Kućni poslovi ponovo padaju u ruke majkama

Parovi bez djece uspjeli su da izdrže ravnomjerniji udio kućnih poslova nakon početka pandemije od onih sa djecom, prema novoj studiji koja ispituje društvene uticaje krize. Neposredan uticaj izolacije u martu prošle godine je izazvao rebalans kućnih poslova između muškaraca i žena. To je navelo neke da se nadaju da bi jedna od neobičnosti Covid-a mogla biti podsticaj jednakosti u kući.

Jelena Plivelic
Kućni poslovi ponovo padaju u ruke majkama

Međutim, ovaj pomak ka muškarcima koji se više opuštaju ubrzo je izblijedio za te parove sa djecom, pošto su se škole i vrtići zatvorili. Za poređenje, utvrđeno je da parovi bez djece više održavaju jednak udio kućnih obaveza.

Istraživači su rekli da bi se razlika između njih mogla djelimično svoditi na pristrasnost koja vidi da su žene više pogođene zatvaranjem škola. Vjerovatnije je da će majke biti prekinute dok rade kako bi preuzele brigu o djeci i pomogle u školovanju kod kuće.

Studija koju su sproveli istraživači iz Bristola i Berlina koristila je podatke iz ankete koji su obuhvatili više od 2.000 parova starosti između 24 i 54 godine. Ispitivali su kako se ponašanje promijenilo između marta i septembra 2020. godine, perioda koji je uključivao prvo zatvaranje. Nakon tog zatvaranja, udio kućnih poslova koje su obavljale žene u početku je opao za sve tipove parova, ali upadljivije za one sa malim djetetom. U maju se neznatno povećao, a do juna ponovo smanjio. Međutim, do septembra 2020., oni sa malom decom, starijom djecom i bez djece su se razišli u pogledu podele tereta.

„Parovi sa djecom školskog uzrasta i parovi sa djecom od 0 do 5 godina već su se očigledno povukli na tradicionalniju rodnu podjelu kućnih poslova, iako su još uvijek ispod referentnih nivoa prije nacionalnog zatvaranja u martu 2020.“, navodi se u studiji. . „Parovi bez djece koji žive kod kuće imali su jednakiji dio kućnih poslova.

Prethodni zvanični podaci sugerišu da su žene nosile teret školovanja kod kuće mnogo više u drugom zatvaranju u odnosu na prvo. Podaci Zavoda za nacionalnu statistiku su tada otkrili da je 67% žena i 52% muškaraca preuzelo obrazovanje svoje djece kod kuće. Više žena je izjavilo da školovanje kod kuće ima negativan uticaj na njihovo blagostanje, sa 53% problema u poređenju sa 45% muškaraca. Drugo istraživanje sprovedeno ranije ove godine takođe je pokazalo da su djevojke i mlade žene starosti između 14 i 24 godine preuzele odgovornost za većinu kućnih poslova tokom pandemije, ostavljajući im manje vremena da se posvete svojem obrazovanju.

Harkness je rekao da je istraživanje ukazalo na tvrdoglavost rodnih podjela, što se ogleda u razlikama u zapošljavanju i platama koje idu uz pandemiju. Prošle godine, Institut za fiskalne studije otkrio je da je u 2019. prosječna radno sposobna žena u Velikoj Britaniji zarađivala 40 posto manje od njenog muškog kolege. Utvrđeno je da je jaz u zaradama bio oko 13 procentnih poena manji nego sredinom 1990-ih, ali da se više od tri četvrtine smanjenja može objasniti brzim povećanjem obrazovnog postignuća žena.

Izvor