Da li ste nedovoljno plaćene i šta učiniti povodom toga?

Kako razgovor o plati ostaje tako taboo tema, vreme je da mi kao žene to promenimo. Novac se retko probija u naše svakodnevne razgovore. Ova stidljivost oko teme novca proteže se i na radno mesto i može stvoriti kulturu u kojoj zaposleni/e nisu pravedno plaćeni/e. Pre nego što zakazete sastanak sa svojim/svojom nadređenim/nadređenom da pregovarate o povećanju plate, važno je da sakupite potrebne dokaze da vaše tvrdnje budu ubedljive. Kako možete saznati da li ste nedovoljno plaćene? Vreme je da razgovaramo o plati. Vreme je da razbijemo te tabue.

Danica Đorđević info@zeneoduticaja.com
Da li ste nedovoljno plaćene i šta učiniti povodom toga?

Proverite veb sajtove

Dobar način da započnete jeste da tražite online informacije o prosečnim platama u vašoj industriji. Veb sajtovi su većinski demokratizovali ovu informaciju, što znači da su informacije o platama lako dostupne i na dohvat su vaše ruke.

Razgovarajte sa mentorom/mentorkom

Osim što radite istraživanje na internetu, razmislite o razgovoru sa mentorom/mentorkom kako biste utvrdili da li ste nedovoljno plaćene. Dobra stvar u vezi s tim je što možete dublje istražiti razgovor o plati, bez neprijatnog razgovora sa kolegama. Vaš mentor/mentorka može pružiti uvid i savete. Zatražite sastanak i možete biti iznenađene ishodom.

Započnite razgovor sa kolegama

Zavisno od toga da li se osećate prijatno ili ne, druga opcija je razgovor sa kolegama kako biste utvrdili da li ste nedovoljno plaćene. Jer stvarnost je da razgovor sa kolegama daje precizniju sliku pejzaža plata u kompaniji i da li ste ili niste uskraćene.

Mi smo ovde da razbijemo tabue, pa iako se razgovor o plati na radnom mestu smatra zabranjenim za mnoge, ne postoji zakon koji zabranjuje razgovor o tome na radnom mestu. Imate priliku da pokrenete dijalog unutar radnog mesta i stvorite kulturu transparentnosti.

Nedovoljno sam plaćen/a. Šta sada?

Dakle, obavili ste istraživanje i shvatili ste da je verovatnoća da ste nedovoljno plaćene velika.

Šta sada radite? Pa, ako ste neko vreme u kompaniji i ostvarile ste dobre rezultate u svom poslu, došlo je vreme da zatražite povećanje plate.

1. Build the case

Pre nego što pristupite pregovorima o plati, treba početi rano sa građenjem slučaja na osnovu činjenica i dokaza. Vaš nadređeni/nadređena vam neće povećati platu samo zato što želite. Dakle, počnite da prikupljate dokaze, kako biste mogle argumentovano to da dokažete.

Prilikom pregovora o plati, takođe ćete želeti da imate nekoliko impresivnih primera u rezervi o vrednosti koju donosite kompaniji. Sednite i napravite listu primera gde ste doprineli kompaniji. Da li je to projekat koji ste vodile? Da li je to tim koji ste izgradile? Možda ste povećale prodaju za određeni iznos. I da biste zaista naglasile poentu, usmerite se na neke ključne metrike. Šta god da je, naoružajte se primerima kako biste mogle da pokažete svoju vrednost.

2. Zakazivanje sastanka sa nadređenim/nadređenom

Kada ste se pripremile, vreme je da zatražite sastanak i jasno naznačite o čemu će razgovor biti. Pregovaranje o plati je proces i ne mora se dogoditi odmah. Povećanje plate će doći kasnije.

To možete učiniti slanjem kratke e-pošte ili poruke kojom tražite sastanak i pružate neke moguće datume i vreme koje vama odgovara. Budite sigurne da jasno naznačite svrhu sastanka u svojoj poruci, tako da vaš nadređeni/nadređena zna šta da očekuje i može se pripremiti.

3. Priprema

Zakazale ste sastanak, sada je vreme da se pripremite za njega. Skupite primere kada je vaš rad koristio kompaniji ili premašio očekivanja. Ako ste imali odličan mesec i premašili svoj cilj, ponesite to sa sobom. Ako ste dobili e-poštu od kolege ili nadređenog u kojoj vas hvale za vaš rad, ponesite to sa sobom. Brinite se da, kako postižete ove stvari, čuvate ih u dosijeu, čak i ako trenutno ne tražite povećanje plate. Nikada ne znate kada bi vam moglo zatrebati!

I koliko god to možda zvučalo kičasto, vežbajte naglas ono što ćete reći. Ovo vam može pomoći da uđete u "zonu" i povećate svoje samopouzdanje, tako da kada uđete u sastanak, ne zadržavate strah koji vas može sprečiti da vodite produktivan i značajan razgovor o svojoj plati.

4. Očekujte prepreke

Iako možda osećate samopouzdanje u svojoj odluci da tražite povećanje plate, važno je shvatiti da samo zato što tražite povećanje, ne znači nužno da ćete ga dobiti. Postoji mnogo razloga zbog kojih poslodavac može odbiti zahtev za povećanjem plate.  Recimo da vam poslodavac kaže da nema dodatnog budžeta za povećanje plata, razmotrite mogućnost traženja druge kompenzacije, kao što je rad od kuće više dana u nedelji kako biste uštedeli na troškovima putovanja.

5. Uđite na sastanak sa samopouzdanjem

Došao je trenutak, obavilie ste pripremu. Sada je vreme da uđete na taj sastanak sa samopouzdanjem. Pozitivan stav ide daleko, pa se pobrinite da počnete sa pohvalama prema kompaniji, svom timu i svojim dosadašnjim iskustvima. Podelite šta ste naučile i kako ste napredovale i kako očekujete da ćete rasti u budućnosti.

Dakle, podelili ste svoje uspehe, govorili pozitivno o kompaniji, i sada je vreme da postavite veliko pitanje. "Na osnovu onoga što sam podelio/la s vama, možemo li razgovarati o povećanju moje plate na X?". Ako povećanje nije moguće, razmislite o traženju alternativa. Veći doprinos penzionom fondu, više dana godišnjeg odmora, dodatna obuka, fleksibilnost - ima mnogo opcija. Razmislite o tome šta vam je najvažnije.

Izvor