Šta učiniti ako je vaš šef pasivno-agresivan

Pasivno-agresivno ponašanje menadžera se često manifestuje kao šef koji se na površini čini prijatnim dok pušta da problemi nastanu ispod površine. Ovo može izgledati kao kontinuirano pronalaženje nježnih načina da zatvorite svoje ideje bez promišljenog objašnjenja ili šefa koji praktikuje neverbalno, prezirno ponašanje kao što je prevrtanje očima na vas, ignorisanje vas dok govorite ili odgovaranje na vas sa sarkazmom. Kako možete upravljati ovom vrstom odnosa?

Jelena Plivelic
Šta učiniti ako je vaš šef pasivno-agresivan

Ako imate posla sa pasivno-agresivnim menadžerom, evo nekoliko načina koji će vam pomoći da zaštitite sebe.

Analizirajte svoju komunikaciju sa svojim menadžerom

Prije nego što napravite drastičniji potez, uzmite u obzir da svako ima drugačiji stil komunikacije. Zapitajte se: da li je moj šef namjerno pasivno-agresivan ili sam možda pogrešno protumačio/la naše razgovore?

Potražite trendove u vašoj komunikaciji i komunikaciji vašeg šefa sa drugima. Vodite evidenciju vaših važnih interakcija za referencu i pitajte pouzdanog savjetnika ili vršnjaka da li je njihovo iskustvo bilo slično. Ako nije, onda postavite pitanje da kopate dublje. Na primjer, ako se vaš šef ponaša odbojno prema vama na sastanku tima, možete pitati kolegu: „Šta mislite o mojoj interakciji sa našim šefom na tom sastanku? Da li ste primijetili nešto napeto ili neobično?" Provjerite da li postoji podudaranje između onoga što ste primjetili i onoga što vaš kolega opisuje.

Pokušajte da zapamtite da ne mora svaka interakcija između vas i vašeg šefa da bude savršena, ali ako primjetite obrazac izbjegavanja sukoba, vještačkog dogovora, sarkazma ili drugog odbojnog ponašanja, možda ste na nečemu. U ovom slučaju, evo nekoliko sledećih koraka koje možete preduzeti.

Oslonite se na svoju podršku

Pošto se pasivno-agresivni menadžer ne suočava sa vama direktno, lako je povjerovati da izmišljate omalovažavanja.

Ljudi izvan vaše organizacije moći će da vam ponude svježu, nepristrasnu perspektivu, emocionalnu podršku, pa čak i mudre savjete o tome kako da se nosite sa svojim šefom. Dijeljenje onoga šta osjećate i doživljavate sa empatičnim ušima će potvrditi vaše emocije i pomoći vam da steknete jasnoću koja vam je potrebna da biste se elegantno nosili sa situacijom. 

Stavite sve napismeno

Vodite evidenciju svojih interakcija sa svojim menadžerom kako biste mogli da se sjetite svega što se dogodilo i objektivno procijenite odnos. Dnevnik vam može pomoći da budete na istoj stranici. Ako je vaš šef neodređen u vezi sa vremenskom linijom ili detaljima projekta tokom razgovora, na primjer, kontaktirajte ga putem e-pošte da biste bili sigurni da jasno razumijete njihova očekivanja. Ako vaš menadžer kasnije pokuša da vam da negativnu recenziju ili vas loše izrazi kolegi, imaćete dokaz o vašim naporima, vašoj interakciji i ciljevima oko kojih ste se prvobitno dogovorili.

Čak i ako se vaš šef bavi ogovaranjem iza vaših leđa, nemojte se spuštati na isti nivo. Možete vjerovati da svaki šef koji stalno i otvoreno govori o svojim članovima tima samo škodi sebi. Niko ne želi da radi za lidera koji ga ne podržava, a objavljivanje sopstvenih direktnih izvještaja je odličan način da razbijete povjerenje (na svim nivoima) i pokažete da niste sposobni za posao.

Takođe zapamtite da postoji razlika između aktivnog traženja rješenja i ogovaranja. Ako smatrate da postoji nepremostivo pitanje o kojem treba da razgovarate, obratite se povjerljivom partneru, prijatelju ili, u najgorem slučaju, ljudskim resursima.

Čak i ako ne dobijete odgovor koji želite, ponekad iskreni razgovor o situaciji može vam dati informacije koje su vam potrebne da odaberete bolji put naprijed.

Napravite više internih veza

Ako želite da promijenite timove ili odjeljenje, proširenje vaše interne mreže je odličan način za početak. Interno umrežavanje se u početku može biti nezgodno, ali proces se svodi na saradnju i upoznavanje novih ljudi. To možete lako da uradite održavajući koristan stav prema svojim kolegama. Zamolite ljude u timovima i u ulogama za koje ste zainteresovani da se sastanu na kafi i pokažu istinsko interesovanje za njihov rad.

Njegujte spoljne interese

Imati lošeg šefa će uzeti veliki danak na vaše mentalno, fizičko i emocionalno blagostanje. Radi vašeg zdravlja, odmorite se i oporavite van posla.

Jedan od načina da to uradite je da njegujete i dajete prioritet interesima ili hobijima koji vam donose radost ili osjećaj svrhe. Ovo može uključivati volontiranje, istraživanje časa umjetnosti ili provođenje vremena sa prijateljima - šta god da vas čini srećnim. Kada ste zaokupljeni poslom i pokušavate da prekomjerno doprinosite, lako je odustati od aktivnosti koje pružaju radost. Istražujući spoljne interese, možete povratiti osjećaj ravnoteže i podsjetiti da je vaš život mnogo više od vašeg frustrirajućeg odnosa sa vašim menadžerom.

Znajte kada je vrijeme da odete

Ne postoji skup pravila kada je vrijeme da napustite posao zbog pasivno-agresivnog menadžera. Nakon što vjerujete da ste iscrpili sve svoje mogućnosti, vjerovatno je vrijeme da potražite zelenije pašnjake. Dajte prednost svom blagostanju i karijeri iznad svega. Evo nekih znakova koji ukazuju da je vrijeme da se krene dalje:

Vaš važan posao nije završen jer ste previše zauzeti upravljanjem interakcijama sa svojim šefom.

Vaš posao izaziva stres i strah koji prodiru u druge oblasti vašeg života.

Prestali ste da učite jer ste fokusirani samo na upravljanje ponašanjem svog šefa.

Ne postoje mogućnosti za prelazak u novo odjeljenje u okviru kompanije.

Doživljavate sagorijevanje.

Iako je početak nove uloge uzbudljiv, može biti težak, frustrirajući i demorališući kada vidite da je vaš menadžer pasivno-agresivan. Ove strategije mogu pomoći u ublažavanju problema, ali ne zaboravite da date prioritet svom zdravlju, ciljevima i karijeri u odnosu na smirivanje šefa sa lošim komunikacijskim vještinama. Uvjerite se da radite ono što vam je potrebno da biste napredovali u svojoj karijeri.

Izvor https://hbr.org/2022/03/what-to-do-if-your-boss-is-super-passive-aggressive