"Biznis minimalizam": postigni više radeći manje

Lako je osećati se preplavljeno zadacima kada vodiš sopstveni posao. Biznis minimalizam je jednostavan pristup koji ti pomaže da postigneš više radeći manje.

Danica Đorđević info@zeneoduticaja.com

U današnje vreme, sve više malih preduzeća upada u zajedničku zamku – stavljajući količinu ispred kvaliteta. Sa povećanim pritiskom da postignu rezultate, preduzetnici prihvataju ideju da ako ne preuzmu više zadataka, njihov posao neće uspeti.

Međutim, suprotno ovom uverenju, povećanje broja zadataka koje obavljate neće nužno pozitivno uticati na vaš posao, već upravo suprotno. Ponekad jednostavno morate praktikovati "biznis minimalizam" da biste postigli svoje ciljeve.

Na kraju krajeva, sa sve više zadataka, vrlo je lako preopteretiti se i videti kako vitalni zadaci prolaze kroz pukotine. Znati gde usmeriti svoje vreme i napore ključno je za uspeh i ostvarivanje ciljeva. Čak 97 posto organizacija i kompanija veruje da je upravljanje projektima ključno za poslovnu efikasnost i uspeh.

Dakle, hajde da pogledamo šta znači "biznis minimalizam" i kako ga možeš koristiti da postigneš više radeći manje...

Izaberi bitno

Danas se preduzetnici suočavaju sa prenatrpanim rasporedima, obiljem zadataka koje treba obaviti i vrlo malo slobodnog vremena. Ne samo da mala preduzeća troše puno vremena i energije na trivijalne zadatke, već ovi zadaci mogu ometati njihovu sposobnost da se fokusiraju na najvažnije elemente rasta poslovanja. Tu dolazi do izražaja bitnost.

Kako je definisao Greg MekEon u svojoj knjizi "Bitnost - disciplinovano teženje ka manjem", "Bitnost nije o tome kako obaviti više stvari; radi se o tome kako obaviti prave stvari. Radi se o tome da što mudrije uložiš svoje vreme i radiš samo ono što je bitno."

Za tvoje malo preduzeće, svaki tvoj potez je ključan, što čini izbor zadataka na koje ćeš potrošiti svoje vreme i napore malo komplikovanim. Nisu sve stvari od jednake važnosti, stoga kao vlasnica preduzeća moraš postaviti glavne ciljeve svoje kompanije i prioritizovati zadatke shodno tome.

Imaj na umu da je jednostavnost ključna! Ne želiš preopteretiti sebe i svoje zaposlene zadacima. Svedi zadatke svoje firme na ono što je bitno i eliminiši male zadatke koji te odvraćaju od tvog cilja.

Donosi odluke koje se računaju

Svaka vlasnica malog preduzeća ima puno toga za obaviti, od vođenja prodaje, računovodstva, razvoja proizvoda, i tako dalje, teško je držati se čak i osnovnih stvari. Stoga, uzimanje još više obaveza pokušavajući obaviti previše stvari odjednom zapravo te sprečava da guraš kompaniju napred. Da bi osigurao da uključuješ bitnost u svoje preduzeće, važno je neprestano razmišljati, čitati i učiti iz svojih akcija.

Nemoj pratiti masu praveći impulsivne poslovne odluke i odgovarajući na sve što ti dolazi. Budi manje reaktivna. Pokušaj donositi manje odluka - onih koje se računaju - i zadrži strpljiviji pristup. Ne zaboravi, polako i postojano pobeđuje. Fokusiran, dobro promišljen pristup poslu je savršena strategija za postizanje uspeha.

Prigrli minimalistički pristup

Minimalistički trend naglašava važnost "manje je više". Preduzetnici koji slede ovaj trend smanjuju svoje poslovanje na osnovne elemente, uklanjajući sve vremenski zahtevne nebitne zadatke i elemente.

Uobičajena greška koju mnogi prave je pravljenje previše komplikovanih poslovnih planova. Usvajanjem minimalističke strategije, preduzetnici su bolje opremljeni da postignu svoje ciljeve jer su fokusirani na manje zadatke.

Minimalizam omogućava tvojoj kompaniji da procveta jer ne nameće dodatni teret tvom zauzetom rasporedu. Ovaj trend garantuje da svoju firmu svedeš na svoje osnovne principe i fokusiraš se samo na bitne zadatke potrebne za rast - što znači da možeš postići više ključnih zadataka glatko, uz manje stresa, ometanja i ograničenja.

Minimalizam u dizajnu

Na primer, pogledajte dizajnersku kompaniju Inked. Jedna od njihovih osnovnih strategija kada se suoče sa novim dizajnom jeste da zaista definišu proizvod i njegovu potrebu na tržištu. Tek nakon toga mogu početi raditi i fokusirati se samo na najbitnije elemente dizajna proizvoda.

Zaključak:

Pri razvijanju svog poslovanja, možeš pomisliti da preuzimanje više zadataka će pozitivno uticati na rast tvog poslovanja, ali, u stvarnosti, to može dovesti do gubitka tvog posla. Balansiranje previše zadataka, posebno onih u kojima možda niste jaki, znači da nećete moći da se fokusirate na najbitnije zadatke tvog posla.

Imati ambiciju da pokušaš da se izdvojiš je sjajno, ali naučiti usmeriti tu ambiciju u svoje snage ključ je uspeha. Pokušaj uključiti strategije poput bitnosti i minimalizma i zapamti da razmišljaš pre nego što deluješ. Otkrićeš da radiš manje, ali postižeš prave zadatke koji će efikasno rasti tvoje poslovanje.

Izvor