Najboljih šest direktorskih saveta!

Nije svaki savet koji dobijemo u životu i na poslu koristan, ali neki mogu potpuno promeniti vašu perspektivu. U nastavku su 6 vrlo značajnih saveta koje su uspešne žene i muškarci dobili/e u svom karijernom putu.

Danica Đorđević info@zeneoduticaja.com
Najboljih šest direktorskih saveta!

1. Kojoj polovini sveta pripadate?

Leif Johansson, bivši izvršni predsedavajući kompanije AstraZeneca, se seća kako je kritikovao nešto što je njegov tim, prema njegovom mišljenju, loše uradio. Njegov šef se složio, ali mu je takođe dao sledeći savet:

"Kada počnete da razmišljate da je više od polovine populacije oko vas glupo, počnite da mislite o tome kojem delu sveta možda i sami pripadate."

Johansson kaže da mu je ovaj savet pomogao da promeni način na koji se suočavan sa neuspesima na poslu. "To me izvlači iz suviše kritičkog stava", objašnjava. Umesto što kritikuje prošlost, ovaj pristup mu omogućava da se fokusira na budućnost.

2. Okupljanje ljudi

Kao predsednica Innovative Medicines International i glavna komercijalna direktorka u kompaniji Novartis, Marie-France Tschudin je navikla da se nosi sa promenama i osigura "kupovinu" svog tima. Jedan od njenih profesora na fakultetu joj je rano u karijeri rekao:

"Ako ljude ne povučete sa sobom, možete imati najbolji proizvod, najbolju strategiju, najbolje vođstvo, i ništa se neće desiti."

Ovo je oblikovalo njen profesionalni život, kaže Tschudin.

"Kada uložite vreme da ljudi žele ići s vama i za vama, to je jako značajno ", ističe.

"U vremenima promena, najgora stvar koju možete uraditi je ne biti prisutni."

3. Nije loše biti manje od savršenog

U životu kao i u poslovanju, mnogi teže savršenstvu. Ali ovaj cilj može brzo postati prepreka. Ponekad manje može biti više, kako je naučila Caroline Casey, osnivačica The Valuable 500, poslovnog kolektiva koji radi na okončanju isključivanja osoba sa invaliditetom.

"Zapamti, 80% je dovoljno dobro... Savršenstvo je ono što ti stoji na putu."

To su bile reči njenog poslovnog mentora, izvršnog direktora Fortune 200, koji je pohvalio njen ambiciju i viziju, ali ju je naučio da se oseća prijatno sa nešto manje od savršenstva kako bi stekla samopouzdanje.

"Savršenstvo je ono što ti stoji na putu. Skloni se sa svog puta", dodaje Casey.

4. Moć zviždanja

Nicola Mendelsohn nije samo šefica Globalnog poslovnog sektora u Meta, vlasnika Facebooka, već ima i neizlečivu bolest. Jedan savet koji joj je pomogao da se nosi sa oba izazova bio je ovaj:

"Ne možete plakati i zviždati istovremeno. Tako da, ponekad sve može postati malo previše, i ako zviždite, obećavam vam, ne možete plakati istovremeno."

Takođe se poziva na moto Eleonore Ruzvelt da činiš stvari koje misliš da ne možeš, kao svoju mantru.

"Jer kada radiš te stvari, znaš, one su zastrašujuće. Ali tada najviše naučiš. To je kada guraš sebe, a onda kad se osvrneš, kažeš, da, uradio/la sam to, i ponosan/na sam."

5. Prevaziđi strah

Kao glavna strateškinja kompanije Halo Car, specijalizovane za tehnologiju samovozećih vozila, Cassandra Mao takođe veruje u izlazak iz svoje zone komfora.

"Stvarno uživam u iskustvima gde se osećam veoma nelagodno i usmeravam se na njih. Zapravo ih tražim, jer mislim da kada se osećaš nelagodno, često je to signal da radiš nešto novo - a raditi nešto novo je prvi korak za rast, zar ne?"

Njen najbolji savet? "Oseti strah i ipak to uradi."

"Strah je u redu, strah je informacija", dodaje Mao, "ali ne mora da bude odlučujući faktor tvojih akcija."

6. Budi strastvena

Kao softverski inženjer koji sada vodi kompaniju Boom Supersonic, koja se bavi avionima nove generacije, Blake Scholl uvek prati svoje strasti. "Nemam obrazovanje za izgradnju nadzvučnih aviona", kaže. "Proveo sam godinu dana učenja osnova dizajna aviona i avio-ekonomije, i ispostavilo se da to mogu naučiti."

On opisuje tradicionalni mentalni sklop specijalizacije u određenoj oblasti i postizanja ekspertize tokom vremena kao "samoograničavajući", ukazujući da su sposobnosti veoma promenljive, znanje je promenljivo, ali strasti nisu. Scholl veruje:

"Daleko je moćnije pratiti svoje strasti i dozvoliti da tvoje znanje i veštine idu tamo gde te tvoja strast vodi."

Izvor