Zeleni biznisi: Kako ih prepoznati?

Prelazak na zeleno uključuje različite mjere koje posvećena kompanija treba da preduzme

Nada Stojanović
Zeleni biznisi: Kako ih prepoznati?

Kompanije koje su se u potpunosti posvetile smanjenju emisije ugljen-dioksida su daleko ispred svojih konkurenata i dobro su pozicionirane da imaju uspješnu budućnost nakon pandemije. Prelazak na zeleno uključuje različite mjere koje posvećena kompanija treba da preduzme. Karakteristike koje imaju ove istinski održive kompanije su:

1. Svrsishodnost i mjerljivost ciljeva

Dobar primjer kompanije koja ima svrsishodnost je kompanija Huawei, koji aktivno podstiče nova tehnološka dostignuća u cilju smanjenja digitalne jednakosti širom svijeta.

2. Posvećeni liderski tim

Lideri nisu samo glavni donosioci odluka u kompaniji, već i pojedinci koji motivišu, daju ton i određuju korporativnu kulturu svojih organizacija.

3. Ekološke prakse čišćenja

Zeleno čišćenje je pametna odluka jer štiti zdravlje osoblja, ali i efikasno čisti vaše površine, vazduh i tkanine. Zeleno čišćenje ne uključuje samo korišćenje parnih usisivača i drugih nehemijskih sredstava za čišćenje, već i usvajanje malih, ali efikasnih mjera.

4. Upotreba obnovljivih izvora energije

Preduzeća mogu iskoristiti ovaj potencijal uštede ili iznajmljivanjem održivih prostorija ili instaliranjem solarnih panela u instalacije u vlasništvu kompanije. Pored smanjenih računa za energiju, kompanije mogu imati koristi od izbjegavanja fluktuacija cijena električne energije, uparivanja obnovljive energije sa zelenim uređajima, pa čak i prodaje viška energije u mrežu.

izvor