Rad na daljinu je ključan za sadašnje i buduće roditelje

Tema o radu na daljinu najčešće se vezuje za zaposlene roditelje. Ali to uskogrudno razmišljanje nenamjerno izoluje čitavu zajednicu na radnom mjestu. Važno je promijeniti diskurs o radu od kuće. Bez sumnje, pristup fleksibilnom radu utiče na one koji kreću na putovanje formiranja porodice, od termina do vremenski osjetljivih isporuka ljekova i hormonskih injekcija. Virtuelni pristup i fleksibilnost na putu ka roditeljstvu pomažu u razbijanju barijera koje sprječavaju pristup njezi za neplodnost.

Jelena Plivelic
Rad na daljinu je ključan za sadašnje i buduće roditelje

Jedan od osam parova ima problema da zatrudni ili održi trudnoću. Kao rezultat toga, osiguranje poslodavaca za planiranje porodice porasla je 2020. (pokriće in vitro oplodnje i tretmana neplodnosti (ne-IVF) povećano je za 9% u odnosu na 2019.). Međutim, stigma oko plodnosti i dalje postoji, što dovodi do nedovoljnog korišćenja ovih usluga. 35% zaposlenih navelo je da ne bi rekli svom šefu ili menadžeru da li su na liječenju neplodnosti ili da planiraju da zasnuju porodicu. Konkretno, mnoge žene navode da oklijevaju da priđu svojim muškim menadžerima, plašeći se stigme i zabrinutosti zbog potencijalnog uticaja na njihovo napredovanje i napredovanje u karijeri. Za one koji se podvrgavaju tretmanima neplodnosti ili se kreću kroz složeno formiranje porodice, kao što su usvajanje i surogat majčinstvo, iskustvo je često izolovano i može uzeti težak danak po njihovo fizičko i mentalno zdravlje. Carrot Fertiliti recimo pruža podršku zaposlenima tokom njihovog cijelog puta u zdravstvenoj zaštiti. U svom godišnjem Izvještaju o plodnosti na poslu, 89% ispitanika je reklo da su plodnost i formiranje porodice negativno uticali na njihovo mentalno zdravlje.

U suštini, ove osobe doživljavaju teret rada roditelja bez ikakvih nagrada koje dolaze sa roditeljstvom. Putovanje može da traje mnogo mjeseci ili čak godina i ima kaskadno djelovanje na radno mjesto, utičući na zapošljavanje i zadržavanje, produktivnost, zdravlje i moral zaposlenih. 59% ispitanika koje je anketirao Carrot Fertiliti reklo je da su plodnost i formiranje porodice uticali na njihov radni učinak, a 22% brine o sigurnosti posla zbog odsustva.

Nažalost, ako zaposleni ne može da dovede svoje autentično Ja na posao, njegov učinak će uvijek patiti. Ako želite da se ostvarite kao roditelj onda obraćate pažnju na svoje menadžere, kulturu kompanije i odeljenja za ljudske resurse kako bi vidjeli kako se tretiraju postojeći roditelji u kompaniji. U nekim slučajevima, te informacije uključujete u svoju odluku da ostanete u organizaciji ili da u potpunosti nastavite svoj put ka roditeljstvu. Ako ne videte da su postojeći roditelji u njihovoj kancelariji nagrađeni za njihovu autentičnost i transparentnost, zašto bi se ovi roditelji osećali prijatnije da to rade?

U martu 2020. Američko društvo za reproduktivnu medicinu (ASRM) preporučilo je klinikama za plodnost da obustave sve nove cikluse liječenja, minimiziraju lične interakcije i povećaju korišćenje virtuelne njege zbog pandemije COVID-19. Ali mjesec dana kasnije, briga za plodnos je smatrana osnovnom zdravstvenom uslugom, a klinike za plodnost su dobile nove bezbjednosne protokole, ograničenja za posjetioce i opcije virtuelne njege za nastavak brige o plodnosti. Ovo je bila odlična vijest za planirane roditelje koji su željeli da započnu ili nastave put plodnosti.

Nova norma rada na daljinu dodala je ženama fleksibilnost više nego ikada ranije. Kako su klinike nastavile sa liječenjem plodnosti, ciklusi su se pojačali uprkos suspenziji od približno 2 do 3 mjeseca. Klinika u Klivlendu je skoro dostigla svoj broj ciklusa IVF tretmana prije pandemije 2019. na ukupno 976 ciklusa do kraja 2020.

Carrot ohrabruje poslodavce da osmisle fleksibilne politike odsustva za zaposlene koji kreću na plodno i porodično putovanje kako bi zaposleni mogli da brinu o svom fizičkom i mentalnom zdravlju bez potrebe da koriste bolovanje i godišnji odmor. Četvrtina zaposlenih rekla je da bi se vjerovatno osećala prijatno da od svog poslodavca traže beneficije za plodnost ako znaju da su i drugima u njihovoj kompaniji potrebne.

Na pitanje kako bi njihovo radno mjesto moglo bolje da ih podrži na njihovom putu ka plodnosti i formiranju porodice, 33% zaposlenih je odgovorilo kroz bolju kulturu radnog mesta prilagođenog roditeljima. Do danas, većina ljudi koristi dane bolovanja i PTO za njegu plodnosti, a samo 24% se osjeća prijatno da koristi fleksibilnu politiku odsustva svoje kompanije. 10% zaposlenih koje je anketirao Carrot Fertiliti odlučilo je da nastavi sa tretmanima neplodnosti jer je to bilo zgodnije raditi dok radite kod kuće.

Ama Gordon je izvršni direktor i suosnivač Global Fertility Connections usluga za plodnost koja namijenjenim roditeljima pruža personalizovano obrazovanje o plodnosti, resurse i reproduktivna rješenja da ostvare svoje snove o bebi putem zamrzavanja jajnih ćelija, IVF-a i surogat majčinstva.

„Dugi niz godina dok sam bila na visokoj poziciji u kompaniji, borila sam se da izbalansiram svoj put u vezi sa neplodnošću i karijeru. Sjećam se da sam se budila u 4 ujutro da bih stigla na zakazani termin u 7 ujutro, samo da bih i dalje kasnila na posao. Radila bih duge dane da bih ustala i uradila sve iznova. Bilo je to fizički, emocionalno i mentalno opterećujuće i uzelo mi je danak. Nisam bila najbolja u sebi.”

Izvor