Da li znate šta je dabrov Mjesec?

Sa djelimičnim pomračenjem Mjeseca koji se dešava jednom u nekoliko vjekova na nebu, posmatrače zvijezda u Sjevernoj Americi i sjeveroistočnoj Rusiji očekuje istorijska poslastica ove nedelje.

Jelena Plivelic
Da li znate šta je dabrov Mjesec?
Ukupno trajanje ovog djelimičnog pomračenja biće 3 sata 28 minuta i 24 sekunde

Vidjeće se najduže djelimično pomračenje Meseca u poslednjih 500 godina, koje će trajati više od šest sati od četvrtka uveče do petka ujutru, navodi NASA. Djelovi Južne Amerike mogu da vide zalazak mjeseca, a djelovi istočne Azije i Australije mogu vidjeti pomračenje pri izlasku Mjeseca.

Poslednje pomračenje Mjeseca u maju bilo je rijetko "super krvavi mesec", koji je izgledao svjetlije i veće od normalnog punog mjeseca u crvenkastoj nijansi.

Djelimično pomračenje Meseca se dešava kada dio punog mjeseca padne pod Zemljinu sjenku (za razliku od potpunog pomračenja Mjeseca u maju) — više od 97% Mjeseca će biti pokriveno na vrhuncu pomračenja.

Neke kulture slave ovu pojavu mjeseca održavanjem festivala

NASA predviđa da će pomračenje dostići vrhunac u 4:03 ujutro po istočnom vremenu u petak. Pomračenje će početi u 1:03 ujutro po istočnom vremenu, ali zatamnjenje Mjeseca neće biti primjetno do 2:19 ujutru po istočnom vremenu. Web sajt timeanddate.com može vam reći kada ćete moći da vidite pomračenje na osnovu toga gdje se nalazite.

Poznat kao dabrov Mjesec, biće vidljiv oko tri dana. Dabrov Mjesec je dobio ime po godišnjem dobu kada se dabrovi povuku u svoja skloništa za zimu.

Poslednje pomračenje Mjeseca u maju bilo je rijetko "super krvavi mesec", koji je izgledao svjetlije i veće od normalnog punog meseca u crvenkastoj nijansi.

U punom jesenjem duhu, Mjesec će tokom pomračenja imati crvenkasto-braon boju. Zemljina atmosfera, koja raspršuje sunčevu svjetlost, stvoriće efekat zalaska sunca projektovanog na Mjesec.