Umjetničko djelo prodato za 21,8 miliona eura

Nakon deset minuta nadmetanja umjetničko djelo tajnovitog britanskog uličnog umjetnika Banksyja prodato je za 21,8 miliona eura.

Jelena Plivelic
Umjetničko djelo prodato za 21,8 miliona eura
Poslije desetominutnog nadmetanja devet ponuđača u sali i onih preko telefona, djelo je prodano po cijeni tri puta većoj od gornje procijenjene granice.

Djelo “Love is in the Bin” (Ljubav je u kanti) ponuđeno je u aukcijskoj kući Sotheby’s u Londonu po početnoj procenjenoj cijeni od 4,7 do sedam miliona eura.

Djelo “Love is in the Bin” (Ljubav je u kanti) prikazuje djevojčicu koja pokušava da uhvati balon u obliku srca

Kada je poslednji put prodata u Sotheby’s u oktobru 2018. djelo je bilo poznato kao“Devojčica sa balonom”. U trenutku kada je anonimni evropski kupac dao pobjedničku ponudu od 1,2 miliona eura skriveni mehanizam za rezanje koji je Banksy ugradio u ram proradio je i platno je prošlo kroz njega i djelimično ostalo da visi ispod rama.

U to vrijeme aukcijska kuća Sotheby’s je kritikovana zato što nije primijetila mehanizam za rezanje, ali tadašnji kupac je riješio da ne odustane od nabavke, što mu se isplatilo danas pošto je cijena djela toliko skočila.

Djelo je brzo postalo među najpoznatijim Banksyjevim djelima i Sotheby’s ga je slao na izložbe u razne gradove, uključujući New York i Hong Kong prije posljednje aukcije.

Iako važi za jednog od najskupljih savremenih umjetnika, identitet 40-godišnjeg Britanca iz Bristola nije poznat jer je ispisivanje grafita u javnom prostoru zabranjeno i kažnjivo u mnogim zemljama.

Izvor