Čaj od kore mandarine protiv mnogih oboljenja

Mandarine su spremne za branje na jesen i zimu, a konzumacija ove ukusne voćke pruža razne benificije za naš organizam. Sadrži velike količine vitamina C i zato je korisna pri sprječavanju gripa i prehlada kao i mnogih drugih oboljenja.

Jelena Plivelic
Čaj od kore mandarine protiv mnogih oboljenja
Kore se mogu sušiti oko dan, dva na vazduhu, a mogu se staviti i u rernu zatim isjeckati da se razbiju na male komadiće

Priprema čaja

Ogulite mandarinu, sačuvajte koru i spremite u hermetički zatvorene tegle. Čuvati na tamnom i hladnom mjestu nekoliko mjeseci. Za pripremu čaja staviti nekoliko korica u šolju, preliti vrelom vodom, pokrijte i ostavite da stoji nekoliko minuta. Sušene kore se mogu miješati i sa drugim čajevima, a najbolje ide uz crni čaj. Prema istraživanjima, kombinacija crnog čaja i kora mandarine snižava rizik od nastanka raka za 70 posto, a sami čaj od mandarine snižava rizik za 40 posto.

Dokazano je da kora od mandarine snižava holesterol u krvi i pomaže u borbi protiv raka

Mnoga istraživanja su pokazala da kora mandarine ima sposobnost snižavanja holesterola u krvi i da u kori ima 20 puta više antioksidansa nego u soku mandarine što znači da mi najčešće bacamo ono što najviše vrijedi.

Veliki procenat antioksidansa u kori mandarine zaustavljaju razvoj raka. Smatra  se da antioksidansi štite ljudske ćelije od oštećenja koja uzrokuju molekule poznate pod nazivom slobodni radikali. Ta oštećenja mogu dovesti do nastanka kancerogenih oboljenja što znači da antioksidanti mogu zaustaviti razvoj raka.

U narodnoj kineskoj medicini i kulinarstvu kora mandarine je poprilično zastupljena, a vjeruje se da poboljšava probavu, olakšava jutarnje mučnine trudnicama kao i mučnine uzrokovane putovanjem. Pomaže pri balansu šećera u krvi, detoksikaciji jetre, smanjuje stres i liječi gripu i prehladu.

Izvor