Proglašen je najbolji restoran na svetu za 2021. godinu: NOMA u Danskoj

Restoran Noma osvojio je priznanje za najbolji restoran na svetu a Danska kao zemlja gde se ovaj restoran nalazi zauzima prva dva mesta.

Sanja Milosavljević
Proglašen je najbolji restoran na svetu za 2021. godinu: NOMA u Danskoj

Noma restoran je u septembru ove godine dobio tri Mišelinove zvezdice. Šef kuhinje i vlasnik Rene Redžepi, poznat po tehnikama sakupljanja hrane, odavno je pretendovao na prvo mesto za kopenhagensku kafanu.

Kopenhagen je potvrdio svoju reputaciju globalne gastro destinacije onog trenutka kada su njegovi vrhunski restorani završili na prvom i drugom mestu na svetskim nagradama 50 najboljih restorana 2021. godine, koji se smatraju Oskarima gastronomije. 

Rene Redžepi sa timom

Novi Noma, restoran Renea Redzepija, proglašen je za najbolji restoran na svečanosti u Antverpenu u Belgiji u utorak uveče. Stari je bio na vrhu liste 2010., 2011., 2012. i 2014. godine, a drugi je bio 2019. godine.

"Nijedno putovanje u Nomu nikada nije isto", navode u citatu, gde se pominju najzanimljiviji događaji iz prethodnih sezona, uključujući vegetarijansku šavarmu od celera i jelo od nogu pataka, mozga i srca serviranog sa "kandžom, perom i kljunom".

Enterijer Novog Noma je sveden i "nordijski"

Vilijam Dru, direktor sadržaja za 50 najboljih svetskih restorana, rekao je da je Noma "verovatno bio najuticajniji restoran svoje generacije, postavljajući nove standarde u smislu istraživanja i nabavke sastojaka, razvoja jela i prezentacije".

Osoblje kompanije Noma - čiji trenutni meni „sezona igre i šume“ košta 2.800 danskih kruna (370 eura), plus 1.800 kruna za prateća vina, a prema objavama na društvenim mrežama presrećno je zbog radosnih vesti.

Sva jela su pripremljena od tek ubranih sastojaka