Zvanično pokrenut sistem „Pronađi me“ u Srbiji

Mobilni operateri poslali su SMS poruke korisnicima da je sistem "Pronađi me", za hitno obaveštavanje javnosti u slučaju nestanka maloletne osobe, aktiviran. U životu jedne nacije kao i pojedinca, ne postoji ništa važnije od brige od deci.

Sanja Milosavljević
Zvanično pokrenut sistem „Pronađi me“ u Srbiji

Nakon što je zvanično pušten u rad sistem za hitno obaveštenje javnosti „Pronađi me“, građanima u Srbiji stiglo je obaveštenje kako će funkcionisati ta domaća verzija „Amber alerta“.

Cilj sistema je što efikasnije pronalaženje nestale dece, rekao je ministar unutrašnjih poslova Srbije Bratislav Gašić na predstavljanju sistema, kome su prisustvovali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador SAD Kristrofer Hil.

Sistem omogućava brzu i efikasnu distribuciju informacija za obaveštavanje javnosti, te predstavlja i dodatni mehanizam u potrazi za mlađima od 18 godina. Sistem „Pronađi me“ imaće važnu ulogu, kada bude procenjeno da je u slučaju nestale dece potrebno obaveštavanje javnosti.

Bezbednost dece je u vrhu prioriteta policije, te da se sprovodi veliki broj prevetivnih aktivnosti. Prema Gašićevim rečima, MUP ima snage, volje i istrajnosti kada je zaštita dece u pitanju.

Hil je naglasio da taj sistem može da funkcioniše kada su svi ujedinjeni i rade zajedno, te istakao da je ponosan što je ambasadu SAD bila u prilici da dopinese uspostavljanju sistema „Pronađi me“.

Naglasio je značaj razmene iskustava i u tom segmentu, te ukazao da, nigde u svetu, ne postoji ništa važnije od brige za decu.

„Ovo je jedan od onih programa koji ne samo da zahteva ljude i tehnologiju, ali pre svega zahteva volju da se na nečem radi… i zbog toga želim da vam kažem koliko sam ponosan što predstavaljam ambsadu SAD i jer smo mogli da odigramo „malu ulogu“ i pomognemo da se sistem pokrene“, rekao je Hil.

Prema njegovim rečima, važno je da se razume da u životu jedne nacije kao i pojedinca, ne postoji ništa važnije od brige od deci.

„Zaista je laskavo da ste (Srbija) koristili neki od elemenata Ambert alerta dok ste kreirali svoj program i zato misli, da uvek veoma korisno da se gledaju najbolje ptrakse i da, u svakom trenutku, učimo jedni od drugih“, rekao je on.

Hil je ukazao da Srbija i SAD sarađuju u mnogim oblastima ali da, kako je dodao, ne postoji ni jedna koja je važnija od saradnje u oblasti sistema za pronalaženje nestale dece.

Sistem je, posle prezentacije, u rad zvanično pustio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.