Kako biti samouverena u 2 minuta: Najvažnije tajne

Da li ste ikada želele da zračite samopouzdanjem poput holivudske zvezde ili harizmatične liderke? Pa, pogodite šta? Možete! Samopouzdanje nije urođena osobina; to je veština koju svako može naučiti. I najbolji deo je taj što vam je potrebno samo dva minuta. Ne govorimo o “fake it till you make it”. Takvo samopouzdanje je providno i prolazno. Govorimo o pravom samopouzdanju, onom koje zrači iznutra i čini vas nepobedivom. I pogodite šta? Nisu vam potrebne godine terapije ili radionica da biste povećale svoje samopouzdanje. Zapravo, možete pristupiti svojoj unutrašnjoj snazi i zračiti samopouzdanjem za samo dva minuta.

Danica Đorđević info@zeneoduticaja.com
Kako biti samouverena u 2 minuta: Najvažnije tajne

Dakle, kako postati jedna od onih koji deluju samouvereno? Evo nekoliko jednostavnih tajni za brzo i lako povećanje samopouzdanja za samo dva minuta:

Šta je samopouzdanje?

Samopouzdanje nije samo određeni način razmišljanja. Radi se o tome kako razmišljate, kako delujete i kako se ponašate.

Samopouzdanje je valuta koja može otvarati vrata, unapređivati odnose i gurati vas ka uspehu. To je nepokolebljivo uverenje u svoje sposobnosti, nepokolebljivo samopouzdanje koje vam omogućava da stojite uspravno i suočite se s bilo kojim izazovom.

To je osećaj sigurnosti u sebe i pokazivanje toga svetu.

Ali šta ako samopouzdanje nije prirodno za vas?

Šta ako vas nesigurnost sprečava da ostvarite svoj puni potencijal? Dobra vest je da samopouzdanje nije nešto s čime ste rođeni; to je nešto što možete naučiti i razvijati.

Ali put do tamo nije samo kroz pozitivno razmišljanje. To je miks različitih trikova i navika.

1. Vizualizacija uspeha

Vizualizujte sebe kako uspevate u situaciji sa kojom ćete se uskoro suočiti. Posvetite nekoliko minuta živopisnom zamišljanju postizanja svojih ciljeva.

Vidite sebe kako samouvereno vodite razgovor, iznosite prezentaciju, savladavate važan intervju ili pobeđujete na velikom takmičenju.

Vizualizacija može pomoći da pripremite svoj um za uspeh.

Može vam pomoći da pristupite svom unutrašnjem samopouzdanju i verujete u svoju sposobnost da uspete.

Majkl Džordan, čuveni košarkaš, rekao je da je jedan od ključnih razloga za njegov uspeh bio što je stvari vizualizovao pre utakmica. Razmišljao je o svim svojim potezima i postizao svaki šut u glavi.

Bio je siguran da, ako to može videti u svojoj glavi, može to i ostvariti na terenu.

Nije iznenađujuće što je postigao neverovatne stvari u svojoj košarkaškoj karijeri.

Vaš um je moćan; hranite ga dobrim mislima i videćete kako se povećava vaše samopouzdanje.

2. Usvajanje moćnih poza

Istraživanje Amy Cuddy o moćnim pozama osvetlilo je jednostavnu istinu: vaše držanje tela oblikuje ko ste. Kako se krećete i stojite ima značaja.

Provedite 2 minuta pre važnih trenutaka stojeći uspravno, sa grudima napred i rukama opuštenim. To zapravo može učiniti da vaš mozak oseća veće samopouzdanje, menjajući kako se osećate iznutra.

3. Oblačenje za uspeh

Kada izgledate dobro, osećate se dobro. Odeća u kojoj se osećate samouvereno i stilizovano može trenutno povećati vaše samopouzdanje. Obucite ono što vam daje osećaj samopouzdanja i snage.

Izaberite odeću koja vam dobro stoji i laska vašoj figuri. Birajte boje koje vam daju osećaj živahnosti i energije. I ne zaboravite dodatke - statement ogrlica, par cipela ili dobro postavljeni šal mogu dodati sjaj i ličnost vašem izgledu.

Osećajte se dobro u vezi sa svojim izgledom, jer se može preneti na povećano samopouzdanje u drugim oblastima života.

4. Pozitivan razgovor sa sobom

Reči koje koristite da biste opisale sebe duboko utiču na vašu samoprocenu. Umesto da se zadržavate na svojim manama, fokusirajte se na svoje snage i postignuća.

Zamenite negativno samopričanje pozitivnim afirmacijama poput "Ja sam sposoban", "Ja vredim", "Ja to mogu", "Ja sam jak", "Ja se nosim sa izazovima" i “ Verujem u sebe". Ove afirmacije mogu pomoći da reprogramirate svoju podsvest 

Samo odvojite 2 minuta svaki dan da sebi kažete pozitivne stvari. Možda zvuči jednostavno, ali vam zapravo pomaže da više verujete u sebe.

5. Prisetite se prošlih uspeha

Posvetite trenutak da se setite vremena kada ste savladale neki izazov ili postigle nešto na šta ste ponosne. Često zanemarujemo svoje uspehe, fokusirajući se umesto toga na nedostatke ili neuspehe.

Napravite lični "dnevnik samopouzdanja" gde beležite svoja dostignuća, kako velika tako i mala. Vratite se ovom dnevniku kad god vam zatreba podsećanje na svoje sposobnosti i napredak koji ste ostvarili.

Prepoznavanje i slavlje vaših prošlih uspeha jača vašu vrednost i gradi osnovu samopouzdanja koja se može primeniti na nove izazove i prilike.

6. Osmeh

Pravi osmeh može trenutno popraviti vaše raspoloženje i učiniti vas dostupnijom i samouverenijom.

Čak i ako nemate želju da se smejete, prisilite se na to. Čin smejanja zapravo može prevariti vaš mozak da oslobađa endorfine, koje imaju pozitivan uticaj na raspoloženje.

 8.Okružite se pozitivnim stvarima

Ono što je oko vas utiče na to koliko se samouvereno osećate. Posvetite 2 minuta tome da se uverite da su vaše okoline pozitivne. Družite se sa podržavajućim ljudima, izbegavajte negativnosti i napunite svoj život dobrim vibracijama.

Zaključak

Postati samouverena za 2 minuta može zvučati komplikovano, ali ovi jednostavni trikovi čine to mogućim. Zapamtite, samopouzdanje je nešto što vežbate. Koristite ove savete svaki dan i vidite koliko vam pomažu.

Izvor