Do 30. juna 2026. bi trebalo da 40% neizvršnih direktorskih mjesta ili 33% svih direktorskih mjesta zauzimaju žene

Regionalno udruženje Women on Boards Adria ostvarilo partnerstvo sa vodećom evropskom organizacijom za zastupljenost žena u upravnim odborima.

Sanja Milosavljević
Do 30. juna 2026. bi trebalo da 40% neizvršnih direktorskih mjesta ili 33% svih direktorskih mjesta zauzimaju žene

Women on Boards Adria (“Žene u upravnim odborima Adria”), regionalno neprofitno udruženje, posvećeno unapređenju rodne ravnopravnosti na nivou upravnih odbora i rukovodećih pozicija u kompanijama Adria regiona, zvanično je započelo sa radom.

Strateško partnerstvo ostvareno sa European Women on Boards (EWOB) dodatno će pomoći ovom cilju, a sve u skladu sa zahtjevima Evropske unije (EU), proisteklim iz Direktive oženama u upravnim odborima. Brojne analize pokazuju da zemlje Adria regiona zaostaju za standardima Evropske unije kada je u pitanju zastupljenost žena u upravnim odborima i da su žene, i dalje, nedovoljno zastupljene na izvršnim pozicijama u kompanijama.

“Women on Boards Adria (WOBA) nastoji da to promijeni, promovišući važnost rodne raznolikosti za dobro i odgovorno poslovanje i podstičući kompanije da imenuju više žena u svoje upravne odbore. Kroz edukaciju, obuke, uspostavljanje mreža talentovanih liderki, saradnju sa kompanijama, vladama, međunarodnim institucijama i organizacijama civilnog društva, želimo podstaći veću zastupljenost žena i inkluziju na svim nivoima, a kroz usklađivanje rodne politike sa standardima EU, želimo da promijenimo statistiku regiona", saopštila je Biljana Braithwaite, predsjednica udruženja Women on Boards Adria.

Kako ističe Braithwaite, “Cilj nam je da podstičemo inkluzivno odlučivanje u kompanijama, uklonimo prepreke za ulazak žena u upravne odbore i ubrzamo tempo njihovog napredovanja ka izvršnim i visoko-rukovodećim pozicijama u kompanijama u Adria regionu, a sve u skladu sa Direktivom EU o ženama u upravnim odborima, koja ima za cilj uvesti transparentno zapošljavanje u kompanijama, kako bi do 30. juna 2026. najmanje 40% neizvršnih direktorskih mjesta ili 33% svih direktorskih mjesta zauzimale žene”.

“Saradnja Women on Boards Adria sa European Women on Boards, evropskom organizacijom zaduženom za praćenje implementacije Direktive o ženama u upravnim odborima u 27 zemalja EU, veoma je važno za region. Uz njihovu podršku i ekspertizu, ali i razmjenu najboljih evropskih praksi, napravićemo strateške iskorake i napredovati na putu postizanja inkluzivnijeg i rodno uravnoteženijeg liderstva širom Adria regiona. Region može mnogo da nauči od EWOB, posebno iz njihovog iskustva uspješnog zagovaranja uvođenja rodnih kvota u upravnim odborima na nivou EU, te koliko doprinose unapređenju rodne ravnopravnosti u upravnim odborima i na vodećim pozicijama u velikim kompanijama”, naglasila je Braithwaite.

„European Women on Boards (EWOB) više od desetak godina doprinosi većoj rodnoj raznolikosti na nivou donošenja odluka u Evropi, posebno kroz snažnu saradnju sa nacionalnimorganizacijama i udruženjima koji imaju za cilj da poboljšaju rodnu ravnotežu u upravnim odborima. Radujemo se pozitivnom uticaju koji će imati naše partnerstvo sa udruženjem Women on Boards Adria, brojnim zajedničkim inicijativama u regionu, razmjeni najboljih praksi sa drugih evropskih tržišta i učešću u našoj radnoj grupi koja podržava i prati implementaciju Direktive o ženama u odborima“, saopštila je Silvia Wiesner, predsjednica Odbora za partnerstvo i članstvo u European Women on Boards organizaciji.

Women on Boards Adria (WOBA), kao regionalna inicijativa, po prvi put je predstavljena u aprilu 2023. godine u Crnoj Gori, na prvom regionalnom ESG samitu Zapadnog Balkana. Tada su inicijativu, pored kompanije Sustineri Partners, kao organizatora ESG Samita, podržale i brojne regionalne kompanije, ali i međunarodne organizacije poput European Women on Boards i Women at the Table