Nedeljni strahovi: Kako zaustaviti anksioznost prije ponedeljka

Nažalost – osim ako niste jedan od srećnika – anksioznost u nedelju uveče je previše česta i bez obzira da li je strah izazvana e-poštom za vikend i neizvršenim radnim zadacima koji se naziru, ili čak samo ekstremna bezvoljnost da se suočite sa ponedeljkom, to može pokvariti ono što bi trebalo da bude opuštajuće slobodno nedeljno veče. Ali šta su tačno nedeljni strahovi i da li postoji nešto što možemo da uradimo da ih spriječimo?

Jelena Plivelic
Nedeljni strahovi: Kako zaustaviti anksioznost prije ponedeljka

Nedeljni strahovi su veoma stvaran fenomen i mogu se opisati kao opšti osjećaj nelagodnosti ili anksioznosti zbog posla.

Ova osjećanja mogu biti izazvana preuzimanjem nove uloge ili odgovornosti, ili čak samo posebno zauzetim periodima u našem radnom životu.

Simptomi mogu da variraju od niskog nivoa anksioznosti i uznemirenosti, do više fizičkih simptoma kao što su nemogućnost spavanja, povećan broj otkucaja srca ili osjećaj zatezanja u stomaku.

Ne morate da 'mrzite' svoj posao da biste se osjećali pomalo uznemireno nedeljom. Prema jednom istraživanju, preko 80% profesionalaca doživljava 'nedeljne strahove', a to bi moglo da se svodi na nešto tako jednostavno kao što je očekivanje da se vrate na posao nakon pauze.

Važno je napomenuti da je ovaj osjećaj potpuno normalan jer predstavlja rezultat prirodnog odgovora našeg tijela na stres. Međutim potrebno je osigurati da anksioznost tokom vikenda ne eskalira. Postoje tehnike koje mogu pomoći u ovome i spriječiti bilo kakav znak nedeljnih strahova.

Razumijevanje osjećanja je važan prvi korak.

Kada počnete da se osjećate anksiozno, obratite pažnju na svoje misli i razmislite šta izaziva vaše emocije.

Odvojite posao od odmora.

Ovo je jedan od najvažnijih koraka, ali možda i najteži za održavanje.

Uklanjanje fizičkih znakova rada iz vašeg doma takođe može pomoći u stvaranju zdravih granica između posla i života i uklanjanja pokretača koji bi vam mogli pokvariti nedeljno veče.

Za zaposlene koji rade na daljinu, ovo bi moglo zahtijevati malo više truda. Počnite tako što ćete ukloniti poslovnu e-poštu sa telefona ili jednostavno isključite obavještenja na aplikacijama koje se odnose na posao van radnog vremena.

Vaše okruženje zaista odražava vaše stanje uma. „Ako inače radite od kuće, jasno definisan radni prostor vam takođe može pomoći da napravite razdvajanje između posla i ličnog života.

Osvježite nedeljni odmor planiranjem aktivnosti.

Zakazivanje aktivnosti u kojima uživate nedeljom može pomoći da promijenite fokus vaše pažnje i da preoblikujete poslednji dan svog vikenda kao nešto čemu ćete se radovati.

Ovo može biti sastanak sa prijateljima, odlazak u bioskop ili čitanje knjige prije spavanja.

Pitajte za pomoć.

Iako postoje stvari koje možete samostalno da uradite da biste olakšali svoje nedeljne strahove, nije sramota ako vam treba pomoć.

Ako se borite da sami riješite svoje simptome, ili ako se vaša anksioznost poveća ili počne da ometa vaš svakodnevni život, važno je da potražite profesionalnu podršku.

Dakle, zapamtite, dok su nedeljni strahovi relativno normalni, ne morate da živite sa njima. I nemojte posezati za tim laptopom prije nego što dođe ponedeljak!

Izvor