Na koji način društvene mreže utiču na naš odnos prema telu?

U današnjem svetu, društvene mreže su postale sastavni deo naše kulture i svakodnevnog života. Međutim, neprestano pregledavanje objava, posebno fotografija koje izazivaju negativne emocije ili promovišu određeni ideal tela, može značajno uticati na vašu percepciju samih sebe. Kako tačno društvene mreže mogu oblikovati vašu negativnu sliku o vlastitom telu?

Danica Đorđević info@zeneoduticaja.com
Na koji način društvene mreže utiču na naš odnos prema telu?

Društvene mreže su veliki deo današnje kulture i svakodnevnog života. Međutim, konstantno pregledavanje postova, posebno fotografija koje izazivaju negativne emocije ili promovišu određeni tip tela, može uticati na to kako vidite sebe.

S obzirom na to da među korisnicima društvenih mreža postoji i ona većina koja sebe prikazuje "u najboljem svetlu", teško je izbeći poruke koje bi vas mogle dovesti do osjećaja nesigurnosti.

Kako društvene mreže mogu uticati na izgradnju negativne sliku o našem telu?

“Body image” se odnosi na vašu percepciju svog tela i kako se ono upoređuje sa društvenim standardima. Negativna slika koju o nama možemo izgraditi, mogla bi dovesti do nezdravih ponašanja, poput poremećaja ishrane.

Evo nekoliko načina na koje društvene mreže mogu izobličiti vašu percepciju tela:

Konstantno upoređivanje

Jedan od načina na koji društvene mreže mogu narušiti vaš “body image” je izlaganje fotografijama "idealizovanih" tipova tela, što vas može naterati da se upoređujete sa njima. Ovi poređenja mogu biti deo začaranog kruga.

Fotografije koje su uređene i filteri

Od svih fotografija koje vidite na svojim društvenim mrežama, velika je verovatnoća da je većina njih uređena. Photoshop i filteri prikazuju ljude i stvari u najboljem svetlu. To stvara iskrivljenu sliku realnosti  i podiže lestvicu onoga što ljudi percipiraju kao “najbolje”.

Saveti za negovanje zdravog odnosa sa društvenim mrežama

Društvene mreže mogu negativno uticati na vašu sliku tela, raspoloženje i opšte mentalno zdravlje, ali postoje načini da se tome suprotstavite. Evo tri predloga:

1. Napravite pauzu. Ako primetite da se osećate lošije nakon višečasovnog skrolovanja, napravite korak unazad i vidite kako se osećate nakon što se odvojite od toga. Ako se osećate bolje, nema sramote u tome da ostavite telefon neko vreme, bilo da je to nekoliko sati, dana ili nedelja. Čak i pauza od nedelju dana može biti dovoljna da popravi vaše raspoloženje.

2. Prestanite pratiti naloge i ljude zbog kojih se ne osećate dobro. Obratite pažnju na koje osobe i fotografije vas podižu. Samim tim, filtirirajte sadržaj koji konzumirate.

3. Pronađite zajednicu. Pratite naloge koji promovišu pozitivan odnos prema telu i pridružite se podržavajućim grupama koje mogu promeniti vaš pogled na "idealne" tipove tela.

Ukoliko i vi imate neki koristan savet, pišite nam.