Reči imaju moć, zato pazi na svoj unutrašnji monolog

"Ne", "ne mogu", "neću" su česti načini izražavanja. Možda niste primetile uticaj ovih reči, ali su izuzetno štetne kada je reč o mentalnom zdravlju. One negativno utiču na naše samopouzdanje, oblikuju način na koji vidimo svet i oblikuju naše ponašanje. Istraživanja sugerišu da ljudi postaju depresivni jer preterano razmišljaju i analiziraju negativne misli i osećanja i osećaju se nemoćnim da nešto promene. Veoma negativna osoba može imati 10.000 nekorisnih misli dnevno, ali kada promenite svoju svakodnevnu upotrebu jezika u korist moćnijih i pozitivnijih fraza, te misli će takođe početi da nestaju.

Danica Đorđević info@zeneoduticaja.com
Reči imaju moć, zato pazi na svoj unutrašnji monolog

Prepoznavanje svog unutrašnjeg glasa, načina na koji "govorite sa sobom", važan je deo vašeg mentalnog blagostanja. Uočavanje načina na koji govorite sa sobom ključan je korak u pravljenju promena u svom životu. Ako se ne obraćate sebi i ne razmišljate na konstruktivan, podržavajući način, tada ćete verovatno stvarati i/ili održavati sebi probleme.

Ako ste osoba koja obično ne razmišlja i ne govori na veoma pozitivan i koristan način, onda vam možda deluje malo zastrašujuće brinuti se o svakoj misli u trenutku. Međutim, zapravo je veoma jednostavno, jer je jedina misao o kojoj treba da brinete ona koja vam je trenutno u glavi! Misli iz prošlosti već su davna prošlost. Pitajte sebe: "Da li je misao koja mi je trenutno u glavi korisna?" Ako nije, zamenite je onom koja jeste ili je odbacite.

Korisne misli čine vas srećnijim, jačim, više pod kontrolom i punim života, pomažu vam da povećate svoje samopouzdanje i prevaziđete anksioznost. Čak vam pomažu da ojačate svoj imunološki sistem.

Osim uočavanja (i menjanja) nekorisnog, negativnog govora, važno je uvesti sledeće karakteristike, u svoj izgovoreni i neizgovoreni dijalog:

- Smirenost: Svi mi imamo sposobnost da se smirimo koristeći smiren rečnik. Čak i kada se osećate kao da ste u panici, ako razgovarate sa sobom na smiren način, možete smiriti svoje misli.

- Samouverenost: Govor koji sugeriše da nešto ostvarujete. Kada kažete stvari sa samouverenošću, osećate se više na vrhu i pod kontrolom. Život onda deluje predvidljivo.

- Ljubaznost: Razgovarajte sa sobom kao što biste razgovarali sa dobrom prijateljicom. Ako to ne biste rekli njima, nemojte govoriti to ni sebi! Reč "trebalo bi" siguran je način da potkopate svoje samopouzdanje. Uvek možete zameniti "trebalo bi" sa "mogao/la bih" - što sugeriše da imate izbor.

- Minimalizam: Čak i ako se osećate loše, nikada to ne izgovarajte! Ako imate naviku da preterujete i i punite svoj um negativnim i nekorisnim mislima. Suprotno od preterivanja je minimalizovanje jezika. Time možete trenutno smanjiti intenzitet svojih misli.

- Usmerenost na budućnost: "Stvari će se promeniti." "Stvari će postati bolje." Ovo je snažan i pozitivan govot. Pokušajte da se udaljite i sagledate širu sliku.

- Aktivan naspram pasivnog govora: Još jedna važna razlika u jeziku koji koristite je da li je "aktivan" ili "pasivan". Pasivan jezik je nemoćan. To je kada krivite druge, spoljne stvari za svoje osećaje. To sugeriše da nemate izbor. Aktivan jezik je pozitivan, osnažujući i odnosi se na preuzimanje kontrole. Pomaže vam da postanete moćniji preuzimanjem odgovornosti za svoje postupke i razmišljanje.

- Pasivan: Vreme je bilo užasno ovog vikenda i loše sam se osećao/la zbog kiše.

- Aktivan: Izabrao/la sam da me vreme utiče na raspoloženje.

- Pasivan: Moje zanimanje me čini veoma stresiranim/om.

- Aktivan: Stres sam stvorio/la svojim načinom razmišljanja o poslu.

Ono što govorite ima značaja, jer slušanjem vi i poverujete u to.

Izvor