Kako efikasnije upravljati svojim vremenom

Osnovni princip upravljanja vremenom je određivanje prioriteta, planiranje i efikasno izvršenje. Izbjegavajte obavljanje više zadataka i naglašavajte izvrsnost, budite spremni na spoljašnje smetnje i ne preuzimajte zadatke kada niste sigurni. Savladajte svoja sujevjerja, a pritom čuvajte svoj um od nereda, a okolinu čistom. Koristite moć svog uma da se fokusirate na misiju koja vam je pri ruci.

Jelena Plivelic
Kako efikasnije upravljati svojim vremenom

Zapamtite da vam je potrebna određena količina neprekidnih sati da završite svoj posao i dodijelite ga u svom dnevnom kalendaru. Naučite da kažete „ne“ ljubazno, ali odlučno dok delegirate rutinske zadatke drugima.

Ukratko: Identifikujte izgubljene napore i eliminišite ih. Za vas smo izdvojili par savjeta kako efikasnije upravljati vremenom koje možete pročitati u nastavku teksta.

Izbegavajte troškove zamjene

Preduzmite zadatak samo ako imate dovoljno vremena da ga završite. Ako to ne uradite, moraćete da se ponovo povežete sa misijom da biste je završili, uz gubitak mentalnog vremena. Ovo je poznato kao „trošak prebacivanja“.

To znači vrijeme potrebno za povezivanje, prekid veze i zatim ponovno povezivanje sa zadatkom. Viši rukovodioci se susreću sa takvim izazovima jer su stalno uključeni u donošenje odluka. Stoga, uvjerite se da imate dovoljno vremena prije nego što počnete da obavljate zadatak kako biste izbjegli ometanje da biste uštedili svoje vrijeme i efikasno izvršili zadatak.

Nemojte biti zarobljeni tehnologijom

Iako tehnologija nudi bezbroj mogućnosti, predstavljala je i nove izazove. Blokirajte obavještenja putem e-pošte kada izvršavate važne zadatke dok se fokusirate na društvene mreže kada je vaš zadatak završen. Razumite i ažurirajte tehnologiju da biste je efikasno iskoristili.

Tomas Edison je jednom rekao: „Vrijeme je zaista jedini kapital koji svako ljudsko biće ima i jedina stvar koju ne može sebi priuštiti da izgubi.

Zaista, najbogatiji ljudi na zemlji su najsiromašniji u svom ličnom vremenu, dok su najsiromašniji najbogatiji u svom. Dostupni sati su nezamjenljiv resurs. Koristite ovaj dragocjeni resurs razborito da biste se istakli kao efikasan rukovodilac.

Izvor