Kako izgraditi samopouzdanje na poslu?

Pre nekoliko dana, sedela sam preko puta klijentkinje dok je delila vrlo uobičajeno radno iskustvo. Na sastanku tima, ona i njene kolege su razmatrali neke strateške odluke. Međutim, ona se nije u potpunosti slagala sa ishodom i imala je drugačiji pogled na stvari. Napustila je sastanak potištena. Kada sam je upitala šta se dogodilo i kada je iznela svoje zabrinutosti, promrmljala je: "Zapravo, nisam ništa rekla."Objasnila da je želela da podeli svoje mišljenje, ali je dovela u pitanje svoj stav. Brinula se da bi mogao biti previše kontraverzan. Takođe je osećala da njeno mišljenje nije toliko važno. Zašto je brinula o deljenju svojih stavova?

Danica Đorđević info@zeneoduticaja.com
Kako izgraditi samopouzdanje na poslu?

Svako od nas, bez obzira na iskustvo i poziciju, susreće se sa situacijama koje zahtevaju samouvereno izražavanje i donošenje odluka. Njen obrazac ponašanja, bio je povezan sa problemom manjka samopouzdanja. Ćutanjem, propuštala je prilike da utiče na važne odluke u poslu i gradi sebe.

Zašto se suzdržavamo od samouverenog izražavanja?

Mnogi od nas doživljavaju nesigurnost na poslu, čak i kada imamo puno vrednosti da damo. Istraživanja pokazuju da se mnogi ljudi, posebno žene, bore se sa samopouzdanjem na početku karijere. U stvari, niz anketa ukazuje na to da su žene manje sklone samopromovisanju u poređenju sa muškarcima. To često stavlja žene u nepovoljan položaj, budući da je onda manje verovatno da će biti zaposlene ili da će im biti ponuđena veća plata.

Nisko samopouzdanje može biti prirodno kada ste novi na poslu ili nemate dovoljno iskustva. Važno je zapamtiti da nisko samopouzdanje nije urođena mana i ne mora da vas definiše. Samopouzdanje se može naučiti i vežbati. Počinje tako što postajete svesniji sebe, menjate svoj način razmišljanja i učite kako da ponesete svoje pravo "ja" na poslu - ili gde god da idete.

Korak 1: Povežite se sa sobom

Ono što vama može delovati "normalno" ili očigledno, zapravo može biti nešto novo za drugu osobu.

Svi smo jedinstveni. Svi imamo nešto vredno da podelimo. Samo trebate da to verujete. Prvi korak ka tome je da zastanete i razmislite o svim stvarima koje vas čine onim što jeste. Šta je to što vas čini posebnom? Vaša jedinstvenost čini vaš glas vrednim slušanja.

Korak 2: Fokusirajte se na izgradnju samouverenja

Počnite malim koracima.

Samopouzdanje nije bahatost, svađalačk stav, agresivnost.. Takođe, nije ni stvar u tome da postanete sasvim nova osoba. Umesto toga, radi se o tome da se izrazite na način koji vam je udoban i u skladu sa vama.

Budite svesne da je važno vežbanje.

Počnite vežbati u okruženjima sa niskim rizikom koja vam deluju sigurno. Možete vežbati samouveren govor tela (kao što je držanje uspravno i održavanje kontakta očima) pred ogledalom same ili pokušati jače izražavati svoja mišljenja u grupi prijatelja.

Budite strpljive

Znajte da je potrebno vreme i vežba da biste naučile novi, samouveren mindset i ponašanja, ali kada se obavezujete da napravite promene, možete postati bolje. Takođe, zapamtite da ćete morati prilagoditi svoj pristup kako budete vežbali i shvatili šta vam odgovara. Vremenom će vaše nove navike postati prirodnije i obavljaćete ih bez razmišljanja.

Nemojte pokušavati da se promenite preko noći. Budite promišljene u vezi sa tim kako i kada pravite promene u svom ponašanju na poslu.

Izvor