Marija Knežević: Jedina žena oficir na misiji u Avganistanu

Načelnica Odsjeka za ljudske resurse u Bataljonu za borbenu podršku, Marija Knežević, učesnica misije u Avganistanu bila je dio sastava VIII crnogorskog kontigenta, kao jedina žena i ujedno prva žena oficir koja je učestvovala u ovakvim misijama. Imala je izuzetnu podršku kolega iz kontigenta koji su bili njena porodica i prijatelji u toku sedam mjeseci

Nada Stojanović
Marija Knežević: Jedina žena oficir na misiji u Avganistanu

Kada je odlučila da svoju profesionalnu karijeru posvetislužbovanju u Vojsci Crne Gore iskreno nije znala u šta se upušta i šta je očekuje, ali sada je Marija Knažević veoma ponosna što je pripadnica Vojske, što u srcu nosi ljubav prema svojoj domovini i narodu, i što ih svuda i u svakoj prilici sa ponosom predstavlja. Ona je jedina žena i ujedno prva oficirka koja je učestvovala u misijama.

Marija Knežević je načelnica Odsjeka za ljudske resurse u Bataljonu za borbenu podršku i za portal Žene od uticaja kazala je je odabir vojnog poziva za nju bio sasvim slučajan.

PREKRETNICA

- Po završetku srednje škole našla sam se na prekretnici, međutim čvrsto sam vjerovala da sam određena za velike planove i izazove. Izabrala sam vojnu akademiju za svoje dalje školovanje i ni jednom se nijesam zbog toga pokajala. Naprotiv. Sada svoj život ne bih mogla da zamislim bez Vojske Crne Gore - naglašava Knežević.

Prijavila se u toku završne godine srednje škole, vidjevši oglase koje raspisuje Ministarstvo odbrane Crne Gore.

Marija Knežević

- Danas su oni još i dostupniji mladim ljudima zahvaljujući upravo društvenim mrežama. Svoje školovanje sam započela na Vojnoj akademiji u Republici Sjevernoj Makedoniji, gdje sam sticala nova znanja, vještine i navike. Nakon završetka akademije, počela sam da radim u Vojsci Crne Gore. Siguran posao koji vas čeka nakon školovanja jedan je od benefita kad se odlučite za vojne akademije - kazala je Knežević.

Trenutno obavlja dužnost načelnice Odsjeka za ljudske resurse u Bataljonu za borbenu podršku. To je samo jedan u nizu poslova koje obavlja od početka svoje karijere.

- Sve moje dužnosti do sada su uglavnom bile komandirske i to u različitim jedinicama Vojske, što se i podrazumijeva za tok jedne vojničke karijere. Mogu reći da je i to jedna od karakteristika koja ovaj posao činim dinamičnim. Konstantno mi daje podstrek za dalje napredovanje i usavršavanje - tvrdi Knežević.

Od samog početka karijere željelaje da učestvuje u mirovnim misijama, tako da je bilo pitanje vremena kada će joj se želja i ostvariti.

- Prilikom prijavljivana, a kasnije i angažovanja, veći strah mi je predstavljalo kako će moja porodica to da prihvati nego sami zadatak. Ipak je ispalo bolje od očekivanog. Naravno da nije svejedno kada znate da idete u zemlju u kojoj godinama unazad postoje nemiri, u kojoj se ratuje, ali kada ste okruženi dobrim timom, kao što je bio naš, sve bude mnogo lakše. Kao pripadnica Vojske već sam naviknuta na vojnicki režim i vojnički način života i smatram da je sasvim prirodno da budemo angažovani bilo kada i bilo gdje - kazala je Knežević dodajući da je na to uvijek spremna.

MISIJA

Angažovanje u misiji u Avganistanu, sa ciljem podrške miru, je za nju nezaboravno i jedinstveno iskustvo.

- Bila sam dio sastava VIII crnogorskog kontigenta, kao jedina žena i ujedno prva žena oficir koja je učestvovala u ovakvim misijama. Imala sam izuzetnu podršku kolega iz kontigenta koji su bili moja porodica i prijatelji u toku sedam mjeseci, dok sam na radnom mjestu bila okružena kolegama iz multinacionalnog i multietničkog sastava. Moje mjesto je bilo u sastavu kabineta načelnika štaba - kazala je Knežević i priznaje da je u početku bilo malo teže raditi u takvom okruženju, zbog razlika u mentalitetu i jeziku, ali vremenom postane kao obavljanje bilo kog zadatka u zemlji.

,,Kolege" iz Avganistana

- Veoma sam srećna i ponosna na postignute rezultate u toku svog angažovanja, kao i na poznanstva i prijateljstva koja sam stekla tamo. U suštini najteže mi je pala odvojenost od porodice, međutim danas se i to mnogo lakše prevazilazi zahvaljujući društvenim mrežama i online komunikaciji - kaže Knežević.

Otišla bi, ističe ona opet u misiju.

- Biti vojnik Vojske Crne Gore za mene je izuetna čast i ponos, a konstantno usavršavanje i sticanje novih znanja i vještina je nešto čemu stremim. Svaka misija je specificna i drugačija, donosi nova znanja i iskustva, a samim tim spoznajemo i sopstvene granice. Prijavila sam se i kao kandidat za misiju Ujedinjenih nacija MINURSO u Zapadnoj Sahari za koju je predviđeno angažovanje u trajanju od jedne godine. Sigurna sam da se NATO i UN misija i te kako razlikuju, pa se nadam da ću u narednom periodu moći da vam pričam i o tom iskustvu. Nesumnjivo da bi još jedna misija bila veliki izazov, ali to je zapravo ono što se u ovom pozivu podrazumijeva. Nadam se da ću uspjeti da ostvarim svoje ambicije jer želim da u svojoj karijeri postignem maksimum i daću sve od sebe da to ostvarim - kazala je naša sagovornica.

A našim ženama poručuje:

- Mislim da se iz dana u dan sve više ruše stereotipi o muškim i ženskim poslovima, tako da ovim putem ohrabrujem sve mlade djevojke koje žele drugačiji poziv, pun izazova, dinamike, te konstantnog unapređivanja da se odluče za ovaj poziv.

Kako navodi postoje mnoge mogućnosti koje Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore nude, od školovanja na prestižnim vojnim akademijama do dobrovoljnog služenja vojnog roka, kao i mnoge obuke za vojnike po ugovoru.

-  Smatram da žene i te kako mogu da obavljaju sve dužnosti koje vojni poziv nosi sa sobom i budu jednako uspješne - poručila je na kraju Knežević.