TikTok moderator sadržaja tuži kompaniju

Moderator sadržaja koji je pregledao video snimke za TikTok tuži kompaniju društvenih medija, tvrdeći da ga nije zaštitila od psihološke traume nakon „stalne“ izloženosti nasilnim video snimcima koji prikazuju seksualni napad, odsjecanje glava, samoubistvo i druge slikovite scene.

Jelena Plivelic
TikTok moderator sadržaja tuži kompaniju

Čak 12 sati svakog dana, Candie Frazier i drugi moderatori su pregledavali „ekstremno i eksplicitno nasilje“, uključujući video snimke „genocida u Mjanmaru, masovnih pucnjava, silovanja djece i sakaćenja životinja“ u pokušaju da filtriraju takav sadržaj od pregleda korisnika TikTok-a. Tužba je podnesena federalnom sudu u Kaliforniji prošle nedelje protiv TikToka i njegove matične kompanije BiteDance.

Frejzerova je razvila „značajnu psihološku traumu uključujući anksioznost, depresiju i posttraumatski stresni poremećaj” kao rezultat njenog izlaganja video snimcima, prema tužbi, koja traži status grupne tužbe. U pravnom sporu, u kojem se navodi da je TikTok prekršio zakon o radu Kalifornije tako što nije obezbjedio „bezbjedno radno okruženje“, zahtijeva se nadoknada za moderatore koji su bili izloženi materijalu. Takođe traži da TikTok i BiteDance pruže podršku i liječenje mentalnog zdravlja bivšim i sadašnjim moderatorima.

Portparol TikTok-a je odbio da se direktno pozabavi tužbom, napisavši u izjavi da kompanija „ne komentariše tekuće parnice“. U saopštenju se navodi da u TikToku „nastojimo da promovišemo brižno radno okruženje za naše zaposlene i naše ugovarače“. Dodaje se da će „nastaviti da se širi na niz wellness usluga tako da se moderatori osećaju mentalno i emocionalno podržani“.

Škole širom zemlje bile su u pripravnosti ovog mjeseca nakon što su vlasti izrazile zabrinutost zbog, kako su rekli, prijetnji nasiljem koje se šire na platformi, nakon pucnjave u srednjoj školi u Mičigenu u kojoj su poginule četiri osobe. TikTok je negirao da su se prijetnje široko proširile na njegovoj platformi, iako su zagovornici kontrole oružja pozvali kompaniju da poboljša regulaciju sadržaja.

Moderatori su napravljeni da gledaju čak 10 video snimaka istovremeno, dok ih softver TikTok gura da „brže i brže pregledaju video zapise“, prema Frejzerovoj tužbi. Tokom 12-časovne smjene, radnicima su dozvoljene dvije pauze od 15 minuta i jedan sat za ručak.

Slične optužbe iznijeli su i moderatori sadržaja za druge kompanije društvenih medija, uključujući Facebook. Prošle godine, Facebook (čija se matična kompanija sada zove Meta) pristao je na nagodbu od 52 miliona dolara sa hiljadama moderatora, nakon tužbe u kojoj se navodi da nisu bili zaštićeni ih od traumatičnog sadržaja.

Izvor