Prepoznajte probleme: 6 toksičnih ponašanja na poslu koja mogu uništiti vašu kompaniju

Dolazi vrijeme kada svi treba da procijenimo svoje radno okruženje i ljude sa kojima radimo da bismo utvrdili da li to šteti našem putu u karijeri, ili još gore, našem zdravlju i blagostanju. Bez obzira na vaš nivo upravljanja, lideri treba da uklone toksično korporativno ponašanje zaposlenih i menadžera koje doprinosi neangažovanju i, na kraju, fluktuaciji zaposlenih. U nastavku teksta pročitajte 6 toksičnih ponašanja koja narušavaju rad kompanija i organizacija.

Jelena Plivelic
Prepoznajte probleme: 6 toksičnih ponašanja na poslu koja mogu uništiti vašu kompaniju

1. Negativne kritike i ogovarači

Jedan jasan znak toksičnog radnog okruženja je grupa nezadovoljnih zaposlenih koji aktivno glume svoju nesreću. Brzo ogovaraju, a još brže razapinju vođstvo i vođenje kompanije. Oni su u osnovi korporativni tinejdžeri čije vreme u kompaniji uskoro ističe i koji se sada oslanjaju jedni na druge za snagu i sigurnost. Pažljivo pratite gde se nalaze, posebno u udaljenom okruženju; mogu se potruditi da se sprijatelje sa novim zaposlenima da ocrne nekoga ili nešto i šire kancer.

2. Mikromenadžment

Osjećaj da stalno morate da budete u gardu i da pazite na svoja leđa nikada nije prijatan. To znači da se ili plašite ili mrzite svog menadžera i suočavanje sa njim ili njom tokom dana verovatno znači loše vijesti jer razmjena nikada nije pozitivna. Ovaj tip menadžera će stvoriti toksičnu kulturu nepovjerenja u kojoj nije bezbjedno otkrivati informacije, nuditi doprinos ili raditi u bliskoj saradnji. Opstanak posla pod ovom vrstom diktature je svakodnevni, zbog nepredvidivosti okruženja. Povjerenje prema saradnicima je takođe rizično - oni mogu zaista biti vaši neprijatelji koji su izgradili saveze sa toksičnim menadžmentom kako bi pridobili njihovu naklonost. A vjerovati ovom menadžeru je samo korporativno samoubistvo. Viši rukovodioci i šefovi ljudskih resursa moraju da paze na mikromenadžere koji su blizu linija fronta i da ih proaktivno filtriraju iz organizacije pre nego što izgube vrijedne zaposlene.

3. Triangulacija

Zamislite osjetljivu situaciju u kojoj menadžer neće direktno komunicirati sa podređenim ili vršnjakom, ali će rado posegnuti za komunikacijom sa trećom osobom, što može dovesti do toga da ta osoba (koja možda nije ni uključena u situaciju) postane dio problema. Ponekad će ovaj menadžer čak igrati na to da ovo dvoje ljudi budu jedan protiv drugog. Dobrodošli u triangulaciju. Ovo je tipičan disfunkcionalni obrazac menadžera koji nemaju hrabrosti da se direktno pozabave problemom izražavajući iskrenost kako bi proširili situaciju.

4. Nema odgovornosti

Ovi radnici (ili menadžeri) ne preuzimaju odgovornost i priznaju „svoje stvari“ kada su „njihove stvari“ krive. Sećate se stare izreke „Za svaki prst koji uperite u nekoga, postoje tri koja vam uzvrate prstom“? Često su kritični, ne mogu da priznaju sopstvene greške, nikada ne griješe i kriviće svoje kolege (ili podređene, ako je u pitanju menadžer) kada nešto krene naopako, čak i ako nije zasnovano na stvarnosti. Oni jednostavno nisu odgovorni za svoje postupke. Oni su više zabrinuti za očuvanje svog ugleda i očuvanje obraza.

5. Sabotaža

Ovaj primjer je prilično zapanjujući ako se nađete da dijelite prostor sa takvom osobom. Oni će se potruditi da sabotiraju sve što pokušavate da uradite, postavljajući vam prepreke na putu i ​​šireći glasine. Ovde je obično lična osveta na delu. Možda ste za unapređenje, a vaš saradnik, koji misli da je više zaslužan, nije dobio posao. Sada je spreman da vam zagorča život i da vodi negativnu kampanju protiv vas.

6. Toksični obrasci komunikacije

Ovo može biti najčešći znak toksičnog radnog mesta a najčešće se manifestuje kroz nedostatak komunikacije. U osnovi, osoblje dobija vijest o velikim dešavanjima koja utiču na njihove oblasti odgovornosti nakon što su sprovedene. Važne odluke uglavnom dolaze putem pasivnih sredstava kao što su e-pošta, tekst, aplikacije za razmjenu poruka, ali nikada lično.

Šta je rješenje?

Savjetujemo da hrabro izađete iz svoje digitalne zone komfora da biste se direktno suočili sa nepredvidljivošću ljudskih emocija. To je ono što su prošle generacije radile, i to je često najbrži put u prevazilaženju sukoba ili postavljanju jasnih očekivanja sa namjerom ako ste vođa. Efikasna komunikacija nije samo pričanje, već intuitivno slušanje uz praćenje pulsa kompanije. To znači postavljanje pitanja i prikupljanje povratnih informacija kako biste donijeli dobre odluke. Uskraćivanje informacija je obično znak kontrole ili sumnjivog ponašanja. To je takođe crvena zastava: ako neko ne može da bude transparentan, obično se dešava nešto drugo što ne želi da znate.

Odgovornost je svakog menadžera i zaposlenog da paze jedni na druge i obezbijede da se toksično ponašanje brzo rješava. Da biste se suprotstavili toksičnom ponašanju u vašoj sredini, razotkrijte problem, razgovarajte o njemu i vodite kampanju protiv njega sa onima koji su u vašem uglu. I budite spremni da odete ako radno mjesto postane neprijateljsko okruženje. Tada je vrijeme da prekinete veze sa svojom kompanijom.

Izvor