Intervju sa Gordanom Jokanović: Roditelji su mi prenijeli ljubav prema Crnoj Gori

- Tokom studija radila sam na različitim poslovima i slikala u slobodno vrijeme. Kada vidim da moji poslovi remete moje studije, prilagođavam raspored. Na tržištu umjetnika u Sjedinjenim Državama postoji prevelika konkurencija - kazala je Jokanović za #zeneoduticaja

Nada Stojanović
Intervju sa Gordanom Jokanović: Roditelji su mi prenijeli ljubav prema Crnoj Gori

Gordana Jokanović, porijeklom Crnogorka, živi od rođenja na Floridi, ali ne zaboravlja svoje korijene. Njena porodica je u Sjedinjenim Američkim Državama od šezdesetih godina.  Završila je koledž iz oblasti likovnih umjetnosti i sada studira Umjetničku direkciju (Art Direction) na Miami Ad School u Majamiju, Florida. Svake godine posjećuje svoju rodnu grudu, a na njenim slikama pretežno su motivi iz Crne Gore.

- Dolazim u Crnu Goru od kada sam imala jednu godinu. Srećom moji roditelji su osjetili potrebu da meni, mojoj sestri i bratu pokažu odakle su naši preci i ja sam nastavila da putujem. Sada svake godine dolazim sama i posjećujem Crnu Goru. Volim da dolazim ovdje i provodim vrijeme sa ljudima koji govore naš jezik i dijele istu kulturu. Osjećam se kao kod kuće - poručuje za #zeneoduticaja Gordana Jokanović.

#ZENEODUTICAJA: Da li je sličan položaj žena u Crnoj Gori i u SAD? Šta mislite?

#Gordana Jokanović: Moj stav je da su žene u Sjedinjenim Državama uopšteno gledano uglavnom jednake. U SAD se sada čeka usvajanje zakona koji štite ženino pravo na sopstveno tijelo. Međutim, kao i u Crnoj Gori žene su slabije plaćene nego muškarci za isti posao. Zarađuju otprilike 80 odsto od onog što muškarci zarade za iste poslove.

#ZENEODUTICAJA: Završili ste jedan fakultet, sada studirate drugi. Potvrđujete li da ,,ono što se voli nije teško"?

#Gordana Jokanović: Nije mi bilo teško da odlučim da studiram vrstu marketinga jer ovo što učim biće kreativno za razvijanje oglasa za internacionalne brendove. Ove studije mi nijesu teške jer su to stvari u kojima se odlično snalazim.  Volim da radim i učim nove stvari, tako da mi ništa nije teško.

#ZENEODUTICAJA: Kakav je status umjetnika u SAD? Da li je to tvoje primarno zanimanje?

#Gordana Jokanović: Tokom studija radila sam na različitim poslovima i slikala u slobodno vrijeme. Kada vidim da moji poslovi remete moje studije, prilagođavam raspored. Na tržištu umjetnika u Sjedinjenim Državama postoji prevelika konkurencija. Teško je učiniti da bavljenje umjetnošću bude primarno zanimanje od kojeg se živi, ali nije nemoguće. Po mom mišljenju, iz onoga što sam primjetila u SAD, protesti su korisni u širenju svijesti, ali dok političari i lideri ne preduzmu stvarne akcije, nema napretka.

Na slikama Gordane Jokanović motivi iz Crne Gore

#ZENEODUTICAJA: Šta je po vama formula uspjeha?

#Gordana Jokanović: Nedavno sam imala priliku da razgovaram sa nekoliko kreativnih direktora u različitim firmama i formula za uspjeh koju su pomenuli može se sažeti u rečenici ,,Svakodnevno radite na svom zanatu, dan za danom".

#ZENEODUTICAJA: Da li mislite da žena može da ima vremena i za karijeru i za porodicu?

#Gordana Jokanović: Mislim da žene danas moraju birati između fokusa na karijeru ili izgradnje porodice. Divim se ženama koje su u stanju da urade i jedno i drugo, ali na kraju je to individualna odluka i mi moramo birati na šta ćemo usmjeriti svoju energiju.

#ZENEODUTICAJA: Da li u svom poslu sarađuješ sa muškarcima i da li imaš njihovu podršku na putu do uspjeha?

#Gordana Jokanović: Uspješni muškarci sa kojima se družim podržavaju žene na putu do uspjeha. U današnje vrijeme sve više žena dolazi do pozicije direktora, što se uglavnom postiže uz podršku svih u poslovnom okruženju.

#ZENEODUTICAJA: Koja je to poruka koju bi poslala svojim koleginicama?

#Gordana Jokanović: Poruka koju bih poslala mojim mladjim koleginicama je da probaju sve. Umjetnost se razvila u toliko različitih pravaca. Ako imate talenat za crtanje, možete da ga primjenite u mnogim drugim oblastima, kao što su: grafički dizajn, dizajn video igrica i društvenih igara, razne vrste marketinga… Postoji prostor za svakoga i nemojte se obeshrabriti ako ne pronađete svoje mjesto oda

Autoportret