Vreme je da napravite svoj PREGLED GODINE

Iako posao I život mogu delovati posebno opterećujuće krajem godine, refleksija je ključ za drugačiji pristup u narednoj godini. Dati sebi vremena da se zaustavite i pregledate svoju godinu povećava vašu samosvest i pruža uvide za poboljšanja. Koja su to tri koraka za vaš sopstveni "pregled godine"?

Danica Đorđević info@zeneoduticaja.com
Vreme je da napravite svoj PREGLED GODINE

Kako se godina privodi kraju, lako je da nas ometaju rokovi i propustimo vredne prilike za ubrzanje našeg rasta. Ako ne posvetimo vreme razmišljanju o onome što je bilo prethodno, veća je verovatnoća da ćemo ponavljati iste greške i teže primeniti stečeno znanje u budućnosti.

Da biste preuzele kontrolu nad razvojem svoje karijere, treba da identifikujete i preuzmete odgovornost za ono što treba drugačije uraditi u narednoj godini. Iskoristite ovu priliku da se zaustavite i razmislite o proteklih 12 meseci, analizirajte šta je funkcionisalo, a šta ne, i primenite ono što ste naučile. Evo tri koraka kako da započnete svoj "pregled godine":

1. Zaustavite se

U ovom periodu godine, naš mozak može delovati posebno haotično. Međutim, usporavanje često doprinosi ubrzanju, a sagledavanje šire slike daje nam perspektivu koja nas gura napred. Kada prepoznamo šta smo dobro uradile, možemo dalje razvijati svoje snage. Kada uočimo greške koje smo napravile, učimo iz njih umesto da ih ponavljamo.

Akcija: Tiha pitanja

Kako i sam naziv sugeriše, "tiha pitanja" najbolje funkcionišu u okruženjima koja podržavaju razmišljanje. Idealan prostor je onaj u kome je malo verovatno da će vas neko ometati, gde možete razmisliti o svojim odgovorima. Dok odgovarate na svako “tiho” pitanje, budite svesne rizika brzopletog odgovaranja i pristrasnosti prema nedavnom iskustvu. Postavite tajmer na pet minuta za svako pitanje kako biste dublje razmislile. Koristite kalendar za podatke tako da se ne oslanjate samo na svoja najnovija iskustva. Mapiranje uma i slobodno pisanje su korisni pristupi za beleženje vaših uvida. Postavite sebi sledeća pitanja i zabeležite odgovore:

Kada sam najviše naučila ove godine?

Čime se najviše ponosim?

Ko mi je pomogao da budem na vrhu?

Kako su moje snage doprinele mom uspehu?

Šta je jedna stvar koju bih želela da sam uradila drugačije?

2. Analizirajte

Pregled vašeg napretka uvek je korisniji kada uključite druge ljude. Naši vršnjaci često imaju uvide o nama koje same ne primećujemo, a deljenje razmišljanja naglas pruža jasnoću koju je teško postići sam.

Akcija: Pregled sa kolegom/koleginicom

Zakažite vreme sa kolegom ili koleginicom da zajedno razgovarate i odgovarate na sledeća pitanja. Dok svako_a deli svoje odgovore, uloga partnera_partnerke je da sluša i doprinosi dodatnim uvidima.

Koja tri reči biste koristile da opišete prošlu godinu?

Šta vam je bilo najiskrenije - a šta najfrustrirajuće - u proteklih 12 meseci?

Kada mislite da ste bile na svom vrhuncu ove godine?

Koje su vas prepreke (npr. uverenja koja vas koče) usporavale?

Šta je najkorisnije što ste pročitali, gledali ili slušali ove godine?

3. Pogledajte unapred

Nakon što ste uložile trud da evaluirate svoju godinu, prioritet je da pretvorite stečenu svest u korisne akcije za budućnost.

Akcija: Fokusirajte se

Alatka za fokusiranje služi da identifikuje najvažniju akciju koju želite preduzeti u različitim oblastima. Izjave su dizajnirane da budu jasne i određene. Predlažemo da sačuvate svoje odgovore na mestu gde ćete ih često videti kako biste se podsećali.

Jedan cilj za učenje na kome ću raditi sledeće godine:

Jedna navika kojoj ću se posvetiti:

Jedna osoba sa kojom ću imati otvoreni razgovor o karijeri:

Jedan način na koji ću podržati nekog drugog:

Jednu grešku koju neću ponoviti:

...

Posvetite vreme da pregledate svoju godinu i povećate svoju samosvest, što je možda najbolji poklon koji možete sebi dati.

Izvor