Razgovor sa Katarinom Jonev o sajber nasilju: Kad vrag odnese šalu!

U momentu kada “vjerenik” nasilnik ubije djevojku i kada 21-godišnjakinja Kika jutjuberka digne ruku na sebe, kada djevojčica iz Pljevalja skoči sa mosta na Tari tek onda, čini mi se, shvatimo da je vrag odnio šalu i da smo daleko od normale. Nema ništa od ćutanja drage žene.

Sanja Milosavljević
Razgovor sa Katarinom Jonev o sajber nasilju: Kad vrag odnese šalu!

Živimo u svijetu gdje osim pandemije koja utiče na sve segmente društva, pojedinci i dalje ispoljavaju svoju najružniju stranu, zbog para i hira, maltretirajući druge.

Ali jedno je istina. Cyber nasilje postoji, buling tj. zlostavljanje koršćenjem digitalnih tehnologija. Ali ako cyber nasilje ostavlja digitalni trag - zapis koji se može pokazati korisnim i pružiti dokaze da se zlostavljanje zaustavi.

Uglavnom, imam vrlo “specifično” mišljenje o youtuberima  tiktokerima. Nije mi logično da se toliko čudnog sadržaja može naći tamo zarad lajkova. Kao roditelja, lično me brine bezbjednost na društvenim mrežama, mogu misliti šta će sve još izmisliti u godinama pred nama.

 Katarinu Jonev, moju FPN koleginicu, edukatorku  i eksperktinju za sajber bezbjednost za #zeneoduticaja pitala sam par pitanja. Ukoliko vi imate neko pitanje za Katarinu pišite nam, vrlo rado ćemo pisati o ovome.

#ZENEODUZICAJA: Ko su žrtve sajber nasilja?

KATARINA: Veliki broj brutalnosti i netrpeljivosti se prebacio iz virtualnog u fizički svijet i obrnuto. Javnost je za veliki broj slučajeva vršnjačkog nasilja saznala tek nakon što su se snimci tuča pojavili na Internetu. Ti video snimci suštinski izgledaju ovako: jedan ili više nasilnika brutalno tuče i udara žrtvu, nastavlja da šutira ako padne na pod, ne prestaje ako žrtva moli, dok se druga grupa učenika smije i snima mobilnim telefonom nemile scene maltretiranja. Snimak iz učionice jedne škole koji je podigao javnost na noge izgleda ovako: nekoliko djevojčica okružuje jednu i šamara je, naređujući joj da se ne brani i spusti ruke. Ostali gledaju i navijaju, smiju se. I to sve snimaju.

Sa brutalnošću očito mlade generacije umjesto da prijave nasilje i tuču, otrče do školskog policajca ili nastavnika, da se umiješaju i pokušaju da rastave zavađene strane, stoje po strani i svojim telefonima snima i fotografiše scene mlaćenja i pritom dobacuje, navija, smije se i postavlja na društvene mreže. Video snimci u kratkom roku postaju viralni, odnosno vidi ih veliki broj ljudi. Time se žrtvi nanosi još veći bol.

Sa pravom se može reći da je danas digitalno nasilje najrasprostranjeniji vid nasilja među mladima. Zabrinjava činjenica da ono još uvijek nije prepoznato kao ozbiljan problem i da određeni broj prosvjetnih radnika, pa čak i roditelja, smatra da je u pitanju ,,samo dječija šala’’. Međutim, ova vrsta nasilja nosi sa sobom trajne negativne (prije svega psihičke) posljedice po žrtvu i utiče na njeno normalno funkcionisanje i daleko je od šale!

#ZENEODUTICAJA: Коji su sve oblici digitalnog nasilja?

KATARINA: Uznemiravanje, slanje neprimjerenih ili anonimnih poruka (tekstualnih sms ili čet poruka na društvenim mrežama), pravljenje stranica ili profila koje imaju za cilj ismijavanje i ponižavanje, otkrivanje privatnih informacija o žrtvi, uhođenje, prijetnje, širenje i podržavanje negativnih i uvrjedljivih komentara o žrtvi, ogovaranje, postavljanje izmontiranih fotografija ili objavljivanje privatnih fotografija žrtve, ucjenjivanje- sve je ovo digitalno nasilje!

#ZENEODUTICAJA: Ko su zapravo nasilnici u sajber svijetu?

KATARINA: Djeca često nisu ni svjesna da svojim ponašanjem mogu da povrijede vršnjaka. Kada biste pitali dijete autora ružnih i pogrdnih komentara zašto piše takve stvari, odgovorilo bi da je to zbog zabave, jer to svi drugi rade ili zbog dosade. Ili jer mu se žrtva ne dopada.

Nasilnici preko interneta, koji maltretiraju svoje žrtve, često su skloni nasilničkom i agresivnom ponašanju i u stvarnom životu. Nemaju smanjenu sposobnost da osjete saosjećanje i empatiju, ne vide u svom ponašanju ništa loše. Žrtvu ne vide (jer je u virtuelnom prostoru), ne vide njenu bol, tugu, reakciju. Za njih je ona nevidljiva, što ih ohrabruje da budu još bezobrazniji.

#ZENEODUTICAJA: Šta raditi ako je vaše dijete žrtva sajber maltretiranja? KATARINA: 

Iskren i otvoren razgovor sa djetetom, bez vikanja i okrivljivanja djeteta

Ignorišite kontakt sa nasilnikom ili onlajn predatorom

Blokirajte nasilnikov profil da ga spriječite da kontaktira i uznemirava vaše dijete

Prethodno slikajte i sačuvajte sve dokazne materijale (screenshot) kao dokaz

Grupe i stranice koje ugrožavaju privatnost i dostojanstvo vašeg djeteta prijavite administratorima društvene mreže

Obavjestite školu, nastavnika, pedagoga i psihologa

U najtežim slučajevima obratite se nadležim organima – policiji

#ZENEODUTICAJA: Koji su to znaci da je dijete žrtva internet maltretiranja KATARINA: 

Nervoza i uznemirenost kada stigne poruka / sms ili sa društvenih mreža/

Izbjegavanje korišćenja uređaja (laptop,mobilni telefon, tablet)

Kriju telefon i komunikaciju na kompjuteru

Izbjegavaju socijalizaciju, porodicu, prijatelje

Izostajanje iz škole, sa vannastavnih aktivnosti, ocjene su slabije

Imaju fizičke simptome poput problema sa spavanjem, bolove u stomaku, glavobolje i gubitak težine ili dobit.

Promjene raspoloženja: povlačenje u sebe, depresija, anksioznost, odbijanje komunikacije

Pojavljuje se osjećaj straha, frustracije, ljutitost i potištenost.

Povezane vijesti