Intervju sa Ivanom Karanikić: Na Balkanu će ti oprostiti sve, osim uspjeha

Kao jedinke teško da možemo pokrenuti velike promjene, ali udružene se možemo izboriti za učestvovanje u donošenju bitnih odluka koje se tiču ženskog poduzetništva, promjenu percepcije, osiguravanje edukacije i finansijskih sredstava za razvoj i promociju - poručuje u intervjuu za #zeneoduticaja Ivana Karanikić

Nada Stojanović
Intervju sa Ivanom Karanikić: Na Balkanu će ti oprostiti sve, osim uspjeha

Vječita optimistkinja i radoholičarka Ivana Karanikić, direktorica je Prolingua Travel agencije, zaljubljena je u Zapadni Balkan, istoriju i putovanja. Rođena u prošlom vijeku kao kombinacija tate Crnogorca i majke Dalmatinke kako kaže u šali ,,sa  idealnom genetskom predispozicijom da bude lijena". Diplomirala je ekonomiju na Ekonomskom fakultetu u Rijeci, govori engleski i italijanski aktivno i još nekoliko jezika pasivno.

Jedno vrijeme je živjela i radila u Italiji, pa potom u korporacijama da bi 2005. otvorila prevoditeljsku agenciju u kojoj su većinom prevodili za turistički sektor.

- S obzirom na ljubav prema putovanjima, logični nastavak moje poduzetničke priče je bilo otvaranje putničke agencije Prolingua Travel DMC 2012. godine i dobijanje licence za lokalnog turističkog vodiča. Na arapsko tržište ulazimo 2019. kad i potpisujemo ugovor s Expo2020 Dubai i postajemo jedini ovlašteni distributer ulaznica na Zapadnom Balkanu što smatram svojim velikim uspjehom jer sam svojim entuzijazmom i trudom ušla na mala vrata među velike igrače - kaže u intervjuu za #zeneoduticaja Ivana Karanikić.

#ZENEODUTICAJA: Zajedno ste imali radionicu sa crnogorskim izlagačima i to vam je bila posebna čast s obzirom na vaše crnogorsko porijeklo?

#Ivana Karanikić: Za mene je to bio vrlo emotivan uspjeh. To je bila radionica kojom smo moj dragi kolega Bojan Kovačević iz hotela Hilton Podgorica i ja, uz svesrdnu podršku čitavog crnogorskog tima na čelu s jednom predivnom i snažnom ženom Milenom Pejović Eraković, direktoricom Paviljona, u decembru 2021. na Expo2020 izložbi u Dubaiju Crnu Goru predstavili najvećim turoperatorima, avio-kompanijama i turističkim medijima u UAE. Upravo Mileni mogu zahvaliti što je događanje otvorio princ Nikola Petrović Njegoš što je bila dodatna čast. Ove godine smo dobili i Halal sertifikat pa smo tako jedina agencija koja ima sertificirane halal ture zemljama regiona. 

Ivana Karanikić sa crnogorskim kolegama

#ZENEODUTICAJA: Šta mislite koliko je teško uspjeti na Balkanu?

#Ivana Karanikić: Teško je uspjeti bilo gdje, ako se tako postavite. Balkanski mentalitet, korupcija, podobnost, a ne stručnost odnosno činjenica da se bolje grije onaj ko je bliže vatri (čitaj: vlasti) zasigurno su već decenijama teg koji većina malih poduzetnika nosi oko vrata. Ali najveći teg, i to sam shvatila kroz ovih dvadesetak godina plivanja u privatnom biznisu, su strah od neuspjeha i onoga što će drugi reći. Jer na Balkanu će ti oprostiti sve, osim uspjeha. Pogotovo ako si se za njega izborio sam. Davno je Mahatma Ghandi rekao: „Prvo će ti se smijati, potom će te ignorisati, onda će se boriti protiv tebe, zatim ćeš pobijediti!".

Stoput sam u ovih dvadeset godina pala, bila poražena, izgubila – ali nikad nijesam odustala. Ako ne možeš jednim putem, odabereš drugi, bitno je samo da znaš kuda ideš i što želiš postići.

#ZENEODUTICAJA: Šta mislite da može da se poboljša u našim zemljama kada je poslovni status žena u pitanju?

#Ivana Karanikić: Da bismo uopšte raspravljali o poslovnom statusu žena, mislim da prvo trebamo napraviti generalno čišćenje u statusu poduzetništva. Šuma bespotrebnih zakona, pravilnika i odredbi u kojima se ne snalaze ni oni koji su ih pisali, a kamoli poduzetnici, inspekcije kao represivni umjesto savjetodavni organ, suludo visoki nameti (npr. Hrvatska s 25 odsto ima najviši PDV u Europi), prevelik državni aparat, itd. su samo neka pitanja koja treba riješiti.

Kad se navedenom pridodaju patrijarhalna kultura, predrasude, rodni stereotipi, ali i diskriminacija i nasilje onda je jasno da žene i nijesu u najpovoljnijem položaju za razvijanje poslovne karijere. 

#ZENEODUTICAJA: Šta bi mogao biti glavni pokretač statusa žena?

#Ivana Karanikić: Kao glavni pokretač promjena poslovnog statusa žena vidim udruženja poduzetnica koje su unazad nekoliko godina sve aktivnije kako pojedinačno u zemljama u kojima su osnovane, tako i u međusobnom umrežavanju što me izuzetno veseli. Kao pojedinci teško da možemo pokrenuti velike promjene, ali udružene se možemo izboriti za učestvovanje u donošenju bitnih odluka koje se tiču ženskog poduzetništva, promjenu percepcije, osiguravanje edukacije i finansijskih sredstava za razvoj i promociju i još mnogo toga. Dodatno veseli i motiviše činjenica da sve više žena možemo vidjeti na rukovodećim pozicijama što znači da stvari ipak kreću nabolje.

#ZENEODUTICAJA: Da li i u oblasti turizma muškarci dominiraju?

#Ivana Karanikić: Iako statistike kažu da u turizmu radi 54 odsto žena, a i lično poznajem divne žene na rukovodećim pozicijama u turizmu, činjenica je da u sferi poduzetništva u turizmu muškarci još uvijek dominiraju. Obzirom da se stanovništvo regiona u velikoj mjeri snažno oslanja na turizam, shodno tome isti pruža najviše mogućnosti uključivanja žena u poduzetništvo. Pa tako i u ovom slučaju udruženja poduzetnica i poslovnih žena vidim kao glavne generatore i motivatore.

#ZENEODUTICAJA: Mislite li da je na ovim područjima prepoznat kvalitet rada?

#Ivana Karanikić: Kvalitet je nažalost godinama bio marginalizovan i smatralo se da je svako lako zamjenjiv. Čovjek je u svemu ključ uspjeha i upravo nam se nakon ove pandemije obija o glavu ona – ako nećeš ti, ima ko će. Tako da sam uvjerena da nam je pandemija dobro došla da se stvari iskristališu i da se ponovo okrenemo kvalitetu kao vrlo bitnom preduslovu uspjeha svakog posla.

#ZENEODUTICAJA: Da li uspješna žena može da ima uspješnu porodicu i karijeru?

#Ivana Karanikić: Žena može sve što hoće! Samo mora htjeti. Iako svatko od nas uspjeh definira različito, mislim da je balans u svemu ključan.

#ZENEODUTICAJA: Koliko traje vaš radni dan?

#Ivana Karanikić: Kad je sezona onda se ni ne završava jer sam non-stop u pogonu. Ali prednost privatnog poduzetništva je što kad shvatim da mi treba odmor – napravim pauzu, napunim baterije i nastavljam dalje.

Odmor sa nećacima

#ZENEODUTICAJA: Šta vas najviše odmara?

#Ivana Karanikić: S obzirom da radim posao koji obožavam, odmara me ono što me i umara hahaha – putovanja. Mentalno me odmara druženje s mojim nećacima, boravci u prirodi, ali i dobra knjiga i kvalitetna masaža.

#ZENEODUTICAJA: Koje su vaše poruke koleginicama koje žele da uspiju?

#Ivana Karanikić: Izađite iz zone komfora i rizikujte (ali pametno!).