Isprobajte pet vježbi za samo 60 sekundi

Istraživanje je pokazalo da samo 60 sekundi intenzivnog vježbanja može povećati izdržljivost i smanjiti krvni pritisak. Međutim nije potrebna samo jedna minuta da bi ste bili fit i zdravi jer to i nije tako jednostavno.

Jelena Plivelic
Isprobajte pet vježbi za samo 60 sekundi
Najmanje dva dana u sedmici treba posvetiti tjelesnim vježbama

Važnost vježbanja je da drastično mijenja stvari, pa čak i ako se vježba izvodi 60 sekundi dnevno.

Marinci: Ovo je vježba za cijelo tijelo koju možete raditi bilo gdje, a u sklopu koje se zapravo izmjenjuje nekoliko vježbi kao što su čučanj, sklek i skok.

Marinci jačaju gornji i donji dio tijela i pospješuju izdržljivost

Čučanj-skok: Prilikom izvođenja ove vježbe pobrinite se da stojite potpuno ispravno i prilikom svakog skoka potrudite se da njegova visina bude što veća.

Čučanj-skok je vježba za cijelo tijelo koja prvenstveno jača noge, područje karlice, kukove i kičmu

Trčanje stepenicama: Sve što trebate raditi navedeno je u imenu vježbe. Ono što možete pokušati je pronaći stepenice u kojima ćete veliki dio minute trčati uzbrdo.

Aktivirajte mišiće i srce tako što ćete jedan minut trčati uz i niz stepenice

Sklekovi: Ako ste početnik, idealno je krenuti sa sklekovima na koljenima. I ovu vježbu možete raditi bilo kad, bilo gdje i bez ikakve opreme.

Sklekovi na koljenima su preporučljivi za početnike a izvode se tako što se ruke postave u širini ramena a donji dio tijela se osloni na koljena

Preskakanje konopca: Ovo je kardio vježba koja će pokrenuti tijelo u samo jednoj minuti. Zabavna je i vrijeme će brzo proći da ćete poželjeti još.

Preskakanje konopca nam daje slobodu da vježbamo u pokretu, u teretani ili u prirodi,  praktično je, sagorijeva masti i poboljšava kondiciju

Izvor