Šta možeš uraditi drugačije ovog 8. marta?

Hajde da budemo iskrene, Dan žena često se svodi na generičke objave na društvenim mrežama, snižene bukete, možda čak i simbolična obeležja poput "ladies happy hour" u baru. Iako su ovi gestovi lepi, da li je to sve što Dan žena predstavlja danas?

Danica Đorđević info@zeneoduticaja.com
Šta možeš uraditi drugačije ovog 8. marta?

Godine 1910. u Kopenhagenu, Klara Cetkin je predložila ideju Međunarodnog dana žena. Više od 100 žena koje su predstavljale sindikate, socijalističke stranke i radničke klubove u 17 zemalja su jednoglasno odobrile predlog. To je bila Druga međunarodna konferencija radnih žena. Dan koji je ona predložila trebao bi biti dan kada žene u svakoj zemlji "traže ispunjenje svojih zahteva".
Danas, 114 godina kasnije, Dan žena se sveo na kupovanje cveća, bombonjera i dobijanje popusta na kupovinu. 


Možemo li prevazići ovaj potrošački kliše za 8. mart?

Važno je da se prisetimo šta za sve žene znači ovaj dan, ko ga je izborio i šta danas zagovaramo. Neki izazovi i problemi su različiti u odnosu na one koje su naše prethodnice pre 114 godina imale. U odnosu na vremenski kontekst, društvene prilike, i region, neravnopravnost žena se ogleda u raznim sferama života. 

Hajde da ove godine idemo izvan klišea i dublje u suštinu Međunarodnog dana žena. Evo nekoliko načina kako možemo učiniti ovaj dan zaista značajnim i vrednim:

1. Podržite žene

Iskoristite ovu priliku da pronađete i pročitate knjige, članke i gledate filmove koje su kreirale žene. Slušajte podkaste koje vode žene. Pojačajte njihove glasove na društvenim mrežama i u vašim razgovorima.

Podržite žene preduzetnice kupovinom u njihovim prodavnicama, prisustvovanjem njihovim radionicama ili jednostavno širenjem vesti o njihovom radu.

Donirajte organizacijama koje podržavaju osnaživanje žena i bore se za rodnu ravnopravnost.

Učestvujte u akcijama, panelima i razgovorima povodom Dana žena!

2. Proslavite svoje uspehe i uspehe žena u vašoj okolini

Obratite se ženama u svom životu - majkama, sestrama, ćerkama, prijateljicama, koleginicama - i razgovarajte o njihovim iskustvima, snovima i izazovima.

Slavite žene u svom životu, ne samo zbog toga što su vam važne, već i zbog svega onoga što jesu.

Ali zapamtite, i muškarci mogu biti moćni saveznici u ovoj borbi za ravnopravnost. Podstičite ih da se uključe u podršku za prava žena.

3. Prisetimo se da je Dan žena protestni dan

Koliko god da je naša situacija danas bolja od one u kojoj su bile naše mame i bake, važno je da osvestimo sve neravnopravnosti društva u kojem se nalazimo. 

Na Dan žena slavimo sve pobede naših prethodnica, ali i ukazujemo i na sve borbe koje je neophodno izboriti. Nasilje nad ženama, femicid, diskriminacija i mizoginija u medijima, akušersko nasilje, eskploatisanje radnica, neplaćeni kućni rad i još mnogo toga, predstavlja motivaciju i razlog da se u svom gradu pridružiš protestnom maršu. 

Za kraj, kao što čuvena feministkinja, aktivistkinja i književnica Odri Lord kaže: "Ja nisam slobodna sve dok je bilo koja žena neslobodna, čak i kada su njeni okovi mnogo drugačiji od mojih."