Razgovor sa Milenom Lazarević (Ecoportal): Bez istraživanja i traganja za nečim novim, nema ni novinarstva

Najdraža naučena stvar iz dugogodišnjeg iskustva jeste da uvijek slušam druge šta mi pričaju, bilo da je to sagovornik, prijateljica, roditelji ... - kaže za #zeneoduticaja novinarka Milena Lazarević

Nada Stojanović
Razgovor sa Milenom Lazarević (Ecoportal): Bez istraživanja i traganja za nečim novim, nema ni novinarstva

Milena Lazarević, bivša novinarka Pobjede sada radi na Ecoportalu govori za #zeneoduticaja kako je zavoljela novinarstvo i čemu je sve naučilo. Postala je dobar sagovornik, uvijek sluša druge šta pričaju, a naučila je i da istražuje...

ZENAODUTICAJA: Zašto si odabrala da se baviš novinarstvom?

Milena Lazarević: Nakon završenog fakulteta, specijalističkih studija Menadžementa za ljudske resurse, predajem dokumenta za pripravnički staž u najstarijem crnogorskom listu Pobjeda. Tu sam završila pripravnički i ostala nenadano punih 12 godina. Bila sam novinarka gradske hronike, nedjeljnog broja, portala i na kraju, posljednih pet godina u crnoj hronici. Zavoljela sam ovu profesiju, upoznala dosta ljudi raznih profila, stekla veliki broj prijateljstava i nemjerljivo iskustvo. Moram reći i ovo, moj pokojni đed Dušan obožavao je italijansku voditeljku Rafalu Karu, po kojoj je trebalo da se zovem, pa eto, možda je i on predosjetio čime ću se baviti :) Skoro godinu dana radim kao novinarka i PR na Ecoportalu, prvom crnogorskom portalu o čistoj energiji. U planu imam da ove godine upišem magistarske studije - odnosi s javnošću.

ZENAODUTICAJA: Najdraža naučena stvar u novinarstvu koju primenjuješ na sve segmente života?

Milena Lazarević: Najdraža naučena stvar iz dugogodišnjeg iskustva jeste da uvijek slušam druge šta mi pričaju, bilo da je to sagovornik, prijateljica, roditelji ... Slušanje traži napor i pažnju, ali slušanjem razumijemo druge ljude. Takođe, naučila sam da istražujem, jer bez istraživanja i traganja za nečim novim, nema ni novinarstva. Moja ideja vodilja je da novinar uvijek mora tragati za činjenicama i raditi u interesu javnosti, jer naša uloga je važnija nego što se to čini.

ZENAODUTICAJA: Omiljena novinarka/ novinar i zašto? 

Milena Lazarević: Ne bih izdvajala nikog pojedinačno, jer ima dosta mojih kolega, kako u Crnoj Gori, tako i u regionu da su dobri novinari. Podržavam ovim putem sve moje kolege, koji svoj posao rade časno, pošteno i uvijek izvještavaju objektivno. Novinarstvo je dio života, pa se tako steknu mnoga prijateljstva u ovoj profesiji, iako ima mišljenja da nije moguće steći prijatelja među novinarima.

ZENAODUTICAJA: Šta možemo bolje da uradimo za i damo kao žena ženi u medijima?

Milena Lazarević: Jedna drugoj uvijek treba da budemo neizmjerna podrška nebitno iz kojeg medija dolazimo. Jedino ako jedna drugu zaštitimo, ohrabrimo i pružimo pomoć, možemo postići to da ne razlikuju novinara od novinarke.