Intervju sa Jelenom Damjanović Vidaković: Dijeljenje informacija i timski rad, vodili su me kroz karijeru

Kroz posao me je uvijek vodila i strast, jer mi daje snagu da pređem sve prepreke na putu do cilja brže i lakše, sa više smisla. Raditi posao koji voliš ili voljeti posao koji radiš – u tome je sav smisao uspjeha - kazala je Jelena Damjanović Vidaković za #zeneoduticaja

Nada Stojanović
Intervju sa Jelenom Damjanović Vidaković: Dijeljenje informacija i timski rad, vodili su me kroz karijeru

Jelena Damjanović Vidaković je oduvijek bila dobra učenica, kasnije studentkinja, pa nepopravljiva radoholičarka. Sada je PR & marketing menadžer Golden Group Ltd i  komunikacijama i marketingom se bavi već 15 godina. Od septembra je dio tima koji gradi Montis Mountain Resort u Kolašinu. Već skoro osam godina je vlasnica Angie&Me radionice za izradu unikatnih aksesoara od cvijeća. U dosta navrata je bila mentorka mladim preduzetnicima i konsultant na temu odnosa sa javnošću, marketinga i komunikacija.

Zadnjih  21 godinu, radila je u nekoliko potpuno različitih crnogorskih kompanija, od finansijskog sektora, preko trgovine, marketinških usluga, pivarske industrije, pa do investicija u turizam i nekretnine.

- Vjerujem u kvalitet, više nego u kvantitet, pa beskrajno uživam u svakom svom danu - kazala je ona u intervjuu za #zeneoduticaja.

#ZENAODUTICAJA: Da li je teško biti uspješna poslovna žena na Balkanu?

# Jelena Damjanović Vidaković: Cijeli svoj život vjerujem da su žene predodređene za uspjeh na svim poljima, pa i u poslovnom svijetu. Balkan je možda još uvijek pomalo tradicionalan i patrijahalan, ali žene su se u posljednjoj deceniji izborile da se njihov uticaj i glas u poslovnom svijetu sve više cijeni i čuje. Tako je danas u upravljačkim strukturama uspješnih kompanija sve veći broj žena, porastao je i broj žena vlasnica privatnih biznisa – postajemo sve jače i vidljivije, ako je moguće tako reći.

@jelenadv

#ZENAODUTICAJA: Šta ti je pomoglo na putu do uspjeha?

# Jelena Damjanović Vidaković: Posvećenost i fokusiranost na cilj i zadatak, spremnost na stalno usavršavanje i unapređenje znanja i vještina, dijeljenje informacija i timski rad, vodili su me kroz karijeru. Moj pokretač uvijek je bila želja da dam što veći doprinos kompaniji u kojoj radim, u domenima za koje sebe smatram relevantnom. Na tom putu, uvijek mi je značila podrška porodice, koja je razumjela i podržala moja stremljenja, kao i moj rad u gradovima koji se razlikuju od našeg mjesta stanovanja.

#ZENAODUTICAJA: Da li su po vašem mišljenju u Crnoj Gori u prednosti muškarci, kada je u pitanju položaj, mjesečna zarada?

#Jelena Damjanović Vidaković: Na žalost, u Crnoj Gori još uvijek postoji neravnopravnost kad su te stvari u pitanju. Dešava se i da neke „ozbiljne“ pozicije dobijaju baš muškarci jer je procjena da oni neće poći na porodiljsko odsustvo i biće možda kasnije manje odsutni u slučaju bolesti djece i sl. Takođe, u značajnom broju slučajeva, plate muškaraca na top menadžerskim pozicijama budu veće od plata njihovih koleginica. Smatram da je to u potpunosti diskriminatorna praksa i voljela bih da se zaista promijeni na bolje, jer iskustvo pokazuje koliko su žene posvećeni i vrijedni radnici.

#ZENAODUTICAJA: Kakva je situacija u sektoru marketinga i komunikacija, da li je ovaj posao dovoljno plaćen u Crnoj Gori?

#Jelena Damjanović Vidaković: Mislim da se u prethodnoj deceniji značajno promijenila percepcija kompanija o važnosti marketinga i komunikacija kao poslovne funkcije u preduzećima, kao i uloge marketing i PR menadžera u upravljačkim strukturama. Komunikacija danas predstavlja izuzetno važan segment poslovanja, tako da su dobri komunikatori i marketing stratezi sve cijenjeniji na tržištu. Najpozitivniji uticaj na podizanje značaja ove funkcije imale su internacionalne kompanije u Crnoj Gori, koje su „podigle“ na veći nivo zarade i beneficije zaposlenih u sektoru marketinga i komunikacija.

#ZENAODUTICAJA: Koje sve kompanije zastupate?

#Jelena Damjanović Vidaković: Od septembra 2021. godine dio sam tima kompanije „Golden Group“ iz Kotora, koja se bavi investicijama u oblasti turizma i nekretnina. Osim podrške matičnoj kompaniji, moj zadatak je i izgradnja imidža za naše projekte kakvi su hotel „Montis Mountain Resort“ u Kolašinu, agencija za nekretnine „Astra Real Estate“ i budući hotel „Galeb“ u Ulcinju. Moj radni dan u potpunosti je ispunjen i dinamičan, jer kombinujem različite industrije i imam različite marketing i komunikacione ciljeve za svaki od segmenata kojima upravljam.

#ZENAODUTICAJA: Pored ovog sektora vodite i svoj privatni posao sa cvijećem, koji Vam je posao miliji?

#Jelena Damjanović Vidaković: Već skoro osam godina vlasnica sam ,,Angie&Me” kreativne radionice za izradu unikatnih aksesoara od vještačkog cvijeća. To je segment života na koji sam posebno ponosna, jer je nastao kao igra, nakon što sam napustila kompaniju u kojoj sam provela prvih 13 godina svoje karijere. Igrajući se tako, cvjetnu priču sam razvila na nivo jednog lijepog mikrobiznisa u kome zajedno sa ćerkom Anđelijom uživam u kreacijama, stvarajući prepoznatljiv imidž na crnogorskom tržištu.

Svo ovo vrijeme, ja se paralelno bavim marketingom i komunikacijama i kreiranjem cvjetnih aksesoara. Nijesam bila spremna da se odlučim za jedno ili drugo, jer beskrajno uživam u oba segmenta svog života. Isto tako, vjerujem da je doprinos koji mogu da dam nekoj kompaniji u poslovnom smislu još uvijek jako veliki i da bi bila šteta zanemariti taj segment života za koji sam se školovala i stekla preko 20  godina iskustva. U šali kažem da živim život Klarka Kenta – preko dana u ulozi PR i marketing menadžerke, a onda poslijepodne i uveče – cvjetne ,,Angie&Me” majstorice.

,,Angie&Me” majstorica

#ZENAODUTICAJA: Jeste li u svojim poslovnim angažmanima imali opstrukcije muških kolega?

#Jelena Damjanović Vidaković: Na moju veliku radost, nikad do sad nijesam osjetila u poslu bilo kakvu opstrukciju muških kolega. Čak štaviše, najbolji mentori i najinspirativniji nadređeni bili su muškog pola.

#ZENAODUTICAJA: Kome možete da zahvalite na podršci i šta vas najviše odmara nakon teškog poslovnog dana?

#Jelena Damjanović Vidaković: Porodica je uvijek ona sigurna luka i podrška za sve moje odluke. Da nije bilo podrške supruga da poslije 13 godina promijenim karijerni put i pokrenem „Angie&Me“ priču, vjerovatno danas ne bi ni razgovarali na ovu temu. Moj odmor je u najvećoj mjeri u stvari rad u cvjetnoj radionici. Osim toga, opuštaju me putovanja, u zemlji ili inostranstvu. Vjerujem da nas ona obogaćuju i čine boljima, a meni su i beskrajna inspiracija za stvaranje. Odlazak u bioskop sa ćerkom Anđelijom, učešće na različitim sajmovima kreativnog preduzetništva i svakodnevno druženje sa knjigama (trileri, istorijski romani, drame) obogaćuju moje slobodno vrijeme.

#ZENAODUTICAJA: Je li teško uskladiti porodični i poslovni život, stižete li da se posvetite svojim najbližima?

#Jelena Damjanović Vidaković: Tri dana sedmično ja radim u našoj kancelariji u Kotoru, što podrazumijeva 180 kilometara provedenih na putu do posla i nazad dnevno. Trudim se da vrijeme koji mi preostane nakon radnog dana u potpunosti posvetim porodici, jer nam sedmica proleti za tren, za sve ono što treba da obavimo. Vikendi su posvećeni skitnji i druženju, tu nema kompromisa. Vjerujem u kvalitet, više nego u kvantitet, pa beskrajno uživam u svakom svom danu.

#ZENAODUTICAJA: Kao mentorka koje su vaše preporuke mlađim koleginicama na početku svoje karijere?

#Jelena Damjanović Vidaković: Ja uvijek glasam za otvorenost prema novim znanjima, punu posvećenost poslu, tolerantnost, kolegijalnost i podršku, istraživački duh i stalni networking. Mene je uvijek kroz posao vodila i strast, jer mi daje snagu da pređem sve prepreke na putu do cilja brže i lakše, sa više smisla. Raditi posao koji voliš ili voljeti posao koji radiš – u tome je sav smisao uspjeha.