Kako povećati produktivnost za mali vremenski period

Popunjavanje liste obaveza može izgledati kao nemoguć zadatak tako da smo za vas izdvojili par savjeta kako da povećate produktivnost i uradite više za manje vremena.

Jelena Plivelic
Kako povećati produktivnost za mali vremenski period

Podesite tajmere za različite zadatke

Podešavanje tajmera za zadatke tokom cijelog dana može vam pomoći da svoje vrijeme podijelite na dijelove kojima je lakše upravljati, dok istovremeno primjenjujete blagi pritisak da biste se kretali ka svom cilju.

Podjela vaše liste obaveza uz pomoć tajmera takođe će vam pomoći da smanjite opterećenje, ukoliko ste pod stresom.

Iako ste slobodni da samo koristite tajmer na svom telefonu, može biti od pomoći da istražite detaljnije aplikacije za praćenje vremena, koje vam na kraju mogu pomoći da analizirate kako raspoređujete svoje vrijeme tokom dana.

Radite jednu po jednu stvar

Ako imate ogromnu listu obaveza, onda može biti primamljivo da pokušate da uradite koliko god možete u jednom potezu, ali to će često dovesti do neurednog rada i neželjenog stresa – umjesto toga, vježbajte solo zadatke.

Solo-zadatak je u suštini suprotan multitaskingu i znači da svu pažnju usmjeravate na jedan po jedan zadatak. Ovaj pristup može biti teško pridržavati se u početku, ali svakako vrijedi truda jer će vam pomoći da ostanete fokusirani i izbjegnete ometanja.

Kod boja po prioritetu

Ko ne uživa u malom kodiranju boja? Ako često nađete da ostavljate zadatke visokog prioriteta za poslednji trenutak, onda jednostavno označavanje bojama može pomoći da se oni dovedu u prvi plan vašeg uma tako što ćete istaći njihovu važnost među vašim drugim zadacima.

Počnite biranjem tri boje. Dodijelite jedan zadacima niskog prioriteta, jedan zadacima srednjeg prioriteta i jedan zadacima visokog prioriteta da biste na prvi pogled vidjeli šta prvo treba da označite i koji zadaci bi mogli da pređu na obaveze za sledeći dan.

Grupisanje zadataka

Ako volite da radite „u zoni“, onda će vam se svidjeti miješanje vremena. Kao opšte pravilo, kada grupišete vrijeme, svoje zadatke ćete grupisati kao plitke ili duboke radne zadatke.

Zadaci u plitkoj radnoj grupi zahtijevaju minimalnu pažnju i fokus i uključivali bi stvari kao što su administrativni zadaci. U međuvremenu, zadaci grupisani pod dubokim radom zahtijevaju maksimalan fokus i mentalnu energiju.

Spajanjem zadataka na početku dana, možete iskoristiti to slatko stanje protoka koje dolazi kada počnete sa dubokim radom, ostavljajući plitke radne zadatke do kraja dana ili pauzu za ručak kada imate tendenciju da se više mučite tvojom pažnjom.

Koristite pravilo pet minuta

Konačno, ako odugovlačite radije nego da završite svoj posao, onda je pravilo od pet minuta ono sa kojim možete početi.

Pravilo pet minuta je kognitivno-bihejvioralna tehnika koja prevari mozak da započne nešto što pokušava da izbjegne. Posvetite samo pet minuta svom zadatku, znajući da kada tih pet minuta istekne, možete slobodno stati ako želite. Velike su šanse da ćete, kada počnete, savladati najizazovniju prepreku i lakše ćete moći da završite ostatak zadatka.

Da bi pravilo pet minuta funkcionisalo, morate tih 5 min posvetiti maksimalnu pažnju.

Ne morate da koristite sve ove trikove produktivnosti u isto vrijeme; u stvari, često je bolje početi sa jednim ili dva, a zatim postepeno dodavati još tako da se naviknete na svaki od njih.

Izvor