Sve je za ljude: Opustite se u neuspjehu!

Ako želite da uspjete u novim navikama, prvo morate da naučite da uspjete u neuspjehu. Bez obzira na to koliko smo pametni ili vješti, nove navike, barem one koje vrijedi slijediti biće nezgrapne na samom početku. Nije važno da padamo, već kako ustajemo! U nastavku teksta vam donosimo četiri strategije za uspjeh malim ali značajnim koracima.

Jelena Plivelic
Sve je za ljude: Opustite se u neuspjehu!

Imunitet za veliki pad

Možete se imunizovati protiv velikih padova primjenom eksperimenata u kojima ćete na male načine propasti. Ne volite javni nastup? Glas vam drhti i zaplićete riječima, osjećajući se sve više samosvjesnije u trenutku? Neka vaši eksperimenti budu mali. Snimite sebe kako govorite jednu rečenicu, a zatim pogledajte video ili jednostavno postavite jedno pitanje naglas na sastanku na kojem ne morate da govorite. Izlažući se u malim dozama snazi koju pokušavamo da izgradimo, manja je vjerovatnoća da ćemo pretrpjeti ozbiljne posljedice ako ne uspjemo - a možda bismo čak i trijumfovali. Svakim korakom jačamo svoj imunitet na loše strane nove navike, povećavajući naše šanse da se od nje oslobodimo u budućnosti.

Obavežite se

Naš entuzijazam u postavljanju velikih ciljeva za sebe je usklađen sa našim strahom od neuspjeha na putu. Spremno ubjeđujemo sebe da je danas pogrešan dan za početak — da napišemo taj strateški dokument ili da vodimo težak razgovor. Ali postoji prilika između vremena kada sanjamo o svom cilju i prije nego što naši samozaštitni razlozi vrisnu na nas da se povučemo. Koristite ovaj prozor da biste se obavezali nekom drugom. Na primjer, možete reći svom vršnjaku sa kojim treba da imate iskren razgovor: „Želio bih da razgovaramo o našem pristupu dizajnu. Možemo li da odredimo vrijeme sledeće nedelje?" Ili samo sastavite imejl koji će pratiti zastrašujući rezultat prije nego što uopšte započnete projekat. Počevši od e-pošte, stvaramo zamah da izađemo iz naših glava i učinimo sebe odgovornim.

Objavite ono što ste naučili

Kako se kaže, nije važno da padneš, već kako ustaneš. Slično tome, kada ne uspjete na male načine, identifikujte šta ste naučili tokom procesa. Skloni smo da izbjegnemo pažnju (možda čak uzmemo i dan ili dva na bolovanje) kada nismo dobili savršenu formulu. Umesto toga, pojačajte prednosti učenja kako biste umanjili sramotu zbog neuspjeha.

Pojedinačno, možete razmišljati o sopstvenim saznanjima i podijeliti ih sa svojim timom na sastanku ili u pisanoj. Uokvirivanje nečega kao eksperimenta, beta verzije ili nacrta postavlja vas u način razmišljanja učenika. To čini savršenstvo nepotrebnim, omogućava vam da se krećete brže i usput dobijate korisne povratne informacije i učešće.

Zadržite mjerač napretka i dozvolite sebi da se zaustavite

Najbolji način da napredujemo od kauča do maratona nije da se premlaćujemo svako jutro kada propustimo trčanje. Svaki put kada se sramotimo ili krivimo, mi potkopavamo našu motivaciju da nastavimo. Umjesto toga, pratite kretanje tokom vremena, umjesto da procjenjujete svaki dan pojedinačno. Vodeći evidenciju svojih napora, vremenom ćete primjetiti koliko ste daleko stigli. Pored toga, prestanite kada ste na vrhuncu - dok vam je dobro sa novom navikom i još uvijek uživate u njoj. Da biste znali da stajete prije nego što vaš učinak počne da opada, odredite vremensko ograničenje i nemojte ga prekoračiti ili zabelježite prethodne dane i identifikujte kada se vaše raspoloženje promijeni iz uzbuđenog u spušteno.

Naše navike i način razmišljanja nas mole da razmišljamo krupno, ali nas drže zaglavljenima, bojeći se da nećemo igrati dovoljno dobro. Uranjanje prstiju u male neuspjehe otvara put ka trajnim promjenama. Zamjena navika je lakša kada cijena nije velika, a nagrada je veliki uspjeh.

Izvor