Intervju sa Larisom Jovanović: Pretvorimo se u društvo u kojem će ravnopravnost biti pravilo, a ne izuzetak

Svuda je teško uspjeti. Uspjeh je kombinacija talenta, rada i sreće. Najviše vjerujem u rad i smatram da je dosljednost u poslu nešto što mora rezultirati uspjehom - kazala je Larisa Jovanović u intervjuu za #zeneoduticaja

Nada Stojanović
Intervju sa Larisom Jovanović: Pretvorimo se u društvo u kojem će ravnopravnost biti pravilo, a ne izuzetak

Menadžerki Blue Kotor Bay Premium Spa Resort Larisi Jovanović, novinarstvo je bila prva ljubav kojoj se nakon studija književnosti posvetila nekoliko godina.

Pisala je za novine, radila kao novinar i urednik informativnih programa na radiju, nakon toga kao voditelj i novinar na RTCG. Put je odvodi u hotel ,,Splendid“, kao što to obično biva, kada slučaj namjesti, ispostaviće se sudbinski.

Profesionalna karijera u hotelijerstvu uključuje i hotele Mediteran, Aman Sveti Stefan, CentreVille, La Perla...

Timu koji je otvorio hotel Blue Kotor Bay pridružila se u martu 2020.

- Srećna je i ponosna što ću biti jedna od onih koji su doveli Hyatt u Crnu Goru - kazala je Jovanović u intervjuu za #zeneoduticaja.

#ZENEODUTICAJA: Šta mislite koliko je teško uspjeti kao žena na Balkanu?

#Larisa Jovanović: Svuda je teško uspjeti. Uspjeh je kombinacija talenta, rada i sreće. Ja najviše vjerujem u rad i smatram da je dosljednost u poslu nešto što mora rezultirati uspjehom. Kontinuirana edukacija, razvoj sopstvenih vještina i uvećavanje intelektualnog kapitala su obaveza svakog od nas ukoliko sanjamo o uspjehu.

Balkan je tradicionalna, patrijarhalna sredina, koliko god se mi trudili da ga promijenimo. Ovdje su muškarci predisponirani za liderske pozicije, a žene se tradicionalno stavljaju u uloge pratilaca. To je do te mjere ukorijenjeno da i same žene sumnjaju u to da li mogu da budu vođe. Vjerujem da je to kalup koji treba da razbijemo da bismo se pretvorili u društvo jednakih mogućnosti, u društvo u kojem će vladati meritokratija, i na kraju, društvo u kojem će ravnopravnost biti pravilo a ne izuzetak.

#ZENEODUTICAJA: Šta je to što može da se poboljša u Crnoj Gori kada je poslovni status žena u pitanju?

#Larisa Jovanović: Kada govorimo o poslovnom statusu žena, najprije se moramo osvrnuti na položaj žene u našem društvu uopšte. I dalje nam se dodjeljuju tradicionalne uloge majke, sestre, supruge. Iz takve pozicije nije lako popeti se do mjesta menadžera, direktora, lidera u bilo kojoj industriji. Mi moramo dvostruko više da se trudimo, dvostruko više da se dokazujemo da bismo uopšte došle u priliku da budemo razmatrane za neku poslovnu priliku.

Koristimo drugačiju terminologiju za žene i muškarce u biznisu. Poslovna žena koja se odluči za karijeru umjesto majčinstva je 'neostvarena', muškarac koji nema djecu ne dobija tu etiketu, on je samo 'fokusiran na biznis'.  Ako se čvrsto držimo svojih principa, onda smo 'tvrdoglave i zadrte'. Nasuprot tome, muškarci su beskompromisni i odlučni. Muškarci na određenu situaciju reaguju, dok žene 'pretjeruju'.

To su stereotipi koji nas obilježavaju i zbog kojih stagniramo, jer – this is a man's world.

Na hiljade žena se suočava sa seksualnim zlostavljanjem i mobingom na radnom mjestu. Ne govore o tome jer se plaše šta će sredina reći, jer su toliko uklopljene u uloge koje im je društvo dodijelilo da ne mogu da naprave otklon od njih.

Svi mi koji smo uključeni u javni život moramo neprestano govoriti o ovome, neumorno tjerati nadležne na izmjene zakona, primoravati poslodavce da kreiraju sredinu u kojoj će svi dobijati iste poslovne prilike i gdje neće biti favorizovanja na osnovu pola. Moramo pokazati ženama koje nisu imale šansu da se ostvare u poslovnom svijetu, da imaju pravo na to, da su jednako dobre i da mogu! Vjerujem da smo kao društvo zreli za takav korak.

#ZENEODUTICAJA: Da li je isto tako u turizmu?

#Larisa Jovanović: U svim biznisima primjećujem iste obrasce. Međutim, srećna sam kada vidim da je mnogo žena koje su samosvjesne, samouvjerene, ostvarene i zadovoljne. One koje su u javnom prostoru i koje hrabro ruše stereotipe, dajući podsticaj i ostalima da se slobodnije kreću kroz poslovni svijet i da zgrabe šanse koje im se pružaju. Te žene kreiraju novu poslovnu i društvenu sliku Crne Gore.

Kada pogledate, mnogo menadžera hotela u našoj zemlji su žene. To su žene koje vode kolektive od po nekoliko stotina zaposlenih, koje u jednom danu moraju da se pobrinu za veliki broj gostiju, da stvore uslove da hotel operativno funkcioniše bez problema. Zanimljivo, to su hoteli koji su veoma uspješni, ništa manje od onih koje vode muškarci. Možda je turizam najviše prepoznao kapacitete žena lidera i može biti primjer ostalim industrijama da daju priliku ženama da pokažu da su jednako sposobne i uspješne kao vođe.

#ZENEODUTICAJA: Da li je u Crnoj Gori prepoznat kvalitet rada?

#Larisa Jovanović: Kvalitet rada se drugačije mjeri za žene i muškarce. I ovdje su, kao i svuda, žene manje plaćene i obično im se nude niže pozicije u okviru hijerarhije.  To su izazovi sa kojima se svakodnevno suočavamo i koje moramo prevazići kako bismo za naše mlade koleginice, za one koje tek kreću u svoje karijere, kreirali sredinu koja će imati priliku da se profesionalno izraze bez izazova koji nas opterećuju. Na sreću, postoje kompanije u kojima je kvalitet rada jedino mjerilo i poslodavci koji su spremni da pruže iste uslove svima.

Međutim, dok ne dostignemo 'kritičnu masu', dok to ne postane pravilo a ne izuzetak, ne mislim da ćemo moći naprijed. Zapravo, to je jedan od ključnih faktora zbog kojih kao društvo stagniramo.

#ZENEODUTICAJA: Da li uspješna žena može da ima uspješnu porodicu i karijeru?

#Larisa Jovanović: Da odgovorim kontra pitanjem - Da li uspješan muškarac može da ima uspješnu porodicu i karijeru? Njima se ovakva pitanja ne postavljaju. Upravo zbog tradicionalne uloge u koju su žene smještene, kod nas je još uvijek mjerilo njenog uspjeha da uz karijeru vodi računa i o porodici, što pred žene stavlja nemoguće zahtjeve i  od njih se očekuje da uvijek sve postignu. U protivnom, nisu uspješne.

Vjerujem da je balans između privatnog i poslovnog života ključan za naše mentalno zdravlje, o kojem god polu da govorimo. Nekada ste imali kulturu prekovremenog rada koja je vodila sindromu sagorijevanja na poslu (Burnout syndrome). Na sreću, situacija se promijenila i zapravo je balans privatnog i profesionalnog ono na šta se posebno obraća pažnja. Danas se poslodavci utrkuju ko će osmisliti bolju strategiju i ko će dati bolje uslove zaposlenima, a prilika da rade u takvim sredinama, uz adekvatne finansijske nadoknade i dobar balans poslovnog i privatnog, je ono što zaposlenog opredjeljuje za određenu kompaniju.

#ZENEODUTICAJA: Koliko vam traje radni dan?

#Larisa Jovanović: Moj radni dan traje dugo. Dinamika posla je takva da se mora voditi računa o svakom gostu i svakom kolegi. Ali ja sam radoholičar i zbilja uživam u svakom radnom danu. Velika je sreća kada nađete posao koji vas ispunjava i u kojem možete da se izrazite. Svakodnevno se susretnem sa ljudima sa raznih strana svijeta. Svi oni nose svoje priče koje rado saslušam, sa svima napravimo dobar odnos i dijelimo tajne naše prelijepe zemlje.

#ZENEODUTICAJA: Šta vas odmara?

#Larisa Jovanović: I pored obimnih poslovnih obaveza uspijevam da se organizujem i odmorim. Opušta me odlazak u prirodu i šetnja sa mojim psima, što je naš svakodnevni ritual. Vrmac, Luštica, Njeguši, mnogobrojne pješačke staze u Bokokotorskom zalivu – sve smo to obišli mnogo puta i uvijek otkrijemo neki novi, prelijepi pejzaž i neka skrivena mjesta.

Uživam u putovanjima i otkrivanju novih zemalja i kultura. Trudim se da svake godine otputujem na neku novu destinaciju. To me beskrajno ispunjava i pred svako putovanje osjećam uzbuđenje i radost, kao dijete. Na putovanjima me obično prate 'moja' djeca, kojima tetka sa zadovoljstvom otkriva veliki, lijepi svijet. Mislim da su to iskustva koja im više znače nego bilo koji poklon.

Volim da izađem sa prijateljima i trudimo se da te naše rituale ne zapostavljamo iako smo svi prilično zauzeti svojim poslovima. A kada je atmosfera dobra i da zapjevam.

#ZENEODUTICAJA: Koje su vaše porukama koleginicama koje žele da uspiju?

#Larisa Jovanović: Sve imate pravo na uspjeh. Ne odustajte od svojih ambicija i ne pravite kompromise. Radite na sebi, usavršavajte se i radite za one koji vas poštuju. Ne treba da se odričete svojih principa i ne treba da ćutite. Ne dozvoljavajte da vam društvo govori šta možete a šta ne možete. Mi možemo sve isto što i muškarci. I to na štiklama. A to nije mala stvar.