Našim ljekarima stiže podrška u borbi sa novim talasom Covid19

Dr Branka Jeličić je uspješno obavila obuku medicinskog osoblja u Kliničkom centru Crne Gore gdje će uskoro biti otvorena jedna od najsavremenijih PCR laboratorija

Nada Stojanović
Našim ljekarima stiže podrška u borbi sa novim talasom Covid19

JEDNA od najmodernijih svjetskih PCR laboratorija za testiranje pacijenata na korona virus uskoro će biti otvorena u sklopu Kliničkog centra Crne Gore. Riječ je o vrijednoj donaciji Fondacije "Volnoe Delo" ruskog preduzetnika Olega Deripaske, koji je prije nekoliko mjeseci obezbijedio sličnu opremu i Domu zdravlja u Kotoru kako bi pružio podršku što većem broju građana u borbi protiv COVID19.

Da bi od prvog dana laboratorija funkcionisala na najbolji mogući način, prije zvaničnog pokretanja urađene su pripremne aktivnosti, uključujući dodatnu obuku radnika KCCG. Na čelu tima koji je boravio u Podgorici prethodne sedmice i koji je zajedno sa stručnjacima iz Kliničkog centra radio na specifičnim detaljima obuke medicinskog osoblja je dr Branka Jeličić, doktor nauka iz područja molekularne biologije.

"Kolege sa kojima sam radila u Kliničkom centru Crne Gore su izvanredni, stručni i posvećeni poslu kojim se bave. Trebalo nam je svega dva dana da obavimo potrebne procedure u vezi sa obukom i sada je sve spremno za početak rada laboratorije", kaže dr Jeličić, koja već sedam godina obučava ljude kako da koriste opremu za dijagnostiku, kao dio tima firme Biosistemi grupa koja je i regionalni distributer za Thermo Fisher Scientific.

Tokom obuke vodilo se računa o brojnim detaljima i poštovala se neophodna procedura, ističe dr Jeličić.

"Uzimali smo stvarne briseve od ljudi, i provukli smo ih kroz sistem od početka do kraja. Koristili smo instrument King Fisher Flex za izolaciju nukleinskih kiselina, koji može u jednom trenutku da obradi 96 uzoraka. Posle izolacije sledeći korak je detekcija, koja se radi na Real time PCR instrumentu, QuantStudio 5. Taj instrument radi reakciju PCR, a rezultati se prikazuju kao krivulje, gdje se gleda da li je došlo do umnožavanja nukleinskih kiselina, odnosno da li uzorak ima COVID19."

Oprema koju je Deripaska donirao građanima Crne Gore se izdvaja po kvalitetu, kao jedna od najboljih koje mogu da se nabave.

"Firma koja proizvodi ovu opremu je pionir u oblasti molekularne dijagnostike. Praktično je izmislila mašine koje se sada koriste i za PCR testove. Riječ je o premijum klasi, i ako bismo pravili poređenje sa automobilima, ova laboratorija bi bila kao najbolji mercedes koji postoji".

Pored vrhunske opreme i obučenog kadra, potrebno je sve vrijeme biti maksimalno oprezan, jer rad sa mikrobiološkim agensima zahtjeva strpljenje, vrijeme i preciznost.

"Potrebno je da se prati dobra laboratorijska praksa, koja govori šta da se radi da ne dođe do kontaminacije uzoraka. To je važno jer u jednom trenutku imate na stotine uzoraka, od kojih su neki zaraženi sa COVID19. Mikrobiolozi su svjesni te odgovornosti, pritiska koji postoji, kao i želje građana da se rezultati dobiju odmah. Specifičan je rad u ovim uslovima za kolege, jer se radi i po 12 sati u smjeni, opasnost da se i sami zaraze je velika. Laboratorija će im u svemu tome pomoći, jer je PCR test zlatna metoda u detekciji korona virusa. Pritom, ovakva oprema će sigurno olakšati rad osoblja u KCCG, i doprinjeti da građani brže i kvalitetnije dođu do rezultata", zaključuje dr Branka Jeličić.

Krajem januara ove godine sličnu laboratoriju Oleg Deripaska je donirao Domu zdravlja Kotor, gdje se dnevno analizira prosječno 550 testova na koronavirus. U PCR laboratoriji obrađuju se uzorci koji pristižu iz Opšte bolnice Kotor i drugih primorskih mjesta, a pružaju besplatne usluge stanovnicima većeg dijela crnogorskog primorja, između ostalog opština Herceg Novi, Tivat, Kotor, Budva i Bar, kao i stranim osiguranicima koji žive u Crnoj Gori. U laboratoriji, osim opreme, kao donacija stigli su i potrošni materijali, specijalna zaštitna oprema za zaposlene i dezinfikaciona sredstva.