Razbijanje glavnih mitova o ženskom preduzetništvu

U svetu preduzetništva, žene se suočavaju s jedinstvenim izazovima koji proizlaze iz društvenih pritisaka i predrasuda. Izazovi poput ravnoteže između posla i porodičnog života, nedostatka veština ili pristupa kapitalu su stvarni, ali važno je shvatiti da su žene preduzetnice izuzetno sposobne da prevaziđu ove prepreke. Koji su to ključni mitovi koji često sprečavaju žene da se upuste u preduzetništvo ili postignu željeni uspeh?

Danica Đorđević info@zeneoduticaja.com
Razbijanje glavnih mitova o ženskom preduzetništvu

Preduzetništvo nikada nije bilo lako, posebno za žene. Sa različitim društvenim pritiscima i predrasudama, žene preduzetnice moraju se suočiti sa jedinstvenim izazovima. Važno je zapamtiti da žene preduzetnice imaju svako pravo da uspeju i prevaziđu prepreke koje društvo postavlja. Kako svet napreduje, sve više žena se upušta u preduzetništvo i ostavlja svoj pečat. 

Uprkos porastu kompanije koje vode žene, i dalje postoje brojni mitovi koji ih sprečavaju da se bave preduzetništvom i postignu uspeh. Od ideje da žene nisu sposobne za vođenje do široko rasprostranjene pretpostavke da im nedostaju veštine, mreže i resursi neophodni za uspeh u poslovnom svetu, izazovi s kojima se suočavaju preduzetnice su stvarni i zastrašujući.

Međutim, istina je daleko od ovih mitova. Žene su dokazale iznova i iznova da mogu voditi, inovirati i uspeti u preduzetništvu jednako dobro kao i muškarci. Vreme je da se oslobodimo ovih ograničavajućih verovanja i osnažimo žene da prihvate svoj preduzetnički duh i postignu svoje ciljeve.

Mogućnosti koje su dostupne ženama u preduzetništvu su beskrajne, i zaista je inspirativno videti toliko žena koje se suočavaju sa izazovom i preuzimaju kontrolu nad svojom budućnošću. Žene imaju volju, talenat i odlučnost da grade poslove i postignu uspeh.

Hajde da razbijemo neke od glavnih mitova:

1. Žene ne mogu uskladiti posao i porodicu

Ideja da žene ne mogu uspešno uskladiti posao i porodični život jedan je od najopasnijih mitova koji postoje u našem savremenom društvu. Često je to poruka dizajnirana da obeshrabri potencijalne preduzetnice od ostvarivanja svojih snova i ostvarivanja svog potencijala.

Istina je da su žene izuzetno snalažljive i sposobne da istovremeno balansiraju više odgovornosti. Bilo da je u pitanju posao ili porodica, žene su više nego sposobne da se nose sa oba zadatka sa veštinom i gracioznošću.

Statistike pokazuju da žene često postižu veći uspeh u preduzetništvu od muškaraca kada je u pitanju ravnoteža između posla i privatnog života. Žene preduzetnice su kreativne u pronalaženju načina da integrišu svoje lične i profesionalne živote, bilo da postavljaju fleksibilne rasporede, rade od kuće ili koriste tehnologiju.

Hajde da zauvek okončamo ovaj mit i ohrabrimo više žena da se upuste u preduzetništvo, bez straha da ih društveni pritisak koči.

2. Žene nemaju veštine za uspešno preduzetništvo

Ovo je jedan od najčešćih mitova o preduzetnicama i nije dalje od istine. Žene imaju jednaku sposobnost za uspeh kao i muškarci, ako ne i veću. Zapravo, mnoga istraživanja su pokazala da su žene često bolje u obavljanju više zadataka istovremeno i rešavanju problema od svojih muških kolega. Takođe, žene su često kreativnije kada je u pitanju pronalaženje inovativnih rešenja za probleme.

Jedan od najvećih mitova o preduzetništvu je da žene ne mogu pokrenuti svoje poslove. Sa pravim resursima i podrškom, žene su jednako sposobne kao i muškarci kada je u pitanju pokretanje posla. Zapravo, prema nedavnim statistikama, više od 13 miliona preduzeća u Sjedinjenim Američkim Državama poseduju žene.

3. Preveliki je rizik za žene

Tačno je da je pokretanje posla rizično, ali to ne znači da bi žene trebalo da izbegavaju preduzetništvo. Zapravo, postoji mnogo načina da se smanji rizik pri pokretanju posla, kao što su sprovođenje istraživanja tržišta, kreiranje efikasnog poslovnog plana i traženje mentora/mentorke koji mogu pružiti vođstvo i savete tokom procesa.

Uz pravilno planiranje i pripremu, rizici povezani sa preduzetništvom mogu se efikasno upravljati.

Mnoge potencijalne preduzetnice misle da moraju znati sve pre nego što pokrenu svoje poslove, ali to jednostavno nije tačno. Nemoguće je (i nerealno) da bilo ko - muškarac ili žena - zna sve pre nego što započne preduzetnički poduhvat. Ključ je u učenju i otvorenom umu kako biste se brzo prilagodile ako nešto ne ide prema planu.

Žene često imaju problema sa pritiskom da budu savršene, što može biti posebno izazovno pri pokretanju posla. Mit je da preduzetnice moraju imati sve odgovore, biti besprekorne u izvršenju i nikada ne praviti greške.

U stvarnosti, preduzetništvo se svodi na preuzimanje rizika i učenje iz neuspeha. Žene preduzetnice treba da prihvate svoje nesavršenosti, budu spremne da preuzmu rizike i uče, i kontinuirano se unapređuju, kako sebe tako i svoje poslovanje.

4. Žene nemaju dovoljno pristupa kapitalu

Iako je tačno da mnoge žene susreću finansijske barijere pri pokretanju posla, postoje brojne opcije za finansiranje dostupne budućim preduzetnicama, a svakog dana se pojavljuju nove.

Od grantova i kredita do kampanja za finansiranje putem interneta i investitora, postoji mnogo načina na koje žene mogu pristupiti kapitalu koji im je potreban da pokrenu svoje poslove. 

Korišćenjem ovih metoda, žene preduzetnice širom sveta ruše barijere i otvaraju put ka pravednijoj budućnosti u poslovnom svetu. Bez obzira da li tek započinjete ili razmatrate proširenje svojih poslova, nikada nije bio bolji trenutak za istraživanje različitih opcija finansiranja i otkrivanje puta koji vam odgovara.

5. Žene se ne shvataju ozbiljno

Neki ljudi veruju da se žene ne shvataju ozbiljno u poslovnom svetu ili da njihove ideje ne dobijaju dovoljno pažnje ili poštovanja u poređenju sa idejama njihovih muških kolega, ali ni ovo nije tačno. Postoji bezbroj primera uspešnih preduzetnica koje su postigle veliki uspeh uprkos percepiranoj rodnoj pristrasnosti u poslovnom svetu.

 Umesto oslanjanja samo na asertivnost, mnoge preduzetnice fokusiraju se na izgradnju odnosa sa kupcima i partnerima kako bi stvorile dugoročni uspeh za svoje kompanije.

Zastarelo verovanje da su žene na neki način previše emotivne da bi uspele u poslovnom svetu je potpuno netačno. U svim industrijama videli smo izuzetno uspešne žene koje vode kompanije i revolucionizuju svoje oblasti. Štaviše, istraživanja su pokazala da je emocionalna inteligencija ključna komponenta uspeha u poslu.

Žene poseduju snažnu emocionalnu inteligenciju, empatiju i veštine komunikacije, koje su sve visoko poželjne osobine kod lidera. Vreme je da se raskrinkaju ova islužena uverenja i priznaju vredni doprinosi koje žene donose.

Essencija je da, iako postoje mnogi izazovi u preduzetništvu za žene, one su više nego sposobne da ih prevaziđu. Razbili smo glavne mitove o ženskom preduzetništvu i sada je vreme da osnažimo žene vlasnice preduzeća koje ih pobijaju. Preduzetnice su ambiciozne, iskusne, kreativne i inovativne, i nastavljaju da pokreću ekonomski rast i transformaciju u našem društvu.

Izvor