Intervju sa dr Mirjanom Nišević: Unutrašnji balans je preduslov dobrog zdravlja i prevencija je nastanaku bolesti

"Zdravo telo nas održava u dobroj kondiciji i pokreće. Zdrav um nas drži fokusiranim i angažovanim. Zdrava duša nas održava ispunjenim i zadovoljnim." kaže za #zeneoduticaja Mirjana Nišević, doktor medicine i vlasnica holističkog centra Holly Mi u Beogradu.

Sanja Milosavljević
Intervju sa dr Mirjanom Nišević: Unutrašnji balans je preduslov dobrog zdravlja i prevencija je nastanaku bolesti

Mirjana Nišavić je završila Medicinski fakultet na Beogradskom Univerzitetu. Usavršavala se u oblasti homeopatije, metode dr Baha, Su Jok -a i kvantne medicine. Zanimljivo je da je doktorku Mirjana nakon završenih studija medicine, usled hiperprodukcije lekara i činjenice da specijalizaciju nije bilo moguće dobiti, život odveo na drugu stranu u potrazi za svojom pravom profesijom, koja je postala kasnije njena životna svrha.

Upisala sam homeopatski koledž koji je osnovan u Beogradu u saradnji i pod pokroviteljstvom Londonskog homeopatskog koledža. Tokom homeopatskih studija upoznala sam se i sa osnovama Bahove terapije. Diploma homeopate mi je omogućila prvo zaposlenje u farmaceutskoj industriji. Radila sam na pozicioniranju prvih kombinovih homeopatskih lekova u Srbiji. Kreirali smo svest o drugačijoj mogućnosti tretiranja akutnih stanja kao što su kao što su prehlada, grip, sinusitis, upala grla, alergijska stanja. Za mene lično je bilo važno da verujem u proizvod i metodu koje promovišem, jer samo na taj način mogu profesionalno da obavljam svoj posao i služim svrsi.”započela je razgovor za #zeneoduticaja doktorka Mirjana i dodaje da “ovim poslovnim poduhvatom, dobijam i ponudu medicinskog direktora kompanije koja uvozi i zastupa Bahove kapi na srpskom tržištu. Rado prihvatam izazov i entuzijastično sprovodim registraciju proizvoda, koja ni malo nije bila jednostavna, jer naš zakon ne prepoznaje metodu i postupak izrade samih kapi niti ima mogućnost kategorizacije.

"Balans između profesionalnog i ličnog života je uspostavljen onog momenta kada sam donela odluku da otvorim holistički centar, jer radeći ono što voliš, na način koji sam osmisliš, ispoljava autentičnost bez kompromisa i izuzetaka." kaže dr Nišević.

ZENEODUTICAJA: Kako ste se odlučili da vam fokus bude na očuvanju kvaliteta zdravlja i života?

DR MIRJANA: Tokom karijere istraživački rad i konstantna edukacija, omogućili su mi uvid u uzroke koji narašuvaju dobro zdravlje i posledično utiču na kvalitet života. Započela sam pitanjem šta je mera dobrog zdravlja? Praksa je pokazala da svaki bol, nelagoda ili slabost fizičkog tela, ima za rezultat ograničenje slobode. Osoba ima potrebu da usmeri svu svoju pažnju na bol, isključujući sve ostalo i tako narušava kvalitet života. Kada nestanu bol i dosadni simptomi, smiri se upala, pacijent se smatra izlečenim. Medjutim, postoji mogućnost da se na dubljim ili osetljivijim delovima organizma, kao što su imunološki ili hormonalni sistemi, ili čak na višim nivoima – emocionalnom ili mentalnom, pojavi poremećaj. Tražila sam načine, metode, kombinovala, primenjivala na sebi, članovima porodice, rođacima, prijateljima i dobila dobre rezultate, koji su svakako individualni i uskladu sa uzrstom, težinom problema i dužinom trajanja.

ZENEODUTICAJA:Koji su glavni principi na kojima se temelji vaš pristup očuvanju zdravlja pacijenata?

DR MIRJANA: Holističkim pristupom, posmatram sve elemente zdravlja: fizičko, emocionalno i mentalno – duhovno. Individualni pristup svakom pacijentu je osnova holističkog principa, jer uzrok određenog problema ili tegobe nije isti kod svakog pacijenta. Simptomi, tegobe su isti ali ne i uzrok. Ovakvim pristupom se neminovno gradi i poverenje između pacijenta i lekara, a onda rezultati i uspeh ne mogu izostati. Da bismo postigli trajno zdravlje, moramo da razumemo važnost tela, uma i duše kao neraskidive karike u lancu našeg opšteg blagostanja. Zdravo telo nas održava u dobroj kondiciji i pokreće. Zdrav um nas drži fokusiranim i angažovanim. Zdrava duša nas održava ispunjenim i zadovoljnim.

ZENEODUTICAJA: Kako vaša praksa doprinosi unapređenju kvaliteta života pacijenata? Šta se može dijagnostikovati kvantnom medicinom?

DR MIRJANA: Biorezonantnim pregledom može se dijagnostikovati disbalans u radu organa, a da na to ne ukazuju laboratorijski nalazi ili pregled ultrazvukom i drugim dijagnostičkim procedurama. Svaka ćelija unutar organizma ima svoju frekvencu koju Bicom biorezonantni aparat očitava i dešifruje, razlikujući fiziološku od disharmonične i patološke. Isto tako, pomoću Bicom aparata podstičemo organizam na ponovno uspostavljanje homeostaze, regulacijom rada organa. Ako pođemo od kvaliteta svakodnevnice, koja podrazumeva okrepljujući san, lako buđenje ujutru, energetski naboj u telu i motivisanost za rad i socijalni život, a to sve pruža tretman kvantnim aparatom, onda svakako našom praksom utičemo na kavlitet života pacijenata.

ZENEODUTICAJA: Koje zdravstvene izazove najčešće srećete u vašoj praksi?

DR MIRJANA: Definitivno je praksa pokazala da su najveći zdravstveni izazovi rezervisani za nove pravce, metode, za komplementarnu medicinu gde spada kvantna, akupunktura, homopatija… Meni je izazov da preokrenem taj smer i da  komplementarne i integrativnie metode,  budu prvi izbor.  Obraćaju mi se pacijenti zaglavljeni  energetski,  vođeni  fizičkim simptomima kao što su nesanica, hroničan umor i iscrpljenost, demotivisanost, apatija, glavobolje, otežano varenje, nadutost, problem sa kožom, hormonskim disbalansom, učestalim infekcijama, alergijskim reakcijama…long covidom (tzv. posledice preležane infekcije Corona virusom).

ZENEODUTICAJA: Kako integrišete preventivne metode u svoj pristup medicini kako biste sprečili razvoj određenih bolesti?

DR MIRJANA: Holistički pristup je uvek prisutan, posmatram ceo sistem, sve organe, kroz anamnezu dobijam podatke koji su neprocenjivi u dobijanju celokupne slike. Testiram opterećenja iz spoljašnjeg uticaja, energetske blokade koje remete pravilan rad organa, loše navike u ishrani i uopšte u higijensko dijetetskom režimu, testiranjem intolerancije na hranu, kreiram plan ishrane i dajem savete o suplementaciji koja takođe mora biti individualno prilagođena. Emotivne blokade takođe utiču na pravilan rad organa, te integracijom Bicom resonance i Bahovih cvetnih esencija, postižemo  uspostavljenje homeostaze u organizmu. Unutrašnji balans je preduslov dobrog zdravlja i prevencija je u nastanaku bolesti.

ZENEODUTICAJA: Šta savetujete pacijentima za postizanje i očuvanje zdravog načina života?

DR MIRJANA: Detoksikacija organizma pod stručnim nadzorom, 2,5 l vode svakodnevno, unos svežeg povrća i voća, unositi namirnice koje čine alkalni ostatak, a one sa kiselim svesti na minimum, trebalo bi da taj odnos bude 80:20, redovna fizička aktivnost, upražnjavanje hobija, druženje i povremena introspekcija radi otkrivanja svojih fizičkih, emotivnih, mentalnih i duhovnih potreba.

 ZENEODUTICAJA: Kako pratite napredak pacijenata i merite uspeh vašeg pristupa u poboljšanju njihovog zdravlja?

DR MIRJANA: Individualni pristup primenjujem i kod praćenja rezultata mojih pacijenata. Pacijenti koji nemaju jaku energetsku blokadu, već nakon prve sesije osete stabilizaciju svog energetskog stanja, kod emotivnih blokada, sinergijom Bicom resonance i Bahovih kapi, vrlo brzo postaju samosvesni i pribrani, te učestvuju u rešavanju problema. Kada je u pitanju stres i psihička uznemirenost Bicom biorezonanca tokom prve seanse ispoljava dejstvo na nervne ćelije i neurohumoralni sistem, što se manifestuje umirenjem, opuštanjem mišića i na kraju uspavljivanjem. Naravno, moram istaći da čarobni štapić ne postoji, niti magična pilule koja daje trenutno razrešenje tegoba i poboljšanje zdravstvenog stanja. Biorezonanca podstiče organizam da povrati narušeni balans u radu organa, što je svakako process koji traje i direktno je zavistan od duzine trajanja disbalansa i prisustva tegoba, kao i uzrasta, stanja imunog Sistema i metabolizma. Bicom aparat evidentira stanje pacijenta nakon završenog protokola koji je planiran i evaluacijom parametara procenjujem da li je potrebno nastaviti sa novim protokolom koji će biti usklađen sa postignutim poboljšanjima.

ZENEODUTICAJA: Možete li nam opisati neki inspirativan slučaj iz vaše prakse gde ste postigli značajan napredak u očuvanju kvaliteta života nekog pacijenta?

DR MIRJANA: To je jedan od mojih prvih slučajeva, prilično zahtevan jer je pacijentkinja koja se javila zbog oslabljene funkcije štitaste žlezde i niza drugih pridruženih tegoba, bila prilično energetski i emotivno blokirana. Nakon nekoliko meseci, sa prekidima jer tako protokoli Bicom biorezonance nalažu, odradila je i redovnu kontrolu  kod svog endokrinologa. Nalaz ultrazvuka je pokazao povlačenje nodusa jednog lobusa i smanjenje na drugom. Pacijentkinja idalje dolazi radi održavanja balansa i redovne detoksikacije koju upražnjavam kod svih svojih pacijenata, dva puta godišnje, s proleća i jeseni.

Navela bih još jedan inspirativan slučaj, a to je pacijentkinja sa bubuljicama na licu ali i ekcemom na očnim kapcima. Zahvaljujući dobro izgrađenom odnosu između pacijenta i doktora, baziranom na poverenju, uspele smo da se disciplinovano pridržava  posebnog režima ishrane, kreiranog na osnovu testa intolerancije. Velika podrška su nam bile Bahove kapi, koje su je motivisale da radi na sebi, popravi svoje raspoloženje, povrati izubljeni elan, poboljša svoje odnose sa najbližima, upravlja svojim emocijama I na kraju svojim životom. Naravno da je bilo uspona i padova, ali naglašavam dobar odnos, saradnja i poverenje su ključ uspeha.

ZENEODUTICAJA: Kakve su vaše profesionalne ambicije u vezi sa radom na očuvanju kvaliteta zdravlja i života? Planirate li u budućnosti proširiti svoj rad ili deliti svoje znanje kroz edukaciju?

DR MIRJANA: Kontinuiranom edukacijom, istraživanjem, implementacijom novih metoda koje bi bile patentirane I nosile moj lični pečat, svakako bih doprinela poboljšanju i očuvanju kvaliteta zdravlja i života, svih ljudi koji žele da rade na sebi, a pre svega pomognu sebi. Ukoliko ne bih imala potrebu da svoje znanje i veštine širim i prenosim na ljude oko sebe, ja lično ne bih mogla da napredujem dalje. Edukacija opšte populacije, radionice, seminari su svakako moj sledeći korak.

ZENEODUTICAJA: Šta vas je inspirisalo da se fokusirate na ovu oblast medicine?

DR MIRJANA:Moje  duboko uverenje o smislu korišćenja ovakvih proizvoda i benefita koje korisnici mogu imati, navelo me da istupim iz kompanijskog sistema funkcionisanja i dam sebi prostora za dalje usmerenje. Upisala sam viši nivo Bahove metode i dobila sertifikat Bahovog terapeuta sa upisom u međunarodni registar. Oduvek me je privlačila I kvantna medicina, no poslovne obaveze i privatan život koji čine moje tri čerke I suprug nisu dozvoljavali da se desi ranije. Svakako osećam zadovoljstvo nakon donešene odluke i odabranog pravca kojim dalje ide moja karijera. Plodovi jesu najslađi kada su dovoljno zreli. Onda kad su asimirali dovoljno sunca i vode u sebe.

ZENEODUTICAJA: Kako izbalansirati profesionalni i lični život iz vašeg ličnog iskustva?

DR MIRJANA: Balans između profesionalnog i ličnog života je uspostavljen onog momenta kada sam donela odluku da otvorim holistički centar, jer radeći ono što voliš, na način koji sam osmisliš, ispoljava autentičnost bez kompromisa i izuzetaka. Individualna posvećenost svakom pacijentu omogućava razmenu energije, neprestano davanje i primanje,  ostavljajući dovoljno vremena i prostora za lične potrebe. Zadovoljna i srećna sam, i ja i moji najbliži.

ZENEODUTICAJA: Da li se bavite nekim dodatnim aktivnostima izvan medicine koji doprinose vašem ličnom blagostanju i očuvanju zdravlja? Imate li hobi?

DR MIRJANA: Svoje slobodno vreme koristim za druženja sa prijateljima, čitanje knjiga, putovanja, dokolicu koja je nabolji vid odmaranja i fizičkog i psihičkog tela. Redovno treniram sa personalnim trenerom, vežbe snage, izdržljivosti, disanja, balansa.

ZENEODUTICAJA: Kako se nosite s izazovima i stresom koji mogu proizlaziti iz vaše karijere i privatne prakse?

DR MIRJANA: Upražnjavam meditacije jer mi one poboljšavaju fokus i pažnju na sebe, svoje misli. Povremena introspekcija mi omogućava proveru trenutnog statusa i balansa. Redovno radim na energetskom balansu čakri, kako bih bila sigurna da energija kruži duž celog energetskog stuba i čisti moju auru.

ZENEODUTICAJA: Koje su vaše vrednosti i filozofija koje vas vode u radu s pacijentima i u životu uopšte?

DR MIRJANA: Moja životna filozofija jeste poštovanje života i Univerzuma, jer su nam rođenjem dati potencijali na dar, a Univerzum nas usmerava, uči, iskušava kako ćemo ih iskoristiti I da li ćemo ih u potpunosti ostvariti.

Zabranjeno je kopiranje ili preuzimanje sadržaja bez dozvole autorke.