Intervju sa Arnelom Šabanović: Međusobno pomaganje je ključ uspjeha

Osim što predaje matematiku i infomatiku u školi Arnela se bavi grafičkim i web dizajnom, a pokrenula je i feelance studio. Pored toga bavi se i fudbalom i igra za žensku reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Za #zeneoduticaja je poručila da ne treba nikada odustajati i treba stremiti cilju i kada naiđete i na najteže prepreke

Nada Stojanović
Intervju sa Arnelom Šabanović: Međusobno pomaganje je ključ uspjeha

Diplomirana profesorica i magistarka matematike i informatike Arnela Šabanović zagovornica je permanentnog obrazovanja i usavršavanja zbog čega se lično trudi da svakodnevno usvaja nova znanja posebno iz oblasti informacionio- komunikacione tehnologije (IKT) smatrajući kako je pitanje vremena kada ćemo pomoću tehnologije početi obavljati sve naše poslove. Na tu temu je uradila istraživanje vezano za procjenu nivoa informatičke pismenosti učitelja razredne i predmetne nastave u školama na području Srednjobosanskog kantona koje je ujedno bilo i teza njenog magistarskog rada.

Trenutno je zaposlena u Osnovnoj školi „Kiseljak 1“ kao nastavnica matematike i informatike. Posjeduje šest godina rada u struci, a pored toga se bavi grafičkim i web dizajnom. Pokrenula je freelance studio, koji nudi usluge grafičkog dizajna, personaliziranih digitalnih ilustracija, web dizajna i fotografije, a paralelno sa svim ovim bavi se i fudbalom i igra i za ženskoj reprezentaciji Bosne i Hercegovine.

U posljednjih par godina aktivno je učestovala u raznim projektima vezanim za obrazovanje kao što je projekat „Servisno učenje u umjetnosti u Bosni i Hercegovini“ u sklopu kojeg je učestvovala i na obuci za metodologiju servisnog učenja realizovanom od strane NVO „Genesis Project“. Istakla se i kao koordinatorka u projektu „Škole za 21. vijek u Bosni i Hercegovini“ u organizaciji British Council-a prilikom čega je učestvovala na online obuci na temu „Kritičko mišljenje, rješavanje problema i upotreba micro:bit uređaja“ te implementaciji sadržaja programa u nastavi kao i realizaciji školskih projekata. Osnivač je koding kluba u sklopu kojeg učenicima pomaže da izgrade vještine programiranja, a zahvaljujući kojem je OŠ „Kiseljak 1“ dodana na globalnu mapu koding škola. Sa projektom  „Automatizovana zastava“ na kojem je bila mentorka učenicima, osvojila je treće mjesto na online Takmičenju u programiranju uz pomoć micro:bit uređaja, nakon čega se sa istim projektom plasirala na finalno državno takmičenje. Dodjeljena joj je i posebna diploma za učešće u projektu „Suživot Roma i Bošnjaka – Nacionalna manjina ili kombinacija pravog jezičkog bogatstva?!“ u svrhu kojeg je realizirala elektronsku verziju rječnika „Bogatstvo jezika satkano kroz suživot Roma i Bošnjaka“ u saradnji s fondacijom „Schüler helfen Leben“.

- I dalje važi uvriježeno mišljenje je da su žene po nekim kulturološkim i rodnim ulogama predodređene za kućne poslove, a muškarci za bavljenje trgovinom i biznisom. Sve su to opstrukcije, zbog čega, za svaku ženu koja se uspjela ostvariti u poslovnom svijetu, bilo da je školovana za to ili ne, možemo reći da je uspješna poslovna žena - poručuje Arnela Šabanović za #ZENEODUTICAJA.

#ZENODUTICAJA: Osim poslova predavača u školi imate i druga zanimanja?

#Arnela Šabanović: Radim i poslove vezane za IT administraciju, održavanje računara i računarske opreme, digitalizaciju u sklopu čega sam izradila i službenu web stranicu škole. U vrijeme pandemije COVID uspješno sam realizovala edukaciju nastavnika i stručnih saradnika na nivou škole o upotrebi alata za sinhrono i asinhrono vođenje online nastave.

U posljednje vrijeme poseban fokus edukacije stavljam na kibernetičku sigurnost, zaštitu podataka, sistema i mreža. Radim i

Prošla sam nekoliko online treninga i programa organizovanih od strane CISCO akademije, IBM-a i dr, a pohađala sam i online specijalizaciju u trajanju od osam mjeseci i postala IBM certifikovana analitičarka kibernetičke sigurnosti. Trenutno prolazim edukaciju i spremam se za polaganje CEH certifikacionog ispita (certifikovani etički haker).

Paralelno sa svim ovim, aktivno se bavim i fudbalom. Kroz karijeru igrala sam u nekoliko ženskih bosanskih fudbalskih klubova, a posljednji je sarajevski klub “SFK 2000”. Igrala sam i za žensku fudbalsku ,,A” reprezentaciju BiH.

#ZENEODUTICAJA: Da li je teško biti uspješna poslovna žena na Balkanu?

#Arnela Šabanović: Već odavno je prošlo vrijeme kada je vrijedila uzrečica ,,Jedina dobra žena je tiha žena”. Danas su žene ravnopravnije više nego ikad prije, a sve zahvaljujući činjenici da smo uspjele pokazati svoje kvalitete i (multitasking) sposobnosti i da čak i u poslovnom svijetu možemo razmišljati i odlučivati kao muškarci. 

No, i dalje, posebno na Balkanu, uvriježeno mišljenje je da su žene po nekim kulturološkim i rodnim ulogama predodređene za kućne poslove, odnosno vođenje domaćinstva, a muškarci za bavljenje trgovinom i biznisom. Sve su to opstrukcije, zbog čega, iz tog ugla posmatranja, za svaku ženu koja se uspjela ostvariti u poslovnom svijetu, bilo da je školovana za to ili ne, možemo reći da je uspješna poslovna žena. 

 #ZENEODUTICAJA: Šta vam je pomoglo na putu do uspjeha?

#Arnela Šabanović: Jako sam svestrana osoba, i upravo zahvaljujući djelovanju na mnogim poljima stekla sam neke jako bitne osobine koje su bile moja vodilja, poput one najvrijednije –ustrajnosti i činjenice da ne odustajem čak i kad je najteže. Neizostavna podrška u svemu tome je svakako bila moja porodica.

Imala sam sreću da sam se ubrzo nakon diplomiranja zaposlila u školi na poziciji profesorice/nastavnice matematike i informatike što mi je finansijski pomoglo da nastavim sa ličnim, ali i profesionalnim usavršavanjem. Zahvaljujući tome sam stekla iskustvo freelance rada na različitim projektima vezanim za izradu digitalnih crteža, ilustracija, logo dizajna i sl. S druge strane, desetogodišnje iskustvo kao samouke umjetnice (hiper) realističnih portreta i niza samostalnih i grupnih izložbi, pomogli su mi da se snađem i u novim umjetničkim praksama dizajna. Kako bih svoje logičke i kreativne (osobito umjetničke) sposobnosti i kompetencije na neki način objedinila, došla sam na ideju da pokrenem freelance studio, koji će nuditi usluge grafičkog dizajna, personaliziranih digitalnih ilustracija, web dizajna i fotografije. Do sada je studio isključivo djelovao kao podrška i pomoć mladim umjetnicima i osobama kojima je bio potreban razvoj vizualnog identiteta i slične usluge, a koji nisu bili u mogućnosti da iste finansiraju. Ova ideja će i dalje biti zastupljena u radu studija jer vjerujem da je ustvari, upravo to međusobno pomaganje - ključ uspjeha.  

#ZENEODUTICAJA: Da li su po vašem mišljenju na Balkanu u prednosti muškarci, kada je u pitanju položaj, mjesečna zarada?

#Arnela Šabanović: Što se tiče položaja, definitivno da, a naravno to onda sa sobom povlači i zaradu. Ako pogledate vrh bilo koje strukture primjetit ćete da je jako malo ili nimalo rukovodećih pozicija koje pripadaju ženama. Stoga je jako važno pričati o tome, ali i podržati inicijative koje imaju za cilj olakšavanje pristupa rukovodećim pozicijama ženama kako bi se prepoznala sposobnost i uspješnost rukovođenja, ali i smanjile polne segregacije. 

Kao što je jednom prilikom Nancy Regan, nekadašnja prva dama SAD-a rekla: „Žene su poput vrećice s čajem: ne možete reći koliko je čaj jak, tako dugo dok ga ne stavite u vruću vodu.“

#ZENEODUTICAJA: Kakva je situacija u sektoru kojim se vi bavite, smatra li se ovaj posao muškim?

#Arnela Šabanović: Sve je više nas žena koje pokazujemo da IKT sektor ne pripada, isključivo, muškarcima. Informaciono-komunikacione tehnologije su sve zastupljenije u svijetu, radi se na sve većoj popularizaciji ove struke i u zemljama Balkana što otvara jednake radne mogućnosti i za žene koliko i za muškarce. 

S druge strane, sektor obrazovanja je idealna prilika za postizanje početnih koraka u eliminaciji rodne neravnopravnosti gdje mi kao djelatnici odgojno-obrazovnih ustanova možemo dati važan doprinos usvajanju demokratskih načela tolerancije i poštivanja prava drugih te rušenja tradicionalnih stereotipa prema kojima se žena smještala u zanimanja koja su manje cijenjena i nagrađivana. 

#ZENEODUTICAJA: Jeste li u svojim poslovnim angažmanima imali opstrukcije muških kolega?

#Arnela Šabanović: Opstrukcije su neminovne. Svaka žena koja je aktivna, nezavisna, ona koja teži ka uspjehu u ,,orodnjenim” poljima okatakretizirana je kao preambiciozna ili ona koja se, brutalno rečeno, ,,gura gdje joj nije mjesto”.

Na nama je da svojim radom pokažemo da nam je itekako mjesto u svim sferama privatnog, društvenog i poslovnog života i da nikad ne odustajemo. 

Postoji naravno i mnoštvo pozitivnih primjera podrške od strane muških kolega koje svakako mogu biti dodatan ,,vjetar u leđa” i činjenica da se kao društvo lagano, ali sigurno, počinjemo mijenjati. 

#ZENEODUTICAJA: Kome možete da zahvalite na podršci i šta vas najviše odmara nakon teškog poslovnog dana?

#Arnela Šabanović: Kao što sam već spomenula, porodica je temelj stabilnosti, podrške i ona sigurna luka kojoj se uvijek vraćamo. Moja majka, od koje sam vjerujem i naslijedila kreativnost i umjetnički talenat, uvijek mi je bila mentor i podrška u tom polju. S druge strane, otac, koji je bio golman najzaslužniji je za moju sportsku karijeru i ljubav prema najvažnijoj sporednoj strani na svijetu – fudbalu. Braća koja su njegovala posebno zanimanje prema tehnologijama, razlog su da u meni proradi onaj ženski inat i da pokažem kako ni u tom polju nisam drugačija od njih, zbog čega sam im neizmjerno zahvalna. 

Vrijeme nakon posla obično i provodim u krugu porodice, prijatelja, svojih slatkih ljubimaca (mačaka) ili uz neku knjigu. U posljednje vrijeme mnogo pišem, jer vjerujem da su riječi najlakši način da opišemo svako stanje, da ispoljimo onaj unutrašnji svijet kojeg svi gradimo a ponekad i vješto skrivamo od drugih. Tu su smještene sve naše emocije, sreća, tuga..., ono što smo stvarno mi. Postoji već mnogo pjesama koje su nastale kao produkt onog ,,inner me” i vjerujem da će one uskoro sačivanjati jednu divnu knjigu poezije.

#ZENEODUTICAJA: Jeli teško uskladiti porodični i poslovni život, stižete li da se posvetite svojim najbližima?

#Arnela Šabanović: Sve je do organizacije. Bez obzira što sam radoholičarka, trudim se da moj privatni život ne ispašta.

#ZENEODUTICAJA: Kao mentorka koje su vaše preporuke mlađim koleginicama na početku svoje karijere?

#Arnela Šabanović: Primjer sam da je sve moguće, upravo zbog svih aktivnosti kojima se bavim, pa tako svojim učenicima, ali i mladima često znam reći da sanjaju, maštaju i žive svoje snove. Da nipošto ne dozvole da im prepreke, kojih će kroz život sigurno biti mnogo, ugase snove. Da uvijek vjeruju kako će uspjeti i onda kada uspiju da ne zaborave one koji su im bili podrška i koji su zajedno s njima učestvovali u ostvarenju snova.