treća svemirska šetnja sa svemirskog modula Tianhe ujedno je prvi izlazak u svemir posade rakete Shenzhou-13, koja bi u narednim mjesecima trebala izvesti još jednu, a možda i dvije svemirske šetnje.

Kineski astronauti susreću se sa novinarima u Jiuquan Satellite Launch Centru na sjeverozapadu Kine

Wang Yaping je prvi put bila u svemiru još 2013. godine i tada je putem video veze uživo održala predavanja iz fizike za 60 miliona školaraca.

Riječ je o petoj od 11 misija sa posadom i bez posade, koliko će ih ukupno biti potrebno za izgradnju kineske svemirske stanice naziva Tiangong (Nebeska palača) za koju se očekuje da potraje barem 10 godina.

Izvor