Pogledajte nagrađene dirljive fotografije

Sienna International Photo Awards objavila je svoje pobjednike za 2021. Među hiljadama poslatih, odabrane su one najbolje. Fotografije nisu samo lijepe za gledanje već bude emocije i ostaju u sjećanju,a neke od njih možete pogledati u nastavku teksta.

Jelena Plivelic
Pogledajte nagrađene dirljive fotografije
Mehmet Aslan je fotografisao oca i sina koji su izbjegice iz Sirije u provinciji Hatay na granici Sirije i Turske

Kategorije u takmičenju 2021.bile su: Putovanja i avanture, fascinantna lica i likovi, ljepota prirode, životinje u njihovom okruženju, arhitektura i urbani prostori, sport na djelu, pripovijedanje, dokumentarni film i fotoreporterstvo, ulična fotografija, podvodni život, i kratki dokumentarni film. Svaki od njih imao je svog pobjednika kao i ukupnog pobjednika cijelog takmičenja, a to je bio Mehmet Aslan.

Otac ovog dječaka, Munzir izgubio je desnu nogu kada je pala bomba dok je hodao ulicom u Idlibu u Siriji. Njegov sin Mustafa rođen je bez donjih i gornjih udova zbog tetraamelije, urođenog poremećaja prouzrokovanog ljekovima koje je morala da pije njegova majka zbog trovanja nervnim plinom. Mustafi će u budućnosti trebati posebne proteze koje, nažalost, još nisu dostupne u Turskoj.

Oko koje posmatra, životinje u svom okruženju
Zelena svijetla šuma, ljepota prirode

Planinski put usred šume osvijetljen je mnoštvom svitaca  koji prirodi daju bajkovit doživljaj. Njihova bioluminiscencija dio je rituala parenja, na kraju kojeg se polažu jaja. Međutim zagađenje ometa ovaj proces tako da ga je sve rjeđe vidjeti.

Oluja u Savani, životinje u svom okruženju
Život u suzi, Covid-19

Opasna, rijetka bolest povezana s COVID-19 dovela je do toga da je Francisco, 13, primljen na bolnicu D. Estefânia u Lisabonu s patologijom koja je već uzrokovala smrt. Simptomi su se počeli javljati intenzivno, a od crvene fleke na rukama na početku do zatajenja bubrega i disajnog sistema, bolest je brzo napredovala. Danima nakon intubacije pozitivno je reagovao na terapiju.

Ovo je moja džungla! Avanture i putovanja

Divlji slon napada džip pun ljudi. Trebali bismo poštovati ​​ prirodu i više brinuti o njoj, ali i izbjegavati nepotrebne i nepromišljene rizike.

Povratak u selo, putovanja i avanture
Rođendan, Covid-19

Radnici staračkog doma San Carlos de Celanova slave rođendan Elene Pérez, 98, dvije sedmice nakon što je preživjela korona virus.

Djetinjstvo, ulična fotografija

Tinejdžeri današnjeg doba su potpuno okupirani društvenim mrežama i internetom, a u Havani djeca i dalje uživaju da se igraju na otvorenom.

Izvor