Kako preživeti napad lava... na poslu?

Nedavno sam naišla na video o tome kako preživeti napad lava. Na moje iznenađenje, video je savetovao da je normalna reakcija "borba ili bekstvo" beskorisna protiv lava. Čovek nema ni blizu dovoljno snage da se bori, niti šanse da bude brži od njega. Lavovi se penju po drveću brže od nas i doslovno osećaju naš strah. Šta se onda dešava kada nas lav pronađe, i to na poslu?

Danica Đorđević info@zeneoduticaja.com
Kako preživeti napad lava... na poslu?

Lav za svakog lidera

Preduzetnice se često suočavaju sa metaforičkim lavovima svakog dana na poslu. Čak i ako zauzimate visoku poziciju sa značajnim nivoom autoriteta, lavovi čekaju da napadnu. Lav se pojavljuje kao osoba koja koristi svoju moć i uticaj nad drugima, zamišljajući sebe kao "kralja džungle". Kada ne možete "ukrotiti" svog lavovskog saradnika na poslu, kako to razrešiti?

Reakcija bekstva

Kada smo pod budnim okom vrebajućeg lava na poslu, naša reakcija bekstva može se manifestovati kao nedostatak samopouzdanja. Možemo delovati kao najlakša meta u sobi. Naša efikasnost trpi i ljudi oko nas to mogu osetiti. Ako se ništa ne promeni, možemo pronaći način da pobegnemo, kao što je napuštanje posla.

Reakcija borbe

Naša reakcija borbe može se manifestovati kao sukob na radnom mestu. Takve javne svađe podrivaju naše vođstvo i može dovesti do toga da saradnici izgube poštovanje prema nama. Borbeni pristup može izazvati negativnu reakciju "lava" koja može dovesti do našeg pada.

Reakcija preživljavanja

Ovde nije reč o sklapanju prijateljstva sa lavom. Radi se o preživljavanju lava.

Ostanite smireni. Bolje razmišljamo kada ne paničimo. Prepoznajte da će početna pretnja ili okidač (negativan komentar, loša odluka ili zastrašujući pogled) izazvati trenutnu psihološku reakciju, ali to nije uvek najbolji trenutak za reagovanje. Dajte sebi trenutak da se smirite dok ne budete u mogućnosti da razmislite racionalno.

Ne postavljajte se kao pretnja. Svi znaju šta se dešava kada uznemiravaš lava, tako da to nemojte raditi. Ako je ova osoba moćnija od vas, nema koristi od toga, čak i ako ste u pravu. Ne suočavajte se sa njima. Ako treba preneti tešku poruku, privatni dijalog može bolje funkcionisati, nego pred publikom.

Delujte zastrašujuće. Ako lav prepozna vašu prisutnost, sada je vreme da se prikažete veći. Upotrebite neverbalnu komunikaciju kako biste preneli samopouzdanje, autoritet, kompetenciju i snagu. Ako lav usmeri svoj gnev prema vama, ne trepćite.

Zaštitite svoj vrat. Lavovi uvek ciljaju na vrat kako bi ugušili svoj plen. Vaš "vrat" je vaše emocionalno, fizičko i psihičko zdravlje. Pronađite mentora koji pruža podršku, terapeuta ili trenera koji vam mogu pomoći da identifikujete prave strategije i opcije za vašu profesionalnu budućnost.

Prirodno, svi želimo da se suočimo sa lavom. Međutim, organizacioni odnosi, politika i prioriteti su kompleksni. Nije vredno uništiti kompaniju koju ste izgradili zbog jednog predatora. Može potrajati neko vreme dok pronađete pravi način da se suočite sa lavom. U međuvremenu, morate preživeti iz dana u dan dok ne budete ponovo mogli napredovati.

Svako od nas će se suočiti sa lavovima u različitim trenucima naših karijera. Koliko god bilo teško, to nam takođe pomaže da prepoznamo svoju sopstvenu snagu.

Kako se vi nosite sa svojim lavom?

Izvor