Nova donacija Olega Deripaske Kliničkom centru Crne Gore

Građani Crne Gore dobiće jednu od najmodernijih laboratorija za PCR testiranje koja će biti smještena u Kliničkom Centru u Podgorici i omogućiće hiljadama pacijenata pristup ovoj savremenoj ustanovi. Laboratorija, koju je donirala Fondacija Volnoe Delo Olega Deripaske, opremljena je vrhunskim medicinskim uređajima koji omogućavaju pouzdanu analizu DNK pacijenta na genetske, onkološke i zarazne bolesti, uključujući COVID-19.

Sanja Milosavljevic sanja@impactinstitute.me
Nova donacija Olega Deripaske Kliničkom centru Crne Gore
Fondacija Volnoe Delo

Opremu proizvodi Thermo Fisher Scientific, vodeći svjetski proizvođač tehnološki najnaprednije medicinske opreme koja nudi izuzetan kvalitet dijagnostike na polju PCR testiranja. Visoka preciznost ispitivanja opreme je presudna, jer omogućava rano otkrivanje bolesti i pomaže u sprječavanju njihovog daljeg širenja, značajno rasterećujući cjelokupan zdravstveni sistem i medicinsko osoblje. Pored opreme, uz laboratoriju, kao DIO donacije Olega Deripaske stiže neophodan potrošni materijal i posebna zaštitna oprema za medicinske radnike.

Laboratorija može da analizira do 600 testova dnevno. Za sada će fokus biti prvenstveno na testiranje na COVID-19, što će pomoći u sprječavanju daljeg širenja bolesti i doprinijeće daljem poboljšanju epidemiološke situacije u Podgorici. Ubuduće će laboratorija imati široku primjenu, jer će biti korišćena i u druge svrhe ispitivanja Kliničkog centra, Onkološkog instituta i Klinike za akušerstvo i ginekologiju.

Podrška zdravstvu uvijek  je bila među ključnim prioritetima fondacije Volnoe Delo. Od početka pandemije ulažemo veliki trud kako bismo preventivnim mjerama pomogli da se spriječi širenje ove bolesti. To uključuje pokretanje novih medicinskih ustanova, opremanje bolnica vrhunskom opremom i uvođenje programa obuke za medicinsko osoblje. Srećni smo što nastavljamo sa pružanjem takve podrške građanima Crne Gore kroz donaciju dijagnostičke laboratorije svjetske klase koja će omogućiti brzo otkrivanje virusa i na taj način učiniti terapiju efikasnijom. Zahvalni smo Kliničkom centru Crne Gore na izuzetnim naporima koje ulaže u borbi protiv COVID-19. U toj ustanovi rade izuzetni medicinski radnici, istinski profesionalci i sigurni smo da oprema odlazi u prave ruke“, rekla je Larisa Beljaeva, predstavnica Fondacije Volnoe Delo.

Nakon instaliranja aparata, fondacija će organizovati radionice za medicinsko osoblje Kliničkog centra Crne Gore, na kojima će ih stručnjaci kompanije Thermo Fisher dodatno obučiti kako da koriste opremu.

Na početku ove godine, Fondacija Volnoe Delo donirala je sličnu laboratoriju za PCR opštini Kotor koja građanima duž crnogorske obale omogućava testiranje svjetske klase i besplatnu uslugu na licu mjesta. Prije otvaranja kotorske laboratorije, svi uzorci za ispitivanje morali su biti poslati Institutu za javno zdravlje Crne Gore, a u nekom momentu i u druge zemlje na analizu. Za nešto manje od mjesec dana od pokretanja laboratorije u Kotoru, preko 5.000 pacijenata testirano je na COVID-19, a 30% rezultata je pozitivno. To je omogućilo pacijentima i medicinskom osoblju da preduzmu blagovremene mjere i značajno umanje broj hospitalizacija pacijenata i smrtnih slučajeva.