Zabavne činjenice za Dan zaljubljenih koje će vas iznenaditi

Kada počnete da razmišljate o Danu zaljubljenih, možda ćete zamisliti prelijepe bukete cvijeća, balone u obliku srca, tone slatkih poslastica i sentimentalne čestitke koje će vas sigurno natjerati da pocrvenite. Ali da li ste ikada zastali da razmislite o tome kako je nastala ova tradicija proslavljanja ljubavi 14. februara? U nastavku teksta pročitajte listu zanimljivih i zabavnih činjenica vezanih za Dan zaljubljenih.

Jelena Plivelic
Zabavne činjenice za Dan zaljubljenih koje će vas iznenaditi
Na Dan zaljubljenih u Japanu žene poklanjaju čokolade muškarcima. Mjesec dana kasnije, na bijeli dan, svi muškarci koji su dobili poklone moraju da uzvrate uslugu.

Sveti Valentin nije bio samo jedna osoba.

Možda već znate da je Dan zaljubljenih dobio ime po svom svecu zaštitniku, Svetom Valentinu - Prema istraživanju postoje najmanje dva muškarca po imenu Valentin koji su mogli da inspirišu praznik, uključujući jednog Valentina koji je bio sveštenik u Rimu u trećem vijeku. Kako priča kaže, ovaj Valentin je prkosio zabrani braka cara Klaudija II (mislio je da to odvlači pažnju mladih vojnika), nezakonito vjenčavajući parove u duhu ljubavi sve dok nije uhvaćen i osuđen na smrt.

Druga legenda sugeriše da je Valentin ubijen zato što je pokušao da pomogne hrišćanima da pobjegnu iz zatvora u Rimu, i da je on zapravo poslao prvu poruku „Valentinovo“ dok je bio u zatvoru, napisavši pismo potpisano „Od vašeg Valentina“.

Dan zaljubljenih ima svoje korijene u drevnom paganskom festivalu.

Iako neki istoričari vjeruju da Dan zaljubljenih obilježava sjećanje na smrt Svetog Valentina 14. februara, drugi vjeruju da taj praznik zapravo vodi porijeklo od paganskog festivala plodnosti pod nazivom „Luperkalija“, koji se slavio 15. februara u starom Rimu. Posvećen Faunu, rimskom bogu poljoprivrede i rimskim osnivačima Romulu i Remu, ovaj dan se slavio žrtvovanjem životinja i udaranjem žena životinjskim kožama, praksa za koju se vjerovalo da podstiče plodnost.

U srednjem vijeku zvanično je postao praznik povezan sa ljubavlju.

Krajem 5. vijeka rimski papa Gelasije je zvanično proglasio datum 14. februara „Danom svetog Valentina“. Međutim, tek u srednjem vijeku praznik je postao povezan sa ljubavlju i romantikom, tradicijom koja je prvo potekla od uobičajenog vjerovanja u Francuskoj i Engleskoj da ptice počinju sezonu parenja 14. februara.

Kupidon ima svoje korijene u grčkoj mitologiji.

On je šarmantni i pojavljuje se na čestitkama za Dan zaljubljenih, često prikazan sa lukom i strijelom - ali kako je Kupidon postao uobičajen simbol Dana zaljubljenih? Figura se zapravo može pratiti sve do 700. godine prije nove ere, do grčkog boga ljubavi po imenu Eros, koji je zapravo bio zgodan, besmrtan čovijek sa zastrašujućom moći da natjera ljude da se zaljube. Tek u 4. vijeku prije nove ere Rimljani su usvojili Erosa kao sliku slatkog dečaka sa lukom i strijelom, nazvavši ga "Amor". Na prelazu iz 19. vijeka, Kupidon se povezao sa Danom zaljubljenih zbog svojih ljubavnih moći.

Tradicija darivanja cvijeća za Dan zaljubljenih postoji još iz 17. vijeka.

Davanje crvenih ruža danas je možda očigledan romantični gest, ali tek krajem 17. vijeka davanje cvijeća je postalo popularan običaj. U stvari, praksa se može pratiti još od vremena kada je švedski kralj Čarls II naučio „jezik cvijeća“ — koji uparuje različito cvijeće sa specifičnim značenjima — na putovanju u Persiju, a potom je tu tradiciju uveo u Evropu. Čin davanja cvijeća je tada postao popularan trend tokom viktorijanske ere - uključujući i Dan zaljubljenih - sa crvenim ružama koje simbolizuju duboku ljubav.

Gotovo 250 miliona ruža se uzgaja u pripremi za Dan zaljubljenih svake godine.

Postoji običaj da se obezbijedi da ima dovoljno svježih ruža kada je u pitanju 14. februar. U nastojanju da obezbijede cvijeće za praznik, zemlje uključujući Ekvador, Keniju ili Kolumbiju šalju ruže u SAD, pošto ne rastu na nižim temperaturama koje se doživljavaju u februaru.

Poklon za Dan zaljubljenih na koji ljudi najviše troše je nakit.

Slatkiši i cvijeće mogu biti neki od najčešćih poklona za Dan zaljubljenih, ali prema istraživanju kategorija na koju obično trošimo najviše za 14. februar je nakit. Drugi najplaćeniji poklon na je večernji izlazak, zatim odjeća, slatkiši i cvijeće.

Prva kutija čokolade u obliku srca predstavljena je 1861. godine.

Kreirao ju je Richard Cadburi, engleski preuzetnik i proizvođač čokolade, koji je počeo da pakuje čokolade u fensi kutije kako bi povećao prodaju. On je predstavio prvu kutiju čokolade u obliku srca 1861. godine, a danas se svake godine proda više od 36 miliona kutija čokolade u obliku srca.

Skoro 6 miliona parova se vjeri na Dan zaljubljenih.

Čak 6 miliona parova se vjeri 14. februara i prema rezultatima ovog istraživanja, Dan zaljubljenih je proglašen za najbolji dan u godini za prosidbu od bilo kog drugog dana.

Različito se slavi širom svijeta.

Mnoge latinoameričke zemlje poznaju praznik kao el dia de los enamorados (dan zaljubljenih) ili dia del amor i la amistad (dan ljubavi i prijateljstva). Iako parovi ovog dana razmjenjuju cvijeće i čokoladu, fokus praznika je takođe usmjeren na iskazivanje zahvalnosti prijateljima.

U Japanu je uobičajeno da samo žene daju poslastice muškarcima u životu, a kvalitet čokolade ukazuje na njihova prava osjećanja, a tačno mjesec dana kasnije, muškarci uzvraćaju proslavom sve popularnijeg „Bijelog dana“.

Ljubavne ptice su prave ptice.

Iako je izraz „ljubavne ptice“ postao popularna figura govora, to je takođe uobičajeno ime za ptice Agapornis - Lovebirds. Ova ptica je vrsta papagaja koja je poreklom sa afričkog kontinenta i može se naći širom istočnih i južnih regiona. Životinje obično putuju u parovima, zbog čega se mnogi parovi nazivaju ljubavnim pticama.

Postoji zvanična alternativa za Dan zaljubljenih za samce.

Praznik nije događaj protiv Dana zaljubljenih, već trenutak za proslavu ljubavi prema sebi i platonskih veza. Međunarodni dan zaljubljenih za samce obelježava se širom svijeta na isti datum kao Dan zaljubljenih od 2003. godine.

Vilijam Šekspir je inspirisao tradiciju.

Oko Dana zaljubljenih, hiljade pisama se šalju u Veronu, u Italiji, upućenih liku Romea i Julije Julije Kapuleti. Ova ljubavna pisma Juliji puna su emocija, strasti i, u mnogim slučajevima, slomljenog srca. Volonteri, zvani Julijini sekretari, čitaju svako pismo, pišu odgovore i biraju pobjednika nagrade „Cara Giulietta“ (što se na engleskom prevodi kao „Draga Julija“). Pobjednik ima priliku da posjeti Julijinu kuću u Veroni i prisustvuje specijalnoj ceremoniji.

Četiri države imaju grad koji se zove Valentin.

Arizona, Nebraska, Teksas i Virdžinija imaju gradove sa imenom Valentin, iako Virdžinija dodaje "s" na kraju.

Izvor