Kako upravljati svojim emocijama tokom pregovora

Često pregovore doživljavamo kao razgovore vođene logikom. Ali oni su, u stvari, veoma emotivni. Emocije su jezik našeg ega, nesvjesni dio našeg mozga koji instinktivno reaguje na spoljašnje događaje i koji kontroliše brojne vitalne funkcije našeg tijela, uključujući naše disanje, temperaturu i ravnotežu. Naš ego je odgovoran za naš opstanak - to je ono što pokreće naše reakcije borbe, ili impulse koji su nam istorijski pomogli da lovimo ili da izbjegnemo lov.

Jelena Plivelic
Kako upravljati svojim emocijama tokom pregovora

Iako većina nas više ne živi pod stalnom prijetnjom, susrećemo se sa borbama. Naš ego i dalje može tumačiti konflikt kao prijetnju, što nas instinktivno stavlja u režim visoke pripravnosti. Ovo objašnjava zašto, kada menadžer za zapošljavanje kaže „ne“, pokreće se vaš ego, bez obzira na nivo vašeg iskustva. A kada se to dogodi, veća je vjerovatnoća da ćete reagovati impulsivno i na osnovu negativnih emocija poput straha, sumnje u sebe, ljutnje, ozlojeđenosti ili stida.

Dobra vijest je da je moguće naučiti da bolje upravljate svojim emocijama izgradnjom jedne vještine: svjesnosti. Svjesnost podrazumijeva da postanete svjesniji svojih osjećanja u stresnim situacijama, ostanete u sadašnjosti i krenete naprijed bez prtljaga. 

1) Razumite svoje okidače.

Situacije visokog stresa, kao što su pregovori, često nas psihički pokreću i vraćaju u trenutke naše prošlosti kada smo iskusili slične emocije. Ova udruženja su obično vođena našim egom, ali nemaju mnogo veze sa događajem koji doživljavamo u sadašnjosti. Na primjer, možda ste kao dijete dobijali zlatnu zvjezdicu svaki put kada ste dobili visoku ocjenu i tako ste počeli da povezujete naporan rad sa nagradama. Kao odrasla osoba, kada ne dobijete platu za koju smatrate da ste zaradili, možda ćete se nesvjesno sjetiti ovog iskustva i osjećati se kao neuspjeh, uvijajući se u negativan samogovor o sopstvenoj vrijednosti.

Pošto su ovakve asocijacije nesvjesne, može ih biti teško prepoznati. Pokušajte da koristite vježbu u nastavku da shvatite šta vam se interno dešava prije sledećeg pregovora:

Šta ako moj menadžer kaže ne na moj zahtjev?

Šta ako kažu da im se ne sviđa moj prijedlog?

Šta ako je moj menadžer nepristojan ili agresivan prema meni tokom pregovora?

Za svako pitanje razmislite o tome kako biste organski reagovali. Dok radite kroz scenarije „šta ako“, kopajte dublje sa nekoliko dodatnih pitanja.

Šta je moj odgovor?

Zašto imam ovaj odgovor?

Dajte sve od sebe da ne osuđujete sebe dok prolazite kroz ovaj proces. To će biti emocionalno iscrpljujuće, a samokritični glasovi u vašoj glavi vidjeće vašu ranjivost.

Ali poenta ove vježbe je samosvijest - zato budite ljubazni prema sebi dok radite kroz to.

2) Planirajte drugačiji emocionalni odgovor

Kada identifikujete svoje nesvjesne emocionalne reakcije, možete razmišljati o tome kako da upravljate njima. Najbolje je to učiniti prije nego što uđete u stresnu situaciju. U slučaju pregovora, predlažem da sebi postavite nekoliko dodatnih pitanja na osnovu pokretača koje ste identifikovali u prethodnom koraku.

Ako se osjećam zaglavljeno usred razgovora, šta mogu da uradim?

Koji su neki načini da iznesem svoj slučaj bez da se branim?

Ako čujem „ne“, koja su dva ili tri načina da reagujete, a da se ne osjećate iscrpljeno ili potišteno?

Ova vodeća pitanja će vam pomoći da se unaprijed pripremite za teške emocionalne odgovore. Na primjer, ako ste skloni da se osjećate anksiozno u situacijama kada ste uhvaćeni nespremni, napravite listu svih načina na koje bi vas menadžer za zapošljavanje mogao iznenaditi i razmislite o tome kako ćete reagovati. Ako vas uhvati panika kada osjetite da gubite interesovanje od strane slušaoca, vježbajte da održavate kontakt očima ili pauzirajte i postavite pitanje da biste preusmjerili razgovor.

3) Tokom razgovora primjetite svoje okidače i nastavite dalje

Čak i kada ste prethodno obavili sav posao, i dalje ćete vjerovatno biti pokrenuti u nekom trenutku tokom procesa pregovora. Ljudi su nepredvidivi i nemoguće je pripremiti se za svaki scenario koji se može pojaviti. Međutim, postoje načini na koje možete da odgovorite i prevaziđete teške trenutke.

Na primjer, hajde da se pretvaramo da menadžer za zapošljavanje odbija vaš predlog za platu. Primjećujete da vam se dlanovi znoje, vilica vam se stisne i broj otkucaja srca raste. Kada se to dogodi, pauzirajte. Udahnite duboko. Udahnite brojeći do četiri i izdahnite brojeći do osam. Ovo bi trebalo da vam pomogne da izađete iz sopstvene glave i vratite svom tijelu osećaj smirenosti.

Kada se priberete, razmislite o tome šta ste vježbali. Umjesto da dozvolite da vam okidači prijete, koristite ih da smislite novi put naprijed. Iskoristite svoju kreativnu stranu i razmislite o tome kako drugačije možete da dobijete ono što želite.

Vodite sa: „Možete li mi pomoći da razumijem zašto je moj zahtijev odbijen?“ ili „Radoznala sam da razumijem koji dio mog zahtjeva vam nije odgovarao?“

Zapamtite da su emocije prirodne tokom teških razgovora, ali ne moraju da vas sabotiraju. Umjesto toga, možete donijeti odluku da se oslonite na ono što osjećate - uzmite ono što je korisno za vas (i druge), a ostalo ostavite iza sebe. Na kraju, vi imate mogućnost da odlučite na šta da reagujete, šta da prihvatite, a šta da propustite. Ako možete da naučite kako to da uradite, možete – i vjerovatno ćete – da se približite onome šta želite.

Izvor