Intervju sa Jelenom Zelenović Matone: Strast prema onome što radite je ključ koji vodi ka uspjehu

Jelena Zelenović Matone, zaposlena kao šef za sajber sigurnost u Luksemburgu dobila je veliki broj nagrada za svoj neizmjeran doprinos domenu kibernetske sigurnosti u svijetu! Završila je Fakultet za informatiku na York fakultetu, a potom i magistarilala MBA na Univerzitetu Toronta, koji se ubraja među najboljih 20 u svijetu

Nada Stojanović
Intervju sa Jelenom Zelenović Matone: Strast prema onome što radite je ključ koji vodi ka uspjehu

Stručnjak u oblast sajber bezbjednosti Jelena Zelenović Matone je nagrađivana mnogim nagradama za svoj neumorni doprinos u svom domenu tokom njene karijere. Veoma je aktivna u sferi sajber bezbednosti na globalnom nivou. Jelena je udata za Italijana i imaju jednog sina. Neprestano radi na poboljšanju polja sajber sigurnosti i globalno pomaže u prilikama koje joj se nađu na putu. Rođena je u Mostaru, Bosni i Hercegovini. Odatle kao dijete ide u Beograd gdje završava osnovnu skolu do sedmog osnovne, a dalje je život vodi u Toronto, Kanadu, gdje je odrasla narednih 20 godina. Tu je završila Fakultet za informatiku na York fakultetu, a potom i magistarilala MBA na Univerzitetu Toronta, koji se ubraja među najboljih 20 u svijetu. Pored toga, dobila je dvije licence, CISA i CRISC za informatiku i bezbjednost mreža.

Kako je kazala u intervjuu za #ZENEODUTICAJA iako se unapređuju načela rodne ravnopravnosti u svijetu misli da globalno nijesmo još tu, makar za oblast sajber sigurnosti

#ZENEODUTICAJA: Nakon Mostara, Beograda, Kanade sada obavljate odgovoran posao u Luksemburgu?

#Jelena Zelenović Matone: Trenutno sam zaposlena kao šef za sajber sigurnost u Luksemburgu, u jednoj od velikih Institucija Evropske unije.  Karijeru sam započela kao IT SOX savjetnica u Torontu gdje sam dobila priliku da steknem veliko iskustvo učestvujući u brojnim radnim grupama za poboljšanje okvira sajber sigurnosti. Takođe je nagrađivana sam kao CISO godine 2019. od Luksemburg države i podrške premijera, kao i CISO Evrope, svijeta, a i ambasador sajber bezbjedosti za Luksemburg 2021. godine. Izglasana sam i kao predsjednik Women Cyber Force asocijacije, koju podržava ministarstvo u Luksemburgu, i predsjednik sam Women4Cyber chaptera za Luksemburg. Gostujem na raznim fakultetima, držeći govore globalno, a i predajem u našim bivšim drzavama Jugoslavije sa Chamber of Commerce Luksemburga.

#ZENEODUTICAJA: Možete li nam uporediti položaj žene u Luksemburgu i na Balkanu?

# Jelena Zelenović Matone: Možda nijesam najbolja osoba za ovo upoređivanje jer nijesam dugo živjela na našim podnevljima, i nijesam direktno radila na području Zapadnog Balkana, ali neke stvari mogu da uočim po tome što vidim i čujem, naravno u zavisnosti od grada i regiona. Jedna od temeljnih vrijednosti EU je načelo ravnopravnosti žena i muškaraca,  ali ipak u političkom i poslovnom svijetu često nije tako. Žene su manje zastupljene i u prosjeku manje zarađuju od muškaraca, mada se to može primijetiti i na globalnom nivou takođe, u tehničkim strukama. Zato se baš i borimo da zastupimo ta prava, ne samo u Evropi nego i globalno. Dodala bih da mi je na prvom mjestu meritokratija.

Možda se radna prava žena više poštuju u EU, bar neki osjećaj koji sam stekla ranije – a sada vidim da se to mijenja i kod nas. Veoma mi je drago da čujem da se više priča o tome. Čini mi se da nekada postoje i zakonske barijere u smislu barijere društva i podneblja koje su još prisutne kod nas. A opet, mogu to primijetiti i globalno – opet u zavisnosti regiona i država. U procesima koji se odnose na mir i bezbjednost u svijetu  još nije omoguceno ženama da u potpunosti učestvuju ravnopravno sa muškarcima. Iako se unapređuju načela rodne ravnopravnosti u svijetu mislim da globalno nijesmo još tu, pričam specifično vezano za područje sajber sigurnosti. Koliko se zaista sredstava ulaže u rodnu ravnopravnost i ženska prava  o tome je dostupno vrlo malo podataka, često se donose samo nasumični, pojedinačni državni programi. Treba više sarađivati sa ženskim fondovima i finansirati ih kroz višegodišnju podršku, raditi  i na udruženom finansiranju sa drugim finansijerima i donatorima da se postigne veći napredak u ovoj oblasti. Najvažnije je ipak uvesti rodno odgovorno budžetiranje države kao recimo obavezno i redovno praćenje i izvještavanje o tome koliko je sredstava za to izdvojeno i utrošeno. Vjerujem da je rodna ravnopravnost temeljna vrijednost društva.  Ako tako razmišljamo, onda je potrebno stalno raditi na unapređenju ženskih prava, a naročito iz moje lične želje da to što više vidim u zemljama Zapadnog Balkana, kao područja iz kojeg i sama dolazim.

#ZENEODUTICAJA: Koje su bile barijere na vašem putu uspjeha?

#Jelena Zelenović Matone: Možda da počnem sa nečim što može izgledati nebitno, ali mene je to izgradilo da budem ono što sam danas. Preživjela sam rat u bivšoj Jugoslaviji, kao mnogo nasih ljudi, imigrant u Kanadi u ranoj mladosti, gdje sam morala brzo naučiti da govorim drugi jezik. Uticaj niza događaja nije bio lak. Međutim, retrospektivno, naučio me je mnogim stvarima. Ubrzo sam shvatila da bi moja nova zemlja mogla da mi pruži ,,alat” i obrazovanje koje će mi omogućiti da ispunim sve svoje životne želje, ciljeve i snove. Imala sam fenomenalne ljude koji su me podržavali na mom putu: porodicu, prijatelje i kolege, koji su mi bili vjetar u leđa. Naučila sam da vam život može oduzeti mnoge stvari, ali jedno ne, a to je vaše obrazovanje i znanje. Dva pomenuta važna aspekta mogu zajedno da vam pruže poštovanje i mrežu koja je vrijedna vašeg truda tokom karijere. Čvrsto vjerujem da je obrazovanje ključ uspjeha. Cijeli život sam odrastala sa dvoje visoko obrazovanih roditelja koji su to već usadili u moje odrastanje, a kasnije sam i sama shvatila i uvjerila se u to da građenjem sebe samopouzdanje može samo da napreduje. Kao i mnogo žena u zahtjevnim pozicijama, i ja sam takođe imala trnovitih momenata. Neki od njih su da vas prihvate vaše kolege u krug struke koja se smatra još uvijek muškom. Ponekad sam imala osjećaj da moram raditi duplo više da bih dokazala da mogu da pariram na tom nivou na kome su moje muške kolege. I mislim da je i to dio odrastanja u sajber okruženju koje me je očvrsnulo, ali ipak ostavilo dovoljno empatičnom prema drugima.

Vjerujem da sam od početka karijere imala sreće što sam slijedila put sajbera. Počela sam kao konsultant u ranim fazama SOX-a (Sarbenes Oxely Act) i imala sam sreće da sam u to vrijeme imala prijeko potrebno iskustvo. Tada su me podržali odlični menadžeri da nastavim dalje i dobijem CISA, a poslije CRISC licence od države. Od tada sam samo nastavila dalje, napredujući kako je vrijeme prolazilo. Od jedne globalne organizacije do druge, stalno sam sticala sve više znanja i vještina, što je bilo (i još uvijek jeste) veoma ključno da nastavim u ovom brzom okruženju u kome se stvari mijenjaju skoro svakodnevno. Podrška u karijeri, koju sam dobila i prelaskom u Evropu posle 20 godina u Kanadi, opet je bila veoma korisna. Bila sam u mogućnosti da ponudim to znanje ovdašnjim organizacijama i da interno unaprijedim praksu, sve dok sam usput razvijala svoje profesionalno znanje. Vjerujem da se u određenom trenutku ukazala prilika da se znanje koje sam stekla primijeti u Evropi i da pređem kao šef sajeber bezbjednosti u jednu od velikih evropskih institucija.

Uopšteno govoreći, barem u mom slučaju, provela sam svoje studije i cijelu svoju karijeru u ovoj oblasti, a strast prema onome što radite je ključ koji vas vodi ka uspjehu.

#ZENEODUTICAJA: Ovdje u Crnoj Gori sajber bezbjednost je ,,u rukama" muškaraca, da li je tako i u svijetu?

#Jelena Zelenović Matone: Među osam miliona ICT stručnjaka u Evropskoj uniji, veoma je mali procenat žena. Odsustvo žena snažno je povezano sa percepcijom da su ICT poslovi isključivo vezani za muškarce. Žene ovo područje obično zanemaruju u ranoj fazi i samo nekolicina odabere tehničke studije u kojima dominiraju muškarci. Ako ne uspijemo razbiti ove stereotipe, EU, uključujući naše podneblje, će i dalje gubiti potencijalne talente u ženskoj populaciji. Zbog toga je važno imati snažan sistem podrške od ranog doba i obrazovati žene na isti način kao što su školovani dječaci.

Pored toga, ima još par stvari koje bih navela. Statistike globalno, a mislim da i kod nas, pokazuju da žene koje su na tehnološkim poslovima, a koje su obrazovanije od muškaraca ipak završe na nižim položajima, što implicira različita pravila igre. Ravnomjerna podjela kućnih obaveza igrala bi važnu ulogu u pružanju ženama jednakih šansi u karijeri.

Jelena Zelenović Matone

#ZENEODUTICAJA: Koliko traje vaš radni dan?

#Jelena Zelenović Matone: Radno vrijeme danas ne postoji, bar za mene. Mislim da se radi po cijeli dan, pa čak vikendima i večerima kada trebate da radite i kada su kritične stvari u pitanju. Ponekada to može da bude i po 12 sati rada, pa čak i više. Sve zavisi šta se dešava i sa čime se suočimo na poslu. Posao u sajber sigurnosti nije lak, veoma je dinamičan, stalno učite jer tehnologija, pa samim tim i rizici u sajber bezbjednosti rastu. Međutim, rekla bih da to nikada ne bih mijenjala jer sam baš ta osoba koja voli da uči i da gradi dalje svoje znanje i karijeru. Mislim da naša struka zahtijeva mnogo sati rada, mnogo odricanja, ali mene to lično ispunjava.

Volim posao koji radim, i to je nešto što sam radila celog života, od prvog dana karijere. Otuda se može reći da je sve dobro, loše i ružno - što dolazi sa tim - dobro ako imate strast za ono što radite. Volim izazove i stalno učenje koje ova oblast pruža i zahtijeva od vas. Rad sa tehnologijama i ljudima na rješavanju problema, uz edukaciju o rizicima, prilično je isplativ. Oblast informacione bezbjednosti je stalni rast i stalni izazov u upravljanju prijetnjama koje se razvijaju. Međutim, u isto vrijeme, neizmjerno zadovoljavajuće i nagrađujuće. Lično mišljenje, kao i sa svakim poslom, ako profesionalcu nedostaje izazov i osjećaj svrhe na svojoj poziciji, to može uticati na zadovoljstvo na radnom mjestu.

Uvijek se vodim riječima Stiv Džobsa „Vaš posao će ispuniti veliki dio vašeg života, a jedini način da budete istinski zadovoljni je da radite ono za šta vjerujete da je sjajan posao. A jedini način da uradite sjajan posao je da volite ono što radite.”

#ZENEODUTICAJA: Možete li uskladiti porodični i poslovni život?

#Jelena Zelenović Matone: Sa sigurnošću mogu reći da! Da li je uvijek perfektno? Ne (smijeh)! Ali ključ toga je podrška moje pordice, prvenstveno mog muža, i naša komunikacija i dogovor oko podjele posla u kuci i oko djeteta. Mislim da je komunikacija i planiranje sa vašim parnerom ključ toga kako ćete raditi dalje. Moj supurg podržava moju karijeru, iako je i njegova karijera veoma zahtjevna i odgovorna. Razumijemo se. Daje mi podršku za sve sto radim, a mnogo toga radim (smijeh)! Pored svog supruga, rekla bih naravno da su mi roditelji stub snage takođe. Nijesu u Luksemburgu, ali sama činjenica da mogu pričati sa njima kada dođu momenti za savjete, dosta mi znači. Dovoljno znam kako da se ophodim sa problemima ili planiranjem nečeg što tek dolazi.

#ZENEODUTICAJA: Imate li vremena za sebe i kako ga koristite?

Nadjem... Nekada je to jednostavno izlazak sa prijateljicama, nekada odlazak do roditelja, ali najviše su to putovanja na nova mesta. Svako ko me zna isto tako zna da volim da putujem, da učim nove stvari, ljude, jezike i kulture. To me odmara psihički a istovremeno razveseli jer sam ekstrovertna osoba.  Ne volim da sedim, mislim da me bas to umori, volim da sam u pokretu i imam možda i previše energije (smeh)! U suštini, to sto radim mnogo različitih stvari me odmara, jer uvek ima nešto novo sto naučim i upoznam.

Velika podrška porodice

#ZENEODUTICAJA: Šta je Women4Cyber?

#Jelena Zelenović Matone: Women4Cyber je nova inicijativa evropske organizacije za kibernetsku sigurnost (ESCO) koja je započeta u januaru 2019. godine. Imala sam čast da me izglasaju za predsjednicu Chaptera za državu Luksemburga.

Pored podizanja svijesti žena o informacionoj i komunikacionoj tehnologiji (ICT), cilj je fokusirati se na složeno područje sajber bezbjednosti. Uprkos sve većem interesovanju, industrija sajer bezbednosti mora još puno napredovati kako bi privukla i zadržala zene u ICT profesiji.

#ZENEODUTICAJA: Koje su vaše poruke mlađim koleginicama? Da li je težak put uspjeha žene i vlada li još neravnopravnost i u razvijenim evropskim zemljama?

#Jelena Zelenović Matone: Praktično možemo reći da je upotreba interneta jedan od najkritičnijih globalnih ekonomskih kretanja i faktora međunarodne bezbjednosti. Pomislite samo na globalnu ekonomiju, bilo da je u pitanju bankarstvo, transport, zdravstveni sektor, energija, sve zavisi od brzih komunikacija u stvarnom vremenu i ogromnih mogućnosti skladištenja i obrade podataka. Već se smatra da će se globalni nedostatak talenta za sajber bezbjednost pogoršati u narednih nekoliko godina. Svi ovi razlozi sami po sebi treba da uvjere nove generacije da shvate kolika je potražnja za njima u ovoj oblasti.

Svako od nas je remek delo na svoj jedinstven način. Sposobni smo za neograničen potencijal. Sada da još više ohrabrim žene, želela bih da dodam da vjerujem da smo obdareni prirodnom sposobnošću da planiramo, pripremamo i sprovodimo u kritičnim momentima. Bez obzira na to koliko je teško, vjerujem da imamo urođenu sposobnost da se upostravimo udarcima, istovremeno održavajući svoj kredibilitet i integritet da izdržimo…bez obzira na prepreke koje nas okružuju. Za nas, kao žene, ključno da shvatimo šta sve imamo, iznad i pored naše inteligencije. Naravno, ako su nam istovremeno pružene prilike, a ponekad i dozvoljeno da idemo dalje i napredujemo.

Verujem u naredne generacije žena, u njihovu raznolikost, novostečene vještine koje mi možda prije 20 godina (kada smo počeli graditi karijere) nijesmo imali, njihove kapacitete, sposobnosti i kompetencije. Vjerujem da ako vjerujete u sebe, nebo je granica.

#ZENEODUTICAJA: Iz vašeg bogatog iskustva, koje su vaše preporuke našim čitaocima?

#Jelena Zelenović Matone: Neki od mojih opštih principa su da ostanite fokusirani na svoj san, svoju viziju, razlog postojanja, svoju misiju u vašem životu. Ako ne znate šta je to, toplo preporučujem da poradite na ovom dijelu sebe. Upoznajte se sa sobom i upoznajte svoje unutrašnje vrijednosti, uvjerenja, morale. Morate da shvatite svoju ulogu i svoje odgovornosti.

Budite spremni da razmišljate strateški i ponašate se na način koji doprinosi kredibilitetu i integritetu vašeg rada u aspektima kao što su planiranje, razvoj, i implementacija. Okružite se saveznicima i stručnjacima, ali prije svega uvijek vjerujte u sebe. Ako imate i najmanju sumnju, provjerite opet sami sve. Oni koji će vas okruživati upotpuniće, promovisati i poboljšati vaše znanje, vaše talente, vašu briljantnost; oni su ljudi koji imaju vaš najbolji interes, oni na koje možete računati.

Naučite da se podignete nakon poraza i nastavite da idete naprijed. Nema vremena za samosažaljenje - budite neustrašivi, bez obzira na to kakvu će vam loptu ljudi ili život baciti.

Budite jasni – u svojoj životnoj i radnoj misiji, ostanite saosećajni, ljubazni, empatični i velikodušni kroz sve to - ne znači da ste slabi.

Ne zaboravite da uradite sve gore navedeno i da i dalje održavate zdrav odnos sa sobom, u životu i poslu. Ovo je famozna riječ ,,BALANS/SAMOBRIGA”. To je umjetnost. Bez pritiska! Ova karijera, kao i život, nije za one sa slabim srcem (smijeh)

Dokumentujte sve što radite. Kao CISO (šef sajber bezbjednosti), ključno je da svaki korak na tom putu bude dokumentovan.

Obezbedite sebi i svom timu profesionalne treninge, budite uvijek svjesni, da bi se imala snažna HR infrastruktura u informacionoj sigurnosti, mora se kontinuirano graditi kapacitet ljudskog kapitala u ovoj oblasti visokog rizika. Imajte na umu potencijalne ili postojeće faktore rizika. Imajte na umu znakove upozorenja! Analitički um i duh su kritični. Međutim, fino razvijena intuitivna čula su takođe prednost u ovoj industriji. A u tom domenu bih istakla da su žene iznenađujuće bogate.