Kako se nositi sa ženskom rivalitetom na radnom mestu?

Iako bi trebalo slaviti uspehe žena u poslu, mnoge žene doživljavaju tamnu stranu radnog okruženja: ženski rivalitet. Da li je žena ženi vuk, odakle to dolazi i kako se nositi sa ovim fenomenom?

Danica Đorđević info@zeneoduticaja.com
Kako se nositi sa ženskom rivalitetom na radnom mestu?

Kako dolazi do ženskog rivaliteta?

Ova mračna, toksična strana žena u poslu pokreće se povećanim nadzorom koji žene doživljavaju. Kada žena u poziciji moći potiskuje drugu ženu, zlostavlja je ili nepravedno osuđuje, to je zato što su žene postavljene da se takmiče jedna s drugom u gotovo svakom segmentu života.

Razmislite o tome. Možda ima više žena na rukovodećim mestima, ali samo određen broj žena je izabran za izvršne pozicije. Zastupljenost žena na izvršnim pozicijama još uvek nije dostigla ravnopravnost. Mnoga radna mesta ili industrije i dalje ne pružaju jednak tretman ženama niti im nude jednaku platu.

Očekujemo da će žene sarađivati i mentorisati jedna drugu kako bi postigle uspeh. Međutim, stvarnost je da su žene u konkurentnom, muški dominiranom radnom okruženju koje su postigle određeni stepen moći, ali nedostaje im samopouzdanje u svoje sposobnosti, ili su internalizovale poruke o tome da su druge žene pretnje njihovom uspehu, verovatnije da će vide drugu ženu kao svoju suparnicu.

6 Načina da se ženski rivalitet promeni u žensko partnerstvo

Želite li podsticati veće partnerstvo i manje takmičenja i rivalstva na svom radnom mestu? Budite promena koju želite videti tako što ćete razvijati kulturu koja ceni saradnju.

1. Pazite da se ideje žena čuju

U grupnim postavkama, žene obično gravitiraju ka kraju stola i rubu sobe, udaljene od pozicija koje izražavaju status. Žene su takođe sklonije tome da dobijaju manje vremena u grupnim diskusijama, doživljavaju više prekida, i manje im se priznaje za njihove ideje.

Izazovite ovo tako što ćete sedeti bliže prednjem delu i javljati se na sastancima. Oblikujte razgovor tako da žene mogu dovršiti svoje izlaganje. Povratite zasluge tamo gde im pripadaju - ženi koja je prva predložila ideju. Pružite prostor ženama koje se muče da uđu u razgovor.

Zalažite se za ženske glasove i ideje kako biste postigli radno okruženje koje je ravnotežnije, dinamičnije i produktivnije.

2. Izbacite "kaznu za simpatičnost"

Sheryl Sandberg, bivša izvršna direktorka Facebooka, prva je upotrebila izraz 'kazna za simpatičnost' kako bi opisala kako žene trpe socijalne kazne zbog ponašanja koje vodi ka moći i uspehu, poput asertivnosti ili dominacije.

Asertivne žene često nailaze na otpor od strane muškaraca i žena jer se od žena očekuje da budu brižne i saradljive. Kada čujete kolegu koji opisuje ženu kao 'bossy' ili 'agresivnu', zatražite konkretan primer onoga što je žena uradila i pitajte ih, "da je to uradio muškarac, biste li smatrali da je bossy ili agresivno?"

Verovatno je žena samo obavljala svoj posao. Pružite ženama korist od sumnje i razmotrite bilo koje negativne reakcije koje imate prema ženi na poslu.

3. Slavite postignuća žena

Ženama se često manje priznaje za uspešne rezultate, a više krivi za neuspeh.

Tražite prilike u svom radnom okruženju da slavite postignuća žena, i ukazujte na nepravedno optuživanje žena za greške.

Okupite se sa drugim ženama na svom radnom mestu i slavite uspehe jedna druge što je češće moguće. Podizanjem drugih žena, one to mogu učiniti i za vas, pružajući prostor za svačije uspehe i postignuća na prvom mestu i smanjujući šanse za pojavu ženske rivalnosti.

"Konkurencija između žena je dobra samo ako ne preovlada; to jest, ako koegzistira sa afinitetom, ljubaznošću, sa stvarnim osećajem međusobne neophodnosti, sa iznenadnim vrhuncima solidarnosti uprkos zavisti, ljubomore, i celokupnom neizbežnom kohortom loših osećanja."

- Elena Ferante, autorka

4. Podstičite žene da iskoriste prilike

Žene su sklonije intenzivnijem sumnji u sebe od muškaraca jer se često potcenjuje ženska izvedba. Čak i samo promena imena u rezimeu iz ženskog im

ena u muško povećala je šanse za zapošljavanje za 61%.

Podstaknite samopouzdanje svojih koleginica pokazujući da verujete u njihove sposobnosti i ohrabrite ih da iskoriste prilike i da se usude.

5. Pružite ženama direktne povratne informacije

Žene često dobijaju manje povratnih informacija od muškaraca, a povratne informacije koje dobijaju obično su manje konkretne. Ovaj nedostatak informacija može usporiti napredak žena. Kako možete izgrađivati veštine i poboljšavati se ako ne znate gde treba da poboljšate?

Pomozite ženama da uče i rastu tražeći prilike da im direktno pružite povratne informacije. Ako je moguće, delite svoje povratne informacije uživo i u trenutku, kada su najefikasnije. Pružanjem više povratnih informacija češće, vaše ženske koleginice će imati koristi i rasti... i idealno, one će slediti vaš primer i pružiti vam više direktnih povratnih informacija.

6. Mentorišite druge žene

Mentorstvo je ključni pokretač uspeha, ali nažalost žene ga često propuštaju. Muškarci su skloniji da biraju mentoriranje drugih muškaraca jer imaju zajedničke interese. Žene su manje verovatno da će dobiti mentora, a ako dobiju, manje je verovatno da će ih podržati i promovisati. Međutim, mentorstvo često stvara radne prilike i promocije.

Pomozite ženama da stanu na svoje noge i stvore svoje narative. Podržite njihove odluke, i bez obzira na ishode, pomozite im da shvate posledice njihovih sopstvenih odluka.

Čak i ako ste na početku svoje karijere, ne potcenjujte vrednost vašeg doprinosa. Mogli biste imati dragocene uvide za ženu koja tek počinje. Ako ste u višem položaju, koristite svoj uticaj da se zalažete za svoje mentije.

Iako je ženski rivalitet bolan za doživeti, one čine deo profesionalnih odnosa. Ako naučimo prepoznati nezdrave odnose i naučimo podržavati jedna drugu i ceniti jedna drugu, možemo početi smanjivati osećaje ljubomore i takmičenja na radnom mestu.

Radimo zajedno kako bismo bile samopouzdane žene koje cene jedna drugu i žele uspeh jedna drugoj. Zajedno, možemo to postići. 

Izvor