“NE” je cela rečenica

Da li se ikada zapitate koliko često izgovaramo "da" iako u stvarnosti ne želimo ili ne moramo? U svetu u kojem živimo, čini se da svi žele nešto od nas - naši klijenti, prijatelji, porodica, pa čak i onaj komšija koji nikada ne može da pronađe svoje ključeve ili nas zaustavi baš u trenutku kada smo već spremni da izađemo s vrata uz rečenicu "Imaš li minut?". I naravno, ne možemo zaboraviti na ono čuveno "Možeš li samo na trenutak da mi pomogneš oko nečega?"

Danica Đorđević info@zeneoduticaja.com
“NE” je cela rečenica

Živimo u svetu gde se čini da svako želi nešto od nas- naši klijenti, prijatelji, porodica, pa čak i komšija koji uvek zaboravlja svoje ključeve ili vas zaustavi baš kad si već na izlasku sa "imaš li minut"? Ili čuveno "možeš li samo na trenutak, da te zamolim nešto"?

Ne sugerišemo da pomaganje drugima nije dobra stvar; čak je odlično! Potpuno podržavamo zdravu dozu osećaja zadovoljstva i serotonina dok pomažete nekome. Radi se više o tome da svaki put kad kažete "da" nečemu što zapravo ne želite ili nije vam potrebno, suštinski dajete deo svojih već ograničenih resursa. To je kao da delite besplatne uzorke svog vremena i energije u supermarketu. Ko želi to od svog života?

Kao preduzetnice , ali i kao svi ljudi koji vole da ugode drugima, jednom kad smo već svima obezbedili život i hranu, naši resursi već su sve manje snabdeveni. Korišćenje reči "ne" ne znači biti sebična; radi se o tome da sebe stavite na prvo mesto kako biste se pojavili kao najbolja verzija sebe za one koji su važni (a to uključuje i vas same) - nema potrebe za previše objašnjavanja ili razvlačenja. Jednostavno "ne" ili "ne, hvala" će sasvim dobro poslužiti.

Razmišljajte o odbijanju kao o supermoći u jednoj rečenici. Koristite je i branite svoje granice kao da vam život zavisi od toga, jer donekle i zavisi. Odbijanjem dodatnih obaveza i stajanjem čvrsto uz svoju odluku, stvarate prostor za ono što je zaista važno za vas, i tu je magija. Ona je u manje zagušenom i punom kalendaru, smanjenom nivou stresa i trenucima u tišini i miru.

Pristojno, ali čvrsto "ne" vas ne čini lošom osobom. Promena mišljenja od "da" do "ne" nakon iscrpljujuće nedelje ne znači da ste nepromišljene ili nepouzdane. Znači da znate šta vam je potrebno, i čini trenutke kad kažete "da" mnogo ispunjenijim, jer ste potpuno prisutne za sve, a ko ne želi više toga?

Realno, pronaći prazan prostor u kalendaru jedne preduzetnice i poslovne žene je kao tražiti iglu u plastu sena . Zato treba da otkrijete svoje “NE" i postavite ovu granicu svuda gde možete. Osvježite svoje vreme i energiju bez griže savesti I napravite prostor za sve što vama treba.

Izvor